rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Depresia în adolescență. Cum o tratăm?

Jumătate dintre problemele de sănătate mentală încep la vârsta de 14 ani, dar majoritatea sunt nedetectate și, deci, netratate. De ce apare depresia in adolescență și cum se poate trata?

Adolescența și depresia în secolul XXI

Consecințele nedetectării la timp a afecțiunilor mentale în adolescență se extind la vârsta adultă, afectând atât sănătatea fizică, cât și pe cea mentală și limitând șansele de a duce o viață împlinită ca adulți. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, depresia este una dintre principalele cauze de boală și dizabilitate în rândul adolescenților, iar sinuciderea este a treia cauză de deces la tinerii de 15-19 ani, scrie doc.ro.

Care sunt principalele probleme ale adolescenței?

Factorii care pot contribui la apariția stresului în adolescență includ dorința unei autonomii mai mari, presiunea de a se conforma și de a se integra în colectivitate, explorarea identității sexuale și accesul sporit la utilizarea tehnologiei. Mass-media și rețelele de socializare pot exacerba diferența dintre realitatea pe care o trăiește adolescentul și percepțiile sau aspirațiile lui pentru viitor.

Alți factori importanți de stres în adolescență includ calitatea vieții de acasă și relațiile cu colegii. Violența (abuzul comis de părinți sau de colegii de școală) și problemele socio-economice sunt riscuri recunoscute pentru sănătatea mintală a adolescenților. De asemenea, copiii și adolescenții sunt deosebit de vulnerabili la violența sexuală.

Unii adolescenți prezintă un risc mai mare de boli mentale din cauza condițiilor lor de viață, a stigmatizării, a discriminării sau a excluderii ori a lipsei accesului la asistență psihologică atunci când au nevoie; este vorba despre adolescenții cu boli cronice, cu tulburare de spectru autist, cu dizabilități intelectuale sau alte afecțiuni neurologice, adolescente însărcinate, adolescenți orfani și adolescenți din medii etnice sau sexuale minoritare sau alte grupuri discriminate.

Adolescenții cu boli mentale sunt extrem de vulnerabili la excluderea socială, la discriminare, la stigmatizare și la dificultăți educaționale.

Depresia - tot mai întâlnită la adolescenți și copii

Deși ratele de depresie asociate cu adolescența sunt tot mai mari, simptomele acestei afecțiuni pot fi adesea dificil de observat de către părinți. Uneori, depresia este confundată cu comportamentul tipic pentru adolescenți, care au stări de spirit schimbătoare și acționează diferit de la o zi la alta. E bine de știut că depresia este mai mult decât o simplă stare de plictiseală sau de lipsă a interesului față de școală.

Care sunt cauzele depresiei în cazul adolescenților?

Cauzele depresiei la adolescență sunt diverse:

Diferențe la nivelul creierului

Cercetările au arătat că creierul adolescenților este diferit structural de creierul adulților. Adolescenții depresivi pot prezenta în plus deosebiri hormonale și niveluri distincte de neurotransmițători (substanțe chimice cheie la nivelul creierului, care influențează modul în care celulele creierului comunică între ele și joacă un rol important în reglarea stărilor de spirit și a comportamentului).

Relația deficitară cu părinții și alte evenimente traumatice

Cei mai mulți copii și adolescenți nu au mecanisme de adaptare la stres bine dezvoltate. Un eveniment traumatic, cum ar fi moartea unei persoane dragi, le poate lăsa o traumă de durată. De asemenea, abuzul fizic, emoțional sau sexual poate avea efecte durabile asupra creierului unui copil care ar putea contribui la instalarea depresiei. Relația deficitară cu părinții, dacă aceștia sunt violenți, consumă alcool în exces sau nu le oferă copiilor cele necesare poate fi, de asemenea, o cauză a depresiei la adolescență.

Istoricul familial

Oamenii de știință afirmă că depresia are și o componentă biologică, deci poate fi transmisă de la părinți la copiii. Adolescenții care au una sau mai multe rude apropiate care suferă de depresie (în special unul dintre părinți), sunt mai predispuși să ajungă ei înșiși depresivi.

Modele de gândire negativă

Adolescenții expuși în mod regulat la gândirea pesimistă, în special din partea părinților, și care învață să se simtă neajutorați în loc să depășească provocările inerente care apar de-a lungul vieții, pot dezvolta, de asemenea, depresie.

