REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Directorul RADET este optimist: ‘Nu rămâne Constanţa fără căldură, găsim soluţii’

Directorul RADET este optimist: ‘Nu rămâne Constanţa fără căldură, găsim soluţii’

Replica API 3 iulie 2018 | 13:50 1037

Liviu Popa

RADET Constanţa a fost obligată, la şedinţa Consiliului Local Municipal de joi, 28 iunie, să prezinte un studiu privind reorganizarea, în contextul scăderii veniturilor. Planul de management prezentat în faţa consilierilor locali a atras critici din partea opoziţiei, care a susţinut că au asistat de fapt la prezentarea unei analize cu trei posibilităţi de urmat pentru perioada viitoare. Care ar fi soluţiile pentru ca RADET să iasă din impas – aleşii locali nu au prea înţeles, iar realitatea este următoarea: regia aşteaptă verdictul final al unui proces parcă nesfârşit cu CET.

Este procesul prin care CET solicită ca RADET să achite o datorie de circa 200 de milioane de lei, la care se adaugă penalităţi de 60 de milioane de lei. Probabil că abia la finalul acestui proces se va decide... RADET, încotro? În orice caz, directorul RADET, Liviu Popa, este optimist: „Într-o discuţie pe care am avut-o cu reprezentanţii CET, ei au recunoscut că nu au posibilitatea să demonstreze această datorie, însă trebuie să facă demersuri în continuare în instanţă, pentru că altfel li se poate imputa că de ce nu au făcut”.

„Datoria la care facem referire este acumulată ca urmare a politicii guvernanţilor, de-a lungul timpului, care au alocat subvenţia pentru Constanţa cu întârziere chiar şi de 3 ani. În acelaşi timp, au curs şi penalităţile”, a mai explicat Liviu Popa. Tot el a arătat că municipiul Constanţa este un caz special, la fel ca şi Galaţi, unde CET-urile nu au fost transferate către autorităţile locale în timp util, pentru a funcţiona în sistem integrat cu RADET, iar acum legea nu mai permite un astfel de transfer.

Tot Liviu Popa a precizat că intenţia anunţată acum câţiva ani de fosta administraţie (Radu Mazăre) de a aduce CET la municipalitate a fost „stricată” de divizarea „asimetrică a Elcen, implicit a datoriei”. „Ideea era să fuzioneze CET Constanţa cu RADET şi se stingea datoria, dar din cauza divizării asimetrice a Elcen, rămâne problema datoriei. De ce ar mai fuziona acum, dacă rămânem cu acea datorie? În acelaşi timp, RADET şi CET, fiind entităţi separarte... suntem captivi ai acestui producător de energie. Nu există altul de la care am putea lua energie, nu există o competiţie. Pentru că, de la bun început, RADET şi CET au fost gândite să funcţioneze împreună”, a mai spus Popa.

Tot directorul RADET a explicat de ce alte oraşe cer şi primesc bani de la stat pentru termoficare, ca de exemplu Craiova ori Timişoara: „Primăriile de acolo pot face astfel de solicitări, pentru că CET-urile sunt la ele. La Constanţa situaţia este diferită, CET fiind în subordinea Ministerului Economiei”.

Procesul amintit mai sus este în faza de recurs, dar ce se întâmplă dacă RADET pierde? Liviu Popa nu ia în calcul acest scenariu şi, chiar dacă s-ar întâmpla aşa, directorul RADET susţine că: „Găsim soluţii. Nu rămâne Constanţa fără căldură la iarnă. Încă din 2014 şi până în prezent, totalul plăţilor pe care RADET le-a făcut către CET este mai mare decât facturile pe care CET le-a emis. Dar, o parte din bani au acoperit acele sume de bani decise prin hotărâri de instanţă. Iar 2017, RADET are un grad de încasare foarte mare, deci este o regie care merge bine”.

Reamintim însă că, în 2017, reprezentanţii CET anunţau că vor sista furnizarea agentului termic, ca urmare a neachitării datoriei de circa 200 de milioane de lei. După discuţii cu RADET, CET a renunţat la intenţie, însă nu este exclus ca povestea să se repete şi anul acesta – totul în funcţie de procesul amintit ori de... arta negocierilor dintre părţi.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acest ........ e tinut director de n ani, cu toate ca nu a gasit pana acum nici o solutie de rentabilizare si eficientizare a radet. Nu stim de ce DNA si Parchetul nu s-au sesizat pana acum. Probabil ca e vorba de grup infractional organizat, mentinut de politicieni, iar procurorii din cta sunt sub papucul lor....?!?!
1
0
castigau mai mult daca inchideau mizeria aia de radet si se apucau de montat centrale subentionate de bugetul local - isi trageau si ei cota parte avea si populimea caldura si apa calda nu ca unii dintre pensionarii de tip sconcs ar avea nevoie de apa calda si cheltuielile nu ar mai fi la comun Dar deh ... comunism egal stupid pipal
2
1
Ramane tov.director fara obiectul muncii! Incompetenti ce fac performanta... du-te ba acasa si citeste-ti CV-ul ca sa vezi ce ai invatat sa faci.
2
0
platesti apa calda si ti-o da calaie, cand ai centrala o incalzesti la cate grade vrei, la 45 de grade sau mai mult, si apa calda vine imediat nu mai stai sa tot dai drumu la apa calda sa-ti curga metrii cubi pana vine apa calda, si cu caldura alta problema, iti da non stop, nu o poti opri, la centrala nu esti acasa o opresti, sau cand vine luna Aprilie si afara e cald, centrala o poti opri, cei de la RADET iti da caldura pana-n Mai.Plecati de la ei cat mai puteti pana nu va leaga cu contracte din care sa nu mai puteti iesi.
14
1
rADET C-ta are la conducere un grup infractional organizat in stil mafiot.In prezent datorita modificarii Codului penel au liber la furat.
17
1
Unul o incalzesta altul o transporta si altul o vinde si prosti multi platesc
17
0
Si pe ma-ta scrie cwrva.
5
12
Faliment scrie pe voi sobolanilor!
15
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218