REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Diabetul, un pericol. Cum se manifestă, cum poate fi prevenit şi ce recomandă medicii

Diabetul, un pericol. Cum se manifestă, cum poate fi prevenit şi ce recomandă medicii

Replica API 14 martie 2022 | 01:25 496

"Alimentaţia unui diabetic este alimentaţia unui om sănătos". Medicul Oana Pop a făcut câteva recomandări importante atât pentru cei care suferă de diabet, cât şi pentru persoanele sănătoase, dar care nu vor să ajungă în această categorie, scrie digi24.ro.

Diabetul este o tulburare a metabolismului prin care glucoza din sânge nu este asimilată de celule corpului cu ajutorul insulinei. Astfel, organismul pierde principala sa sursă de combustibil, chiar dacă sângele conţine cantităţi mari de zahăr.

Diabetul este de tip I, ereditar, mai puţin răspândit, de tipul II, declanşat de stilul de viaţă nesănătos, şi diabetul gestaţional, care survine în timpul sarcinii. Studiile arată că incindenţa bolii este în creştere la nivel mondial.

Dr. Oana Pop, medic primar diabetolog și boli de nutriție: „Diabetul este pe locul trei după cancer şi bolile cardiovasculare. Se spune că până în 2025 pe plan mondial vor fi până la 500 de milioane de persoane, care vor fi diagnosticate cu diabet.”

Diabetul netratat poate avea consecinţe nefaste asupra organismului.

Dr. Oana Pop, medic primar diabetolog și boli de nutriție: „Este afectat sistemul nervos, mă refer la nervi pe care îi avem la mâini, la picioare, care ne dau sensibilitatea tactilă, termică. Aceste persoane bolnave de diabet pot să pună mâna pe ceva foarte fierbinte şi nu vor simţi. Vor simţi doar că ceva miroase a ars.”

Dincolo de medicaţie, un diabetic trebuie să îşi schimbe stilul de viaţă. Alimentaţia joacă un rol esenţial în ţinerea sub control a acestei maladii.

Dr. Oana Pop, medic primar diabetolog și boli de nutriție: „Aşa cum am spus terapia este foarte importantă, dar nu este suficientă. Dacă la tipul I importantă este insulina, trebuie şi acest pacient să aibă grijă ce mănâncă. La tipul doi trebuie să înţeleagă că trebuie să slăbească, pentru că poate să nu răspundă la anumite terapii. Un diabetic trebuie să aibă grijă la tot ce înseamnă glucide sau carbohidraţi.”

Pentru a depista la timp diabetul, este recomandat să vă faceţi glicemia măcar o dată pe an.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272