Cum se manifestă depresia la adolescenți?

Depresia poate să distrugă esența personalității adolescentului, provocând un sentiment copleșitor de tristețe, disperare sau furie. Adolescentul nu se mai bucură de nimic, evită să petreacă timp cu familia și prietenii, poate avea gânduri de sinucidere, scade sau crește mult în greutate. Multe comportamente sau atitudini rebele și nesănătoase la adolescenți pot fi indicii ale depresiei. Iată câteva moduri în care adolescenții acționează în încercarea de a face față durerii emoționale:

Au probleme la școală

Depresia poate provoca dificultăți de concentrare și energie scăzută. La școală, acest lucru poate duce la o frecvență slabă, la scăderea notelor sau la frustrarea față de sarcinile școlare apărută chiar și la un elev bun.

Fug sau vor să fugă de acasă

Mulți adolescenți deprimați fug de acasă sau vorbesc despre acest lucru. Astfel de încercări de dispariție sunt de obicei un strigăt de ajutor al adolescentului deprimat.

Abuzează de alcool sau ia droguri

Adolescenții pot consuma alcool sau droguri pentru a-și „automedica” depresia. Din păcate, abuzul de substanțe nocive nu face decât să înrăutățească lucrurile.

Au o stimă de sine scăzută

Depresia poate declanșa și intensifica sentimentele de rușine, de eșec și de a fi nedemn.

Sunt dependenți de telefon și de rețelele de socializare

Adolescenții deprimați se pot conecta online pentru a scăpa de problemele lor, dar utilizarea excesivă a internetului și a rețelelor de socializare nu face decât să le sporească izolarea și să le adâncească depresia.

Au diverse comportamente nesăbuite

Adolescenții deprimați se pot implica în activități periculoase sau cu risc ridicat, cum ar fi conducerea automobilelor deși nu au carnet sau practicarea sexului neprotejat cu persoane cunoscute sau necunoscute.

Devin violenți

Unii adolescenți deprimați - de obicei băieți care sunt victime ale unor agresiuni - pot deveni agresivi și violenți cu cei din jur.

Cum se tratează depresia în cazul adolescenților?

Există mai multe opțiuni de tratament pentru depresie în adolescență, uneori fiind nevoie doar de psihoterapie, de exemplu, iar alteori și de schimbări în stilul de viață sau chiar de tratament medicamentos.

Psihoterapie

Este recomandat ca adolescentul să vadă un profesionist calificat în sănătatea mentală, mai multe tipuri de terapie fiind disponibile:

Terapia prin discuții: este cel mai frecvent tip de terapie și include ședințe regulate cu un psiholog.

Terapia cognitiv-comportamentală: terapie ghidată pentru a înlocui gândurile și emoțiile negative cu cele bune.

Terapia psihodinamică: se concentrează pe adâncirea în psihicul unei persoane pentru a ajuta la atenuarea luptelor interne, cum ar fi stresul sau conflictul.

Terapia de rezolvare a problemelor: ajută o persoană să găsească un traseu optimist prin experiențe specifice de viață, cum ar fi pierderea cuiva drag.

Exerciții fizice

Cercetările arată că exercițiile fizice regulate stimulează, la nivelul creierului, producția de substanțe chimice care îmbunătățesc starea de spirit. Adolescentul depresiv nu trebuie forțat să facă un sport anume, ci încurajat să descopere ce fel de mișcare îi place și poate să o integreze cu ușurință în programul său zilnic (poate fi vorba de sport în grup, cum ar fi orele de aerobic sau de arte marțiale, ori de un sport solitar, cum ar fi mersul cu bicicleta prin parc).

Un program adecvat de somn

Somnul este important pentru starea de spirit a adolescentului, așa că părinții trebuie să se asigure că acesta doarme suficient în fiecare noapte și urmează o rutină (aceeași oră de culcare, aceeași oră de trezire).

O alimentație echilibrată

Poate fi dificil ca părinții să îi facă unui adolescent pachet de acasă pe care să îl mănânce la prânz, dar e bine ca aceștia să se asigure că tânărul înțelege importanța alimentației echilibrate și consumă cu preponderență alimente sănătoase. Atenție și la aportul de cofeină; deși poate stimula momentan starea de spirit, dacă adolescentul bea cafea zilnic și în cantități mari, efectul poate fi cel opus. Părinții îi pot propune să bea dimineața, de exemplu, pentru a căpăta energie, un pahar cu suc natural de portocale sau o cană de ceai verde. De asemenea, alcoolul trebuie evitat de către adolescenți și cu atât mai mult de cei depresivi.

