REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
12.4° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Dezbatea publică pe tema Regulamentului privind desfășurarea activităților comerciale a rămas... în coadă de pește

Dezbatea publică pe tema Regulamentului privind desfășurarea activităților comerciale a rămas... în coadă de pește

Andreea VREJOIU 30 decembrie 2022 | 00:00 1666

Operatorii economici și-au unit forțele și au luat cu asalt Palatul Administrativ pentru a-și striga nemulțumirile cu privire la noul Regulament privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța. Nu mai puțin de 20 de operatori economici au participat la dezbaterea publică organizată în cursul zilei de joi, 29 decembrie a.c., în Sala Remus Opreanu, dezbatere ce a durat nu mai puțin de 3 ore. Vorbim despre patronii vestitelor restaurante din zona Peninsulară, despre operatorii de beach-baruri și chiar cei din piețele agroalimentare.

 

Constantin Cârlan

Una dintre modificările care a iscat un adevărat scandal între operatori și autoritățile locale au fost cele legate de programul de funcționare al unităților de alimentație publică tip ,,bar de zi”, situate pe sectoarele de plajă din Mamaia să fie deschise, de luni până duminică în intervalul orar 07:00-24:00, iar pe cele din Constanța, în intervalul orar 07:00 – 22:00, de duminică până joi, iar vineri și sâmbătă între 07:00 – 24:00. ,,Nu poți să oprești niciodată în viața asta, dacă ești sănătos la cap, un beach-bar la ora 24:00. Nu există așa ceva”, a spus, printre altele, legat de acest subiect, Ion Cozma, de la Asociația Resto. De asemenea, Constantin Cârlan este de părere că ,,Omul vine la mare să se distreze, nu să meargă în cameră de la ora 22:00, pentru că noi suntem nevoiți să închidem. Nu există așa ceva”, a spus acesta.

Totodată, Constantin Cârlan a declarat, pentru Replica de Constanța, consideră că prin această hotărâre a Consiliului Local s-ar crea un sens unic către stațiunile din sudul litoralului. ,,Este vorba despre articolul 427 care reglementează activitatea agenților economici din Constanța și era foarte normal ca toți reprezentanții agenților economici să participe la o dezbatere publică a acestui HCLM, dezbatere publică pe care noi am solicitat-o. Altfel ar fi trecut-o prin Consiliul Local și ar fi fost definitivă.

Nu am să vorbesc despre toate punctele, ci doar despre un singur punct. Este vorba despre activitatea beach-barurilor. Noțiunea de beach bar-uri nu există nicăieri, asta este greșeala Ministerului Turismului. În schimb, au asimilat-o cu bar de zi, iar cei de la Primărie, prin acest HCLM, pot legifera ca barurile de zi să funcționeze până la ora 22:00. Noi am întrebat care este rațiunea care a stat la baza acestei hotărâri și, bineînțeles, că nu au nicio rațiune. Noi considerăm că prin această măsură tura de noapte va dispărea, iar acei lucrători vor îngrășa rândurile șomerilor. Eu când mi-am făcut un plan de afaceri am luat în considerare că pot funcționa și pot scoate profit numai dacă muncesc 24/24 h.

Care este scopul? Avem o economie foarte bună a Constanței, vrem să facem sens unic Constanța-Mangalia, nu știu care este scopul acestei hotărâri. Au menționat că există locatari care sunt deranjați de gălăgie, pentru asta există Legea ordinii și liniștii publice, iar cel care deranjează să fie sancționat. Avem 2 luni pe an, pe sezon. Dacă dăm în cap la HoReCa, Constanța va fi și mai jos decât este în prezent.”, a spus acesta.

Operatorii sunt dispuși să meargă în instanță

În cazul în care propunerile nu vor fi luate în considerare, operatorii economici vor ataca Hotărârea Consiliului Local în instanță. ,,O să atacăm în contencios administrativ acest HCLM și o să o punem în discuție în instanță și această competență a Primăriei de a autoriza activitățile economice.”, a declarat, pentru Replica de Constanța, Constantin Cârlan, de la Asociația Resto.

Ionuț Rusu

Ce spune viceprimarul Ionuț Rusu

La dezbaterea publică au fost prezenți și George Măndilă, Ligia Petrache – șef Serviciul Autorizare Activități Economice, un reprezentant al Poliției Locale Constanța, Claudia Pascale, consilierii locali USR Florin Cocargeanu, Mihai Ochiuleț și Cristiana Popescu, dar și senatorul Remus Negoi. După aproximativ 3 ore de discuții între reprezentanții Primăriei și operatorii economici a fost stabilită o nouă întâlnire ce va avea loc pe 10 ianuarie 2023.

Video:

,,Ceea ce s-a întâmplat astăzi (n.r. – 29 decembrie 2022) face parte din procesul absolut normal al oricărui nou regulament pe care Primăria intenționează să-l pună în aplicare. A  fost dezbatere bună în sensul în care multe lucruri pe care le-am auzit și astăzi au fost dezbătute la firul ierbii. Un subiect care a incitat subiectul a fost programul de funcționare pe care l-am înțeles, vor fi amendamente făcute în această direcție. Când vorbim despre tarabele din Tomis III, trebuie să recunosc că este un subiect foarte fierbinte, iar discuțiile nu sunt cele mai elegante. Împreună le vom depăși. A fost stabilită și o următoare data a dezbaterii, fiind vorba despre 10 ianuarie 2023, unde vom prezenta tabelul cu modificările aduse de operatorii economici”, a declarat viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Este normal ca pe operatorii economici sa ii doara de buzunarul lor, dar acesta este un oras in care locuitorii acestor zone au servici, copii, probleme de sanatate etc! Nu sunt obligat eu ca si locuitor al acestei zone, sa suport 2 luni de chin, in care sa nu ne putem odihni pt ca altii sa isi incarce buzunarele cu bani! Da, sunt de acord in statiuni sa faca non-stop, deoarece acesta este si scopul statiunilor. Asadar operatorii economici care vor sa se imbogateasca in 2luni astfel incat sa traiasca 1 an cu banii aceia sa mearga sa isi deschida afacere in statiunile turistice si nu in orase, unde exista oameni cu vieti cotidiene. Asa cum ei cred ca au dreptul sa functioneze 24/24 asa si acesti locuitori ai acestor zone au dreptul la liniste in casele lor pt care platesc taxe! Daca vreti sa aveti politia si garada de mediu pe cap in fiecare noapte si zi luptati-va sa primiti acest program.
0
0
Bai primărie care stai acolo pe banii noștri termina ma cu ideea asta cu acordul vecinilor ! Eu pe banii mei trebuie sa l întreb pe un vecin sărac leșinat nerealizat in viața și frustrat dacă e de-acord cu ce vreau eu sa fac ! Incredibil !
5
4
De abia aștept ziua de vot O sa votez PSD pana leșin ma Mandila ăla se vopsește ? Și ce molfăie i a rămas ceva printre dinti cumva ? Oricum nu pricepe nimic !
5
2
Mircea Banias , asta, trebuia de mult sa fie in puscarie !!!!!!!
6
0
De Rusu un docher obosit ce asteptari sa ai??? Ce stie Rusu despre activitati economice??? Habar n are sa se lege la sireturi si el taie si spanzura. Asta e haosul tripletei de aur Chitac Rusu Ovanesian. Nu ca as defila cu Mazare sau Fagadau dar barem aia erau orientati catre mediul de afaceri. Aatia habar n au pe ce lume traiesc. Un amiral un docher si un avocat sunt la conducerea orasului. Nici in clin nici in maneca cu mediul de afaceri.....
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272