REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.2° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.2° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

DISPĂRUȚI PE MARE! După patru zile de căutări, NU E NICI UN INDICIU!

DISPĂRUȚI PE MARE! După patru zile de căutări, NU E NICI UN INDICIU!

Replica API 12 martie 2019 | 00:30 998

Operațiunea de căutare a celor trei pescari dispăruți în largul Mării Negre, în după-amiaza zilei de miercuri, 6 martie a.c., continuă. Este a cincea zi de căutări, iar pentru găsirea celor trei bărbați au ieșit o navă a Gărzii de Coastă și o navă a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare. De asemenea, amici și rude ale persoanelor dispărute au ieșit în larg, cu bărci de pescuit, pentru a încerca să găsească locul în care cei trei au întins plasele de pescuit – dacă au reușit să le întindă! - , astfel încât autoritățile să aibă un indiciu referitor la zona unde s-ar fi putut scufunda barca lor.

Miercuri, 6 martie a.c., în jurul orei 14,00, Vasile Pârvu, Călin Cristin și Gheorghe Stănică – patronul cherhanalei Sea Temple din 2 Mai și consilier local în Consiliul Local Limanu, au ieșit la pescuit în largul Mării Negre, în dreptul localității 2 Mai. La ora 20,30, familiile au anunțat autoritățile că nu au mai reușit să ia legătura cu cei trei și că aceștia nu s-au mai întors la mal. Îngrijorarea era cu atât mai mare cu cât în ziua respectivă, la aproximativ o oră după ce pescarii au ieșit în larg, s-a pornit un vânt puternic. De altfel, Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru intervalul orar 15,10 – 16,30 o avertizare de cod galben de vânt puternic, semnalându-se intensificări ale vântului cu viteze la rafală de peste 55 – 65 km/h. Cei trei pescari se aflau într-o barcă pescărească de mici dimensiuni (cu „bord liber” de 60 de centimetri, după cum spun cunoscătorii în domeniu), încărcată cu plase de pescuit și, potrivit autorităților, nu aveau în barcă nici veste de salvare, nici colac.

Din momentul sesizării autorităților, zi de zi, sub îndrumarea Centrului Maritim de Coordonare, au ieșit în larg în căutarea celor trei pescari nave ale Gărzii de Coastă, ale Forțelor Navale, ale ARSVOM, elicoptere de la Regional Air Services – Aeroportul Tuzla și de la Forțele Navale; de asemenea, autoritățile române au primit sprijin și din partea autorității din Bulgaria, care a scos în larg nave care să îi caute pe pescarii dispăruți.

De asemenea, s-a luat legătura cu Departamentul pentru Situații de Urgență, în încercarea de a-i localiza pe bărbați prin urmărirea telefoanelor mobile pe care le aveau la ei. În zadar, telefoanele nu au putut fi localizate. Totodată, de cinci zile, din două în două ore, se transmit mesaje către navigatori pentru a fi atenți dacă văd în largul Mării Negre barca pescărească cu cei trei bărbați. La căutări au dat o mână de ajutor și amici ai celor trei, care au ieșit în larg cu diverse ambarcațiuni.

Aria de căutare a fost mărită, zi de zi. Se impune însă precizat, după cum spun oamenii din domeniu, că vântul a bătut puternic, în ziua dispariției, timp de aproximativ 45 de minute, dinspre vest, astfel că nu ar fi împins barca prea departe. Îngrijorător este însă faptul că din cauza vântului s-au format valuri neregulate, înalte, care ar fi putut să bage apă în ambarcațiunea în care se aflau cei trei, și așa încărcată cu plase de pescuit.

Luni dimineață, 11 martie a.c., în a cincea zi de căutări, în larg au ieșit două nave, una a Gărzii de Coastă, care va cerceta zona între graniță și Mangalia, și una a ARSVOM, care va inspecta apele bulgărești, pe o distanță de aproximativ 20 de kilometri de la graniță.

Din nefericire, însă, șansele ca cei trei pescari să fie găsiți în viață scad de la o zi la alta. Iar realitatea este că, în a cincea zi de căutări, autoritățile nu au găsit niciun indiciu care să le arate măcar zona unde cei trei au apucat să întindă plasele de pescuit.