Tratament medicamentos

În unele cazuri de depresie apărută în adolescență poate fi nevoie de tratament medicamentos, numeroase clase de medicamente fiind concepute pentru a atenua simptomele acestei boli. Tratamentul medicamentos pentru depresie este indicat de un medic psihiatru.

Unele dintre cele mai frecvente tipuri de medicamente pentru depresie includ:

Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). Aceștia reprezintă o opțiune preferată de tratament, deoarece tind să aibă mai puține efecte secundare decât alte medicamente. ISRS acționează asupra neurotransmițătorului serotonină. Cercetările arată că persoanele depresive pot avea niveluri anormale de neurotransmițători asociați cu reglarea dispoziției. Exemple de astfel de medicamente sunt escitalopramul, fluoxetina și sertralina.

Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei și norepinefrinei (ISRSN). Aceștia previn reabsorbția neurotransmițătorilor serotonină și norepinefrină, care ajută la reglarea dispoziției. Un exemplu de ISRSN este duloxetina.

Antidepresive triciclice (ATC). Acestea blochează recaptarea serotoninei, norepinefrinei și dopaminei, dar pot avea mai multe efecte secundare, cum ar fi vedere neclară, amețeală, creștere în greutate, somnolență. Un exemplu de ATC este clomipramina.

Inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO). Aceștia au fost prima clasă de antidepresive de pe piață și în prezent sunt cel mai puțin prescriși, din cauza complicațiilor, restricțiilor și efectelor secundare pe care le pot provoca. IMAO blochează serotonina, dopamina și norepinefrina, dar influențează și alte substanțe chimice din organism, ceea ce poate duce la tensiune arterială scăzută, ameţeală, oboseală. Un exemple de IMAO este isocarboxazida.

vineri, 4 decembrie 2020730
Comentarii
mai mult...Sănătate
22 ian 00:00SănătateCOVID-19: Tratamentul cu statine scade riscul de deces cu până la 25%

Noul coronavirus a infectat peste 40 de milioane de persoane în întreaga lume și a cauzat peste un milion de decese,...304

22 ian 00:00SănătateHipertensiunea la adulții de orice vârstă poate accelera declinul cognitiv282
22 ian 00:00SănătateStudiu: Carența de vitamina D a mamei, asociată cu autismul la băieți263
22 ian 00:00SănătateCum eviți sedentarismul dacă nu-ți place să faci sport?

Faptul că nu-ți place să faci sport nu înseamnă că nu poți fi o persoană care face mișcare și își...352

22 ian 00:00SănătateTotul despre lentilele de contact: cum se aleg, cum se îngrijesc, riscuri și beneficii263
22 ian 00:00SănătateCele mai bune suplimente pentru imunitate323
22 ian 00:00SănătateOboseala și buzele crăpate, semne ale carenței de vitamina B6

Vitaminele sunt foarte importante în funcționarea corectă a organismului. Ce simptome îți indică faptul că ai...278

22 ian 00:00SănătateCele 7 tipuri de memorie și cum se pot îmbunătăți299
22 ian 00:00SănătateLacrimile artificiale, eficiente dacă ai ochii obosiți262
22 ian 00:00SănătateAnticoagulantele pot crește riscul de AVC la cei de peste 65 de ani

Persoanele cu vârste peste 65 de ani ar putea să aibă un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC) prin faptul...316

22 ian 00:00SănătateFemeile cu menstruație precoce au risc crescut de probleme cardiovasculare și de AVC262
22 ian 00:00SănătateStudiu: Un atac cerebral (AVC) crește semnificativ riscul de demență272
Vremea
10.1°9.6° - 10.1° vineri, 22 ianuarie 2021
ConstanțaUmiditate: 66%
Vânt: 4.45 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/4926128124924
5/40422540921
joker41251383113
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 ian 00:00SportValencia a remizat cu Osasuna, scor 1-1, datorită unui autogol

Formaţia Valencia a remizat, joi seară, pe teren propriu, scor 1-1, cu echipa Osasuna, într-un meci din etapa a XIX-a...146

