REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Dieta în hiperglicemie: alimentele recomandate

Dieta în hiperglicemie: alimentele recomandate

Replica API 1 iulie 2021 | 01:44 1167

Hiperglicemia are loc atunci când persoanele cu diabet au o cantitate prea mare de zahar (glucoza) în fluxul de sânge. Dieta este o parte importanta, atât în cazul diabeticilor, cât și în cazul persoanelor sănătoase, deoarece anumite alimente pot să determine o creștere a nivelului glucozei în sânge.

Sursa foto: Shutterstock

În funcție de cauză, hiperglicemia ușoară sau tranzitorie poate să nu necesite tratament medicamentos. Persoanele care au o creștere ușoară a glucozei sau cele care au prediabet adesea pot să își scadă glicemia prin incorporarea unor modificări în dieta și în stilul de viață. Pentru a te asigura că ai ales modificările corecte în ceea ce privește dieta și stilul de viață, ar trebui să discuți cu medicul tău sau cu un medic nutriționist.

Ce au voie să consume persoanele cu hiperglicemie

Pacienții care au fost diagnosticați cu hiperglicemie vor trebui să consume alimente care le vor tine nivelul glucozei în limitele normale. Indivizii cu diabet de tip 1 vor trebui să consume alimente care au un conținut redus în ceea ce privește adaosul de zahar, grăsimi și sare.

Legumele verzi, fructele proaspete, lintea și fasolea uscata (precum fasolea roșie kidney și fasolea Pinto), pestele, produsele precum laptele degresat, iaurtul degresat și brânză degresata și alimentele din grâu integral sunt recomandate în acest caz.

Pentru cei care suferă de diabet de tip 2, alimentele care pot fi consumate sunt: ceapa, ciupercile, salata (lăptucă), castraveții, roșiile, ceapa verde, ridichile, sparanghelul, spanacul, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, napul, fasolea verde și varza. Pe lângă acestea, mai pot fi consumate alimente precum: muștarul, icrele, supele clare, pestele, sucul de roșii și zeama de lămâie.

Persoanele care suferă de diabet, indiferent de tipul bolii, ar trebui să evite să mănânce chipsuri, prăjituri, înghețată cu un conținut ridicat de grăsimi, zahar, glucoza, gem, miere, siropuri dulci, plăcinte, budinci, biscuiți dulci și sosuri groase.

Alimente recomandate pentru diabetici

O dieta a diabeticilor este bazata pe trei mese principale pe zi, luate cu regularitate, la ore fixe. Acestea ajuta organismul să folosească mai bine insulina pe care o produce sau pe care o ia prin intermediul medicamentelor prescrise. Un medic nutriționist te poate ajuta să concepi o dieta bazata pe gusturile și stilul tău de viață, cât și pe nevoile tale. Astfel, dieta în caz de hiperglicemie este alcătuită din:

Carbohidrați sănătoși - concentrează-te pe alegerea celor mai bune surse de carbohidrați, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele (fasolea, mazărea și lintea) și produsele lactate cu un conținut scăzut de grăsime.

Alimentele bogate în fibre - Să ne amintim că fibrele alimentare includ toate părțile unor alimente de origine vegetala pe care corpul nostru nu le poate digera sau absorbi. Fibrele temperează modul în care organismul nostru digera alimentele și ajuta la controlul nivelului de glucoza în sânge. Alimentele cu un conținut mare de fibre sunt legumele, fructele, nucile, leguminoasele (fasolea, mazărea și lintea), faina din grau integral și taratele de grâu.

Pestele care este sănătos pentru inima - mănâncă peste cel puțin de doua ori pe săptămână. Pestele poate fi o alternativa foarte buna la carnea foarte grasa. De exemplu, codul, tonul și halibutul au mai putina grăsime totala, grăsimi saturate și mai puțin colesterol decât au alte tipuri de carne, inclusiv cea de pasare de curte. Carnea de peste (somonul, macroul, tonul, sardinele) este bogata în acizi grași Omega-3, care au grija de sănătatea inimii, prin faptul că scad nivelul trigliceridelor (un tip de grăsimi care se găsesc în sânge).

Grăsimile "bune" - alimentele care conțin grăsimi mononesaturate și polinesaturate pot ajuta la reducerea nivelului colesterolului în sânge. Aceste alimente includ avocado, migdale, nuci pecan, nuci romanești, măsline și uleiuri precum cel de canola, măsline și arahide.

Completează pentru a afla dacă diabetul tău este ținut sub control. Dacă te încadrezi în categoria de risc crescut, primești un consult de specialitate gratuit, ce poate include și analize de sânge pentru determinarea stadiului curent de evoluție a diabetului!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272