REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

DETALII din DOSARUL ȘEFULUI Gărzii de Mediu, trimis în judecată de procurori

DETALII din DOSARUL ȘEFULUI Gărzii de Mediu, trimis în judecată de procurori

Replica API 16 aprilie 2021 | 23:08 1967

Dosarul în care Gelu Cazacioc, patronul firmei care ar fi trebuit să se ocupe cu incinerarea oilor de pe nava Queen Hind, scufundată în Portul Midia, în noiembrie 2019, și Nicolae Acceleanu, șeful Gărzii de Mediu Tulcea, au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, a fost înregistrat la Judecătoria Măcin pe 13.04.2021. Urmează să se stabilească primul termen în proces. Menționăm că dosarul a fost instrumentat de procurorul Teodor Niță.

Urmărirea penală a fost începută în cauză in rem prin ordonanța din 14.06.2019, iar prin ordonanța din 23.03.2021 s-a dispus extinderea cercetărilor și continuarea urmăririi penale în mod corespunzător. Acțiunea penala a fost pusă în mișcare prin ordonanța din 25.03.2021.

Mai exact, prin plângerea înregistrată inițial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin (preluată ulterior la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea), E-Distribuție Dobrogea SA a sesizat faptul că, atunci când a efectuat un control, respectiv în data de 27.03.2019 la locul de consum/incinerator/comuna Smârdan, județul Tulcea aparținând Cazacioc & Co SRL, în calitatea deținută (de operator de distribuție energie electrică în zonă), a constatat că la locul controlat s-a înlocuit transformatorul de putere, iar în firida de distribuție s-au găsit două cabluri trifazate confecționate din aluminiu 3 x 185+90 MMP, evident necontorizate. În urma calculului, s-a stabilit „ab initio” si faptul că în această modalitate, s-a sustras (în acest prim caz) - cantitatea de 430.848 KWH. Mai pe scurt, a fost vorba de branșament ilegal.

Prin ordonanța din 1.09.2020 a fost dispusă efectuarea unei expertize electro-energetice, raportul aferent fiind depus la data de 23.03.2021. Printre concluziile și mențiunile expertului s-a constatat și o utilizare a energiei electrice prin intermediul unei instalații improvizate/clandestine, cu consecința ocolirii echipamentelor de măsurare a consumului. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, cu această ocazie s-a constatat că, ulterior deconectării de la energia electrică a consumatorului fraudulos, comisarul șef Acceleanu Nicolae de la Garda de Mediu Tulcea, (instituție publică care are cu totul alte atribute decât acela de a proteja persoanele care comit astfel de infracțiuni) - a inițiat un set de demersuri ilicite, sortite ajutorării autorilor faptelor penale reținute, în sensul de a le asigura, în continuare, folosința energiei electrice sustrase.

Concret, episodul ilicit s-a petrecut astfel:

Prin adresa din 08.10.2019, Cazacioc Gelu Daniel a solicitat sprijinul Gărzii de Mediu Tulcea pentru a fi rebranșați la energia electrică. Potrivit procurorilor, nici instituția și nici șeful acesteia/inculpatul Acceleanu Nicolae, nu aveau vreo competență sau învestire legală ori logică de a face astfel de demersuri precum cel descris în speță.

Apoi, printr-o altă adresă, semnată de inculpatul Acceleanu Nicolae, această instituție se implică în ceva ce nu avea legătură cu însăși rațiunea existenței și funcționarii instituției publice, în sensul că solicită sprijin către E-Distribuţie Dobrogea SA, cerându-le acestora să rebranșeze practic societatea infractoare la curent, pe motivul că aceasta „ar desfășura activități extrem de importante pe linia eliminării deșeurilor animale și de natură organică și că ar fi prejudiciată altfel activitatea de turism și alimentație publică la nivel național”. Ajungem la o altă adresă, în care Comisariatul General al Gărzii de Mediu comunică însă organelor de urmărire penală faptul că demersul numitului Acceleanu Nicolae – comisar șef, este în afara cadrului oficial întrucât nu are nici un fel de atribuțiuni în acest sens. Drept urmare acestor demersuri, la data de 17.10.2019, Cazacioc & CO SRL este rebranșată la curent, în urmă încheierii actului adițional nr. 1 între Tinmar Energy SA și societatea reprezentată de Cazacioc Gelu Daniel.

În acest context factual, la data de 12.03.2021, s-a efectuat un nou control inopinat la aceeași adresă, precum în precedent, ocazie cu care s-au observat noi/similare nereguli. Astfel, s-a găsit cu ocazia noului control, un trafo de 1000 KWA, care de asemeni nici el (precum în primul episod) nu are contorizare, acesta fiind un transformator de putere care alimenta cu energie electrică 2 cabluri electrice necontorizate și racordate într-un „tablou de distribuție a clientului final”.

Cu această ocazie s-au efectuat măsurători specifice și s-a confirmat prezența tensiunii electrice pe aceste cabluri, calculându-se, conform normelor specifice, faptul că a fost astfel sustrasă cantitatea de 352.512 KWH, energie electrică neînregistrată în aparatul de măsurare și în consecință, neachitată furnizorului, în valoare de 152.307,58 lei, suma ce a fost calculată și reținută în urma calculelor expertale, adică mai mică decât suma suspicionată inițial, respectiv 194.177,45 lei.

Pe parcursul anchetei, adică la data de 23.03.2021, la sediul unității de parchet s-au prezentat reprezentanții Tinmar Energy SA, aceștia având un punct de vedere contradictoriu cu cel exprimat inițial de reprezentanții E-Distribuţie Dobrogea SA din perspectiva asumării persoanei juridice care în cauza calitatea procesuală de persoană vătămată/parte civilă.

Chestiunea a fost tranşată de ANRE prin adresa 35492/01.04.2021, conform căreia se menționează că din punct de vedere tehnic, un loc de consum racordat la rețeaua de distribuție fără a fi contorizat, consumă energie din rețeaua operatorului E-Distribuție Dobrogea SA/chiar și în lipsa unui contract de furnizare.

În acest context, prin plângerea suplimentară din data de 19.03.2021, emisă sub nr.204985, această societate își însușește calitatea de persoană vătămată și solicită tragerea la răspundere a autorilor.

Drept urmare, cercetările au fost extinse, fiind puși sub acuzare inculpații Cazacioc Gelu Daniel și Cazacioc & CO SRL, pentru tot setul de infracțiuni reținute în sarcina acestora.

Menţionăm că dosarul a fost instrumentat de procurorul Teodor Niţă din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218