22 ian 07:36SportPortughezul Paulo Sousa este noul selecţioner al Poloniei

Federaţia Poloneză de Fotbal a anunţat, joi, că noul selecţioner al echipei naţionale este portughezul Paulo...205

22 ian 00:00SportEibar - Atletico Madrid 1-2 | Meci superb al lui Luis Suarez! A marcat și portarul gazdelor

Atletico Madrid, liderul la zi din La Liga, a avut parte de un start neașteptat de meci cu Eibar, cu Aleix Garcia,...233

22 ian 07:18SportCornella - Barcelona 0-2

Într-un final, catalanii au scăpat de rușine. Calificarea în optimi s-a decis în cele două reprize de prelungiri,...252

Local
22 ian 00:09LocalAccident rutier la ieșire din Satu Nou. O tânără a fost rănită GRAV

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, joi, 21 ianuarie a.c., la ieșire din localitatea...769

22 ian 00:08LocalACCIDENT RUTIER GRAV la OVIDIU: Mai MULTE VICTIME! Video

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, joi, 21 ianuarie a.c., pe DN2A la intersecție cu...4803

22 ian 09:16LocalPrefectul Silviu COȘA s-a VACCINAT anti-COVID

746

22 ian 00:08LocalCoronavirus: 3.551 de persoane se află în carantină, la Constanța

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 29.074 de persoane...460

22 ian 00:08LocalAlte 7 DECESE, la Constanța, din cauza COVID-19

Până joi, 21 ianuarie a.c., 17.554 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...731

22 ian 00:09LocalCampania de vaccinare anti-COVID: Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile, imunizate în etapa a II-a

Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile aflate la domiciliu se pot vaccina anti-COVID în etapa a II-a a...482

Politică
22 ian 00:00PoliticăBarna: Ivan Patzaichin a spus că va fi implicat în procesul de selecţie a guvernatorului Deltei

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a precizat că, în urma discuţiilor cu Ivan Patzaichin, acesta şi-a...367

22 ian 00:00PoliticăMituleţu-Buică: Criza sanitară a schimbat optica privind organizarea proceselor electorale

Criza sanitară generată de pandemia de COVID-19 a schimbat optica privind organizarea proceselor electorale, iar AEP...290

22 ian 00:00PoliticăPreşedintele Senatului, întrevedere cu noul ambasador al Franţei în România

267

22 ian 00:03PoliticăMotivarea CCR pe redeschiderea piețelor: Principiul bicameralismului a fost încălcat de Parlament

CCR a publicat, joi, motivarea deciziei prin care a declarat neconstituțională legea adoptată de Parlament în...482

22 ian 20:18PoliticăTribunalul Bucureşti: Diploma de doctor a lui Darius Vâlcov, anulată

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis, miercuri, cererea Academiei de Studii Economice din Bucureşti privind...1014

22 ian 20:17PoliticăDesființarea SIIJ intră în linie dreaptă: Guvernul a aprobat memorandumul de dizolvare a Secției

1009

Interviuri
12 ian 00:27InterviuriPrefectul COȘA: Întoarcerea la NORMALITATE este POSIBILĂ doar dacă ne VACCINĂM! Video

Noul an a venit cu speranţă şi încredere că vom trece cu bine peste această perioadă grea, însă reîntoarcerea...1749

19 dec 00:07InterviuriLiviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

Sistemul de termoficare din Constanța a încetat să mai producă căldură și apă caldă în parametri normali,...4603

4 dec 00:21InterviuriLucian Lungoci: PSD va asigura MAJORITATE parlamentară pentru un Guvern PREGĂTIT. Video

3792

4 dec 00:21InterviuriMircea Dobre, Pro România: PNL și PSD, un VIRUS mai PERICULOS decât COVID! Video

Mircea Dobre, candidat din partea Pro România la Camera Deputaților, a acordat un interviu ziarului Replica, în care...3322

4 dec 00:21InterviuriCristina Rizea: USR-PLUS va OBȚINE un scor BUN la parlamentare. Video

Este economist, antreprenor, voluntar civic și mamă. I-au plăcut provocările, iar candidatura la parlamentare este,...3269

3 dec 00:04InterviuriStelian ION vrea listarea pe BURSĂ a Portului Constanța

4969

Monden
22 ian 00:00MondenOlivia de Havilland a fost îndrăgostită de James Stewart dar i-a refuzat cererea în căsătorie

