REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Din frumusețile Dobrogei: biserica semiîngropată din satul Izvoarele

Din frumusețile Dobrogei: biserica semiîngropată din satul Izvoarele

Replica API 6 august 2018 | 00:00 532

Un momument regilios vechi, specific Dobrogei, este una dintre „comorile” puțin cunoscute ale zonei. Este vorba despre o biserică atipică, semiîngropată, de dimensiunile unei case, de aproximativ 3,5 metri înălțime, ce are nivelul podelei altarului sub nivelul de călcare, doar pridvorul fiind situat cu o treaptă peste terenul în pantă. Bisericuța este situată în satul Izvoarele, care aparține administrativ de comuna Lipnița.

„În satul Izvoarele din comuna constănțeană Lipnița, numit cândva Pârjoaia, se află o biserică atipică semîngropată, de dimensiunile unei case (cca. 18X7,5 m și cca. 3,5 m înălțime), cu nivelul podelei altarului sub nivelul de călcare, doar pridvorul fiind situat cu o treaptă peste terenul în pantă.

Lăcașul de cult nu are turlă, dar în rest are toate elementele unui lăcaş ortodox: altar semicircular, pronaos, naos, pridvor, bolţi din lemn, icoane. Pereții sunt făcuți din paiantă (împletitură din nuiele bulgărită și lipită cu pământ), fiind întăriţi şi susţinuţi cu stâlpi din lemn îngropați un metru în pământ.

Toate îmbinările sunt cioplite cu toporul şi cu dalta, lemnul folosit fiind cel de stejar, carpen, frasin sau brad fără să fie folosit fierăstrăul. La realizarea bisericuței s-au utilizat cepuri şi cuie din lemn. Doar la acoperiş au fost folosite cuie forjate de mână, care se pare că provin de la reparaţiile ulterioare. Ceea ce este atipic este faptul că lăcașul de cult nu are fundație.

Se pare că biserica a fost ridicată peste un vechi cimitir din neolitic. Nu se știe cu exactitate când a fost ridicat lăcașul de cult, însă lipsa turlei și dimensiunile mici par să confirme că bisericuța a fost ridicată în timpul Imperiului Otoman sau chiar mai devreme. De altfel, pictura de pe icoane pare să fie realizată înainte de anul 1870”, au precizat reprezentanții Muzeului de Artă Populară Constanța.

În 2001, biserica a fost restaurată de către arhitectul bucureștean Vlad Calboreanu, care, împreună cu soția sa, s-a mutat la Izvoarele, într-o căsuță veche cu pereții din chirpici, vizavi de frumoasa biserică pe care a salvat-o de la degradare. Cei care doresc să o viziteze pot bate la poarta arhitectului care o are în pază.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Avem la Tomis FRMUSETI cu cruci din 40 in 40 metri, muzee ale ocuparii Dobrogei de catre BOR In fiecare sat e o manastireala. Daca BOR revendica terenurile de sub acestea.... Ca e un obuicei crestin, precum ca al lui Pimen de ex. ce cere statuluiroman 163 000 ha padure cu patalama de la insusi Imparatu Ros al Vianei de la 1700 anno Domini
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218