REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Deputatul ateu vrea să taie banii de la biserici, IPS Teodosie reacţionează: "Mi-e milă de el!"

Deputatul ateu vrea să taie banii de la biserici, IPS Teodosie reacţionează: "Mi-e milă de el!"

Replica API 9 aprilie 2013 | 00:00 182

Social-democraţii constănţeni au o problemă

Social-democraţii constănţeni au o problemă

Un parlamentar ateu vrea ca Biserica să nu mai fie finanţată de la stat şi a elaborat în acest sens o iniţiativă legislativă. Remus Cernea, iniţiatorul proiectului, a fost ales deputat în Colegiul 9 din Constanţa şi este reprezentant al Partidului Verde care face parte din USL. Deputatul Remus Cernea crede că un procent din impozitul pe venit al cetăţenilor ar fi suficient pentru nevoile Bisericii, dacă acesta ar fi redirecţionat spre finanţarea bisericilor. Iniţiativa deputatului Cernea vine în contextul în care anul acesta statul a acordat aproape 71 de milioane de euro pentru finanţarea bisericilor din România şi străinătate.

"Dânsul nu trăieşte în realitate. Este împotriva populaţiei majoritare care este creştină şi care doreşte să aibă parte de biserică. Biserica este finanţată în Germania, în alte ţări, chiar foarte consistent. Dânsul ce doreşte? O ţară şi o Europă atee. Nu înţelegem demersul dânsului. Este greu de intrat în dialog cu un om care neagă totul", a declarat, pentru "Replica", Înalt Prea Sfinţitul (IPS) Teodosie, Arhiepiesopul Tomisului. Ierarhul Tomisului nu crede că iniţiativa legislativă a lui Cernea va avea sorţi de izbândă. "Cum să treacă acest proiect? Nici vorbă. Parlamentarii noştri au structură sănătoasă, sunt credincioşi. Dânsul este o excepţie", a precizat IPS Teodosie.

"Acest proiect nu are nici o susţinere"

Întrebat dacă BOR va lua atitudine în privinţa acestui proiect, Arhiepiscopul Tomisului a declarat: "Acest proiect nu are nici o susţinere". Tot Ierarhul a precizat şi faptul că toţi parlamentarii din România sunt oameni ai Bisericii. "Nu ştiu dacă mai are vreun coleg care să-l susţină. Este o excepţie. Eu îl compătimesc. Când am sfinţit capela din Cartierul de locuinţe sociale Henri Conadă, a venit pe scenă. Eram cu preoţii. Dacă dânsul sfidează Biserica, atunci de ce a venit? Doar pentru a fi ales? A fost cinstit atunci când a venit la sfinţire sau acum când este împotriva Bisericii?", îl întreabă IPS Teodosie pe deputatul Remus Cernea.

"Ales în baza inerţiei. E stingher în politică, în gândire, şi cred că şi în viaţă"

Deşi acesta a fost ales deputat USL la Constanţa, pentru IPS Teodosie este o surpriză că a ajuns în Parlamentul României. "A fost ales în baza inerţiei, pentru că foarte mulţi oameni s-au întrebat: "Cum să fie ales un om necredincios?" El a mai avut acţiuni împotriva Bisericii, chiar împotriva Catedralei din Parcul Casei de Cultură. Oamenii s-au solidarizat pentru oamenii care susţineau o echipă, pentru oamenii care au principii umane şi creştine. Este o surpriză că a intrat în Parlament, chiar în Constanţa, unde suntem oameni credincioşi. Mi-e foarte milă de el. E stingher în politică, în gândire, şi cred că şi în viaţă", a conchis Arhiepiscopul Tomisului.

Mazăre: "Este un tâmpit!"; Manea: "Ce să-i ceri, dacă e ateu?"

Edilul Radu Mazăre a luat foc după ce a auzit că deputatul USL de Constanţa Remus Cernea vrea să vină cu o propunere prin care statul român să numai susţină Biserica de la bugetul de stat. Acesta a transmis, reporterilor "Replica", printr-un SMS faptul că: "E un tâmpit", dar şi că proiectul lui Cernea "nu va trece". La rândul său, deputatul PNL Victor Manea a spus, referitor la proiectul lui Cernea: "Ce să-i ceri, dacă e ateu?". Manea a precizat că nu susţine demersul lui Cernea.

Ce vrea, de fapt, Cernea?

Sistemul propus de Cernea este unul similar cu direcţionarea celor 2% către ONG-uri. "Ce propun eu nu este formulat împotriva Bisericii sau împotriva statului. Este un principiu asumat de mai multe ţări europene, ca Germania. Este un principiu democratic, simplu şi intuitiv. Anume: fiecare persoană poate direcţiona un anumit procent din impozitul pe venit către biserica de care aparţine. Biserica ar avea de aici un avantaj pentru că ar beneficia de fonduri predictibile şi pe care poate conta, iar statul nu ar mai acţiona arbitrar ca până acum. Spre exemplu, mulţi ani s-au acordat bani pentru construcţia de biserici, iar anul acesta s-au respins toate amendamentele care vizau construcţia de biserici", a declarat Remus Cernea.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272