Olivia de Havilland a avut o carieră de succes pe parcursul a zeci de ani. Oamenii erau interesaţi nu doar de cariera...398

22 ian 00:00MondenSecretele iepuraşilor Playboy din anii '60: La angajare erau verificate de agenţi sub acoperire

Într-o perioadă în care femeilor le lipsea încă independenţa financiară, iepuraşii Playboy din anii 1960 au...481

22 ian 00:00MondenBen Affleck vorbește încă frecvent cu fosta iubită. De la ce a provenit, de fapt, ruptura

345

22 ian 00:00MondenActorul Arnold Schwarzenegger a anunţat că s-a vaccinat împotriva COVID-19

Actorul şi fostul politician Arnold Schwarzenegger, cunoscut sub numele de "Terminator", a anunţat miercuri că s-a...268

22 ian 00:00MondenPaul Stanley, solistul trupei KISS, anunţă un nou proiect muzical şi disco

Paul Stanley, membru fondator şi solist al trupei Kiss, a anunţat miercuri lansarea pe 5 martie a albumului "Now And...252

22 ian 00:00MondenActriţa franceză Nathalie Delon a decedat la vârsta de 79 de ani

397

Mapamond
22 ian 00:00MapamondPoliţia bulgară a descoperit o fermă de canabis în staţiunea Sunny Beach

Poliţia bulgară a descoperit o plantaţie de canabis într-un spaţiu închis, în staţiunea Sunny Beach de pe...279

22 ian 00:00MapamondCoronavirus: Ungaria avansează spre achiziţia vaccinului rusesc Sputnik V

Organismul ungar de reglementare în sectorul sanitar a aprobat vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V, a relatat...269

22 ian 00:00MapamondRusia: Un recrut care a ucis opt militari a fost condamnat la peste 24 de ani de închisoare

268

22 ian 00:00MapamondCel puţin 28 de morţi şi peste 70 de răniţi în urma unui dublu atentat sinucigaş la Bagdad

Cel puţin 28 de persoane au fost ucise şi alte peste 70 au fost rănite într-un dublu atentat sinucigaş cu bombă...253

22 ian 00:00MapamondCoronavirus: Un cartier din Shanghai, evacuat după trei cazuri de COVID-19

Un cartier rezidenţial din centrul Shanghai-ului a fost evacuat joi, după descoperirea a cel puţin trei cazuri de...287

22 ian 19:07MapamondPapa a făcut un prim pas spre canonizarea medicului francez care a descoperit sindromul Down

270

Sănătate
22 ian 00:00SănătateOboseala și buzele crăpate, semne ale carenței de vitamina B6

Vitaminele sunt foarte importante în funcționarea corectă a organismului. Ce simptome îți indică faptul că ai...278

22 ian 00:00SănătateCele 7 tipuri de memorie și cum se pot îmbunătăți

Multe persoane știu că avem două tipuri de memorie - pe termen lung și pe termen scurt - însă există și...299

22 ian 00:00SănătateLacrimile artificiale, eficiente dacă ai ochii obosiți

262

22 ian 00:00SănătateCum eviți sedentarismul dacă nu-ți place să faci sport?

Faptul că nu-ți place să faci sport nu înseamnă că nu poți fi o persoană care face mișcare și își...352

22 ian 00:00SănătateTotul despre lentilele de contact: cum se aleg, cum se îngrijesc, riscuri și beneficii

Lentilele de contact pot face o diferență majoră când vorbim despre viața celor care le poartă, deoarece asigură...263

22 ian 00:00SănătateCele mai bune suplimente pentru imunitate

Medicii nutriționiști subliniază că ar trebui să încercăm să consumăm o varietate largă de alimente și să...323

22 ian 00:00SănătateAnticoagulantele pot crește riscul de AVC la cei de peste 65 de ani

Persoanele cu vârste peste 65 de ani ar putea să aibă un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC) prin faptul...316

22 ian 00:00SănătateFemeile cu menstruație precoce au risc crescut de probleme cardiovasculare și de AVC

Studiile arată că femeile care au avut menstruație precoce (la o vârstă fragedă, adică în jur de 12 ani), au...262

22 ian 00:00SănătateStudiu: Un atac cerebral (AVC) crește semnificativ riscul de demență

272

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT