REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Declarația senatorului Liviu Tit Brăiloiu, de Ziua Armatei Române

Declarația senatorului Liviu Tit Brăiloiu, de Ziua Armatei Române

Replica API 26 octombrie 2018 | 23:44 417

An de an, pe 25 octombrie a.c., românii celebrează Ziua Armatei Române. Cu acest prilej, senatorul PSD Constanța, Liviu Tit Brăiloiu a prezentat în plenul Senatorului din data de 24 octombrie a.c. o declarație politică în care a punctat contribuția hotărâtoare a unităților militare din Dobrogea la eliberarea orașului Carei, ultima localitate românească aflată sub ocupație străină.

„În calitate de președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, sunt onorat să dedic declarația politică de astăzi unei zile cu semnificații adânci în istoria contemporană a poporului român – 25 octombrie, care ne reamintește cu putere, an de an, un moment deosebit de împlinire națională. La data de 25 octombrie 1944, după lupte și jertfe grele, Armata României elibera orașul Carei, ultima localitate românească aflată sub ocupație străină.

Ca o simbolică recunoaștere și cinstire, 25 octombrie a rămas în conștiința românilor ca fiind ziua în care își sărbătorește armata și pe toți cei care au fost și se află în slujba națiunii, sub Tricolor.

De asemenea, îndeplinindu-mi mandatul de senator de Constanța al PSD, dar bazându-mă și pe date și fapte istorice deosebite, declarația politică de astăzi îmi oferă și onorantul prilej de a vă prezenta câteva momente privind contribuția hotărâtoare a unităților militare din Dobrogea la îndeplinirea acestui deziderat național. Astfel, cu excepția istoricilor, în general, și a istoricilor militari, în special, nu cunoscute în spațiul public organizarea și desfășurarea operațiunilor militare din toamna anului 1944, precum și unitățile și marile unități care au dus luptele în teatrele de operații. De aceea, fără intenția de a exacerba ceea ce numim patriotism local, îmi fac onoranta datorie de a reitera contribuția decisică a Diviziei 9 Infanterie, pornită din Constanța, la eliberarea orașului Carei. La acea vreme, tradițiile de luptă ale diviziei erau deja înnobilate de eroismul ostașilor săi în Primul Război Mondial, când regimentelor din compunerea sa li se încredințase misiunea de a apăra cu orice preț cel mai greu sector al dispozitivului de luptă al Armatei a 2-a, respectiv Mărăști – Mărășești – Oituz. Istoria luptelor pentru eliberarea ultimei brazde de pământ românesc, în toamna anului 1944, consemnează prezența în prima linia a Diviziei 9 Infanterie. Astfel, la data de 24 octombrie a.c., având ca obiectiv eliberarea orașului Carei, Regimentul 34 Infanterie a primit misiunea de a ataca pe direcția loviturii principale. Ulterior, după lupte deosebit de grele, prin introducerea în luptă a noi unități, în ziua de 25 octombrie, trupele Diviziei 9 Infanterie din Dobrogea au fost primele care au atins frontiera de stat reîntregită a țării cu Regimentele 40 Infanterie și 36 Infanterie. Referindu-se la eroismul dovedit cu prisosință în luptă, comandantul Armatei a 4-a, care cuprindea și trupele diviziei dobrogene, a consemnat în jurnalul de front: „Peste veacuri veți fi slăviți, voi ofițeri care ați eliberat Ardealul”.

După acțiunile de eliberare a teritoriului național, Armata României a participat la eliberarea Ungariei cu peste 200.000 de militari, din rânduri cărora au căzut peste 42.000, iar pe frontul din Cehoslovacia cu aproape 250.000, suferind mai mult de 67.000 de pierderi. De la Marea Neagră și până în Boemia, Armata României a parcurs prin luptă peste 1.700 de kilometri a traversat 20 de masivi muntoși, a forțat 12 cursuri mari de apă și a eliberat 3821 de localități dintre care 53 de orașe mari.

Referindu-mă la trupele dislocate în prezent în județul Constanța, purtătoarea pe mai departe a acestor tradiții de luptă este Brigada 9 Mecanizată „Mărășești” o structură modernă, suplă, al cărei profesionalism a fost recunoscut prin acțiunea batalioanelor sale în teatrele de operații din ultimii ani.

Ziua Armatei României, pe care o sărbătorim anul acesta cu puțin timp înainte de Aniversarea Centenarului Marii Uniri, reprezintă un simbol cu valoare de referință în istoria și conștiința poporului român, glorificând faptele de vitejie ale tuturor eroilor care au contribuit decisiv la formarea națiunii și a statului unitar român, până la eroii din zilele noastre, căzuți la datorie în teatrele de operații.

Cu prilejul acestei rememorări istorice și al cinstirii tuturor acelora care au fost și sunt în slujba națiunii sub drapelele de luptă, sunt convins de asentimentul dumneavoastră pentru a ura „La mulți ani Armatei României!”, a transmis senatorul Liviu Tit Brăiloiu.

Reamintim că, miercuri, 24 octombrie a.c., ministrul Apărării Naționale Mihai Fifor i-a înmânat senatorului Liviu Tit Brăiloiu Emblema de Onoare a Armatei Române, pentru contribuția adusă la ridicarea prestigiului armatei.

F.B.

Citește și: Senatorul Liviu-Tit Brăiloiu, distins cu Emblema de Onoare a Armatei Române

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O rusine pt Constanta acest om! Ce merite deosebite il califica??? Poate limbajul si semnele obscene aratate in parlament! Credeti ca am uitat noi constantenii!
2
0
Traiasca Armata Romana!
0
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272