REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Devine din oraş… comună! Ce câştigă Băneasa odată cu noul statut

Devine din oraş… comună! Ce câştigă Băneasa odată cu noul statut

Replica API 4 decembrie 2018 | 12:57 812

Paul Coliş

Soarta proiectului legislativ prin care oraşul Băneasa trece la rangul de comună se află pe masa parlamentarilor. Totul depinde acum de legislativ, după ce, în iunie 2017, cetăţenii cu drept de vot din Băneasa au mers la urne pentru ca oraşul lor să redevină comună.

Primarul urbei, Paul Coliş, speră ca anul viitor unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce să-şi schimbe statutul. Aceasta ar însemna impozite mai mici pentru locuitori, vorbim de o reducere cu 50% a valorii taxelor datorate de către localnici. “Nu vor mai plăti taxe ca la Năvodari, ci ca la Cumpăna, cu 50% mai mici”, a explicat edilul Paul Coliş. Deşi din oraş devine comună, numărul bugetarilor va rămâne acelaşi.

“Aparatul administrativ nu va fi afectat odată cu transformarea oraşului în comună, întrucât personalul prezent este deja unul redus”, a explicat primarul Paul Coliş. Şeful autorităţii locale este încrezător în noul proiect. Mai precis, edilul consideră că va creşte gradul de colectare a taxelor şi impozitelor locale, ceea ce va aduce venituri mai mari bugetului local.

Amintim că, la sfâşitul lunii trecute, în baza rezultatului referendumului desfășurat în iunie 2017, prin care locuitorii şi-au exprimat acordul să se revină la rangul de comună, Biroul Permanent al Camerei Deputaților a votat cu 248 de voturi propunerea legislativă pentru ca orașul Băneasa din județul Constanța să devină comună. Un singur parlamentar a fost împotrivă, un neafiliat.

De asemenea, au fost 7 abțineri: una de la PSD, cinci de la PMP şi una de la un neafiliat. Proiectul urmează să ajungă la Senat, care este camera decizională. Menţionăm că, în data de 11 iunie 2017, aproape 1.703 persoane dintr-un total de 4.302 cetăţeni cu drept de vot au solicitat ca oraşul să redevină comună. În procente, vorbim de 39,5% din totalul celor înscriși pe listele electorale. Dintre participanți, 1531 au răspuns „DA”, 142 au răspuns „NU”, iar 30 de voturi au fost anulate.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mia plăcut foarte mult a fost foarte bine
1
0
Ce sa faci d.na altul cu profitul si altul cu trasul daca atata te duce pe tine mintea logic dar de unde logica in capul tau vai vai vai
7
0
Au de castigat cei cu suprafete de teren extravilan .Scade impozitul de la 90 Ron la 30 si putin. In rest de la impozite de oras mic la impozite de comuna mare. Deci cine are de castigat !?
3
0
era bun la calarit ELENA ,pe tine te calarea si pe mine ma minca ...de bani
3
4
MARE dreptate ai - hai sa ne apucam de treaba.
4
3
Pai ce sa iasa la noi la Baneasa daca se fura in mare prostie Zaharia de la taxe si impozite a furat cu tot biroul l a mai dus si pe ala a lu Bascaua peste tot la plimbat si acum a mai si parasit o aia da vina pe ea Ca nu mai lucreaza ea acolo dar ei cu totii au furat si vor fura continu ca nimeni nu ii trage la raspunder
5
1
DEGEABA SE PLATESC TAXELE DACA FUNCTIONARII DIN PRIMARIE DE LA TAXE SI IMPOZITE FURA BANII.SE DA VINA DOAR PE O FUNCTIONARA CARE A PLECAT PRIN TRANSFER LA ANAF DAR CRED CA SUNT IMPLICATI TOTI DECIDENTII .
6
1
Baneasa nu va mai avea un primar mai bun decat Marin Ion si mai capabil niciodata....
7
0
Dar au un liceu, unde invata elita judetului, cei mai "promitatori" tineri. De unde crezi ca provin majoritatea curvelor de pe centura si taranii de pe camp?
7
7
Este corect sa se treaca de la oras la statutul de comuna. Baneasa nu este nici pe departe comparabila cu localitatea Valul lui Traian care nu este oras. Nu are industrie, nu are monumente, are cateva blocuri amarate, vai de mama lor. In aceste conditii sa platesti impozite ca in marile orase este o mare nedreptate.
6
4
Dupa sac si petec!Priviti ce fata de ciobalau are primarul si imediat iti dai seama ca ,cu fata aia ,nu pti fi primar de oras! Si tinand cont ca este si psd-ist eu as spune ca nici primar de comuna nu merita !
9
3
urmeaza tekirghiolul
3
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272