E drept, șansele sunt slabe, dar nu este imposibil. În urmă cu aproximativ 12 ani, un constănțean de 33 de ani, ieșit în larg la pescuit de guvizi, a supraviețuit patru zile pe apă. În cazul respectiv, vântul a suflat aproximativ 12 ore, spre Bosfor; motorul bărcii se oprise, astfel că pescarul nu a putut decât să se lase purtat de valuri, spre larg. Ambarcațiunea a ajuns până spre 150 de kilometri de la mal, pentru ca apoi să pornească înapoi. A ajuns la mal după patru zile, deshidratat, cu sănătatea alterată, dar în viață. E drept însă, după cum spun oamenii din domeniu, și circumstanțele erau diferite: era luna august, barca pescarului nu era încărcată cu plase în momentul în care s-a pornit furtuna.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
MALA DACA AI ONOARE SI CURAJ VINO AZI LA MINE SAU ZI.MI UNDE VREI SI VIN EU SA VORBIM FATA IN FATA DACA TE TINE DACA NU IAO PE MATA SI FA SEX
1
1
Angela spunei lu moldoveanu de SENOL ca si copilu este tot alu SERIF SI DACA MAI SA MULT PLECAT SA MAI FACA ANCA UNU SI CU RAYM BATRINU
0
0
Bai ce aveti ......suntem oameni nu animale .....uni dintre voi dati dovada de prea mare nesimntire daca nu cunoasteti persoanele nu mai barfiti este foarte urat ganditiva pentru 2 sec ca aveti famili ....copiii poate uni dintre voi si nepoti.....nu sunteti dumnezeu sa judecati voi pe nimeni este rusinos cea ce faceti se pare ca am ajuns sa ne mancam ca si caini ,,uneori cani se inteleg mai bine intre ei de cat noi oameni,,.Sunt prea multe minciuni,inventi si aberati .Apropo ,,peste congelat,, ai vrut sa faci o gluma sau sa anunti ca ai tu peste la vanzare ....
0
0
Avem de vanzare
0
0
Dumnezeule mare si puternic nu iti intoarce fata de la noi pacatosi!Salveaza sufletele ratacite si greu incercate de necazuri!
0
1
Merg de 10 ani la 2 Mai cu cortul. Anul trecut, in ultima mea zi acolo, am stat pt cateva minute cu Calin la masa...Nu imi vine inca sa cred ca e adevarat ce s-a intamplat...Imi pare foarte rau si sper ca familia sa fie tare !!! Alaturi de dvs....
1
1
Numai niste pesti imputiti comenteaza aiurea ,sa va ia dracu de infecti
1
0
Despre cei disparuti numai de bine. Ce au facut, daca au facut numai ei si Dzeu stiu, in rest vorba aia foaie verde loboda gura lumii sloboda. Marea este aspra si daca iesi in larg nepregatit o poti pati grav din pacate ca in cazul de fata.
2
0
MARE TRAGEDIE. Nu suntem sfinti, cu totii suntem supusi pacatelor. Nu judecati, este pacat mare, mai ales in Postul Pastelui. De judecat judeca doar EL. Compasiune familiei.
5
0
PTR MALA SI CEILALTI CARE AU SCRIS SUB ANONIMAT SA Fii Femeie sa iti ascunzi Numele e frustrant nu????oare de ce???????
0
0
esti un cacat ratat si ofticat care bei bere la pet si faci sex cu ma - ta ! de aici frustrarile .....de aceea ai loc rezervat in parcare la mall !!!!!
0
0
Oana, am ceva personal cu psd, sincer, au pus multa presiune pe mine, dar in aceste situatii trebuie sa fim oameni. A furat? Sa fie gasit sanatos, apoi sa raspunda. Nu este uman ce scriu idiotii de mai jos, dar asta nu inseamna ca trebuie sa raspunzi cu aceeasi moneda, iti faci rau singura.
1
1
Muncitorul vietii, uita te la tine si la familia ta, si apoi comenteaza de altii. Habar nu ai nimic despre mine, ca sa poti sa vorbesti. Daca esti asa destept si daca vorbele tale chiar au valoare, raspunde cu numele tau si vino cu fapte. Sa iti fie rusine si sa iti dea dumnezeu tot atata durere pe cat am eu acum in suflet! Iti bati joc de famiile aflate intr un moment greu,e vorba de viata si de moarte,si tu te gandesti la bani si lafaiala?! Sa se abata pe tine si familia tot raul pe care il indur eu acum,asta iti doresc si imi asum ce spun.
4
0
Ce e Oano va e frica ca nu va mai lafaiti in bani pe munca si furaciunile batranului ca nu va mai puteti da mari si persifla alti tineri las ca o sa vedeti voi ce inseamna munca
4
3
Ce treaba au comentariild despre raim,senol si alte ciori cu stirea de mai sus?Ati ajuns niste pizde de va injurati pe replica.Sifoanelor.
6
0
Voua nu va e rusine sa vorbiti fara macar sa va asumati CINE sunteti ?Banda de hoti ?furaciuni ?Ce tot vorbiti ?De ce vorbiti doar din frustrari personale si ineptii total pe langa subiect? Nu va pasa de durerea omului,treceti peste, dar nu denigrati si nu aruncati cu noroi unde chiar nu este cazul! Celor care chiar se implica si chiar au cunoscut persoanele in cauza le multumesc din inima...curiosii si barfitorii sa si vada de drum! Cat de usor e sa dai cu piatra,dar voi ce ati realizat in viata,cine sunteti,sa va permiteti sa va bateti joc de numele oamenilor?
4
4
pentru pachetaru mala e la sa ca entervenim noi si te facem sischebap
2
0
astia la tv spun cu totul altceva ca au fost gasiti de ieri infasurati in plasa de calcani
5
0
Sa nu cumva sa-i fi ascuns ,,vecinii" de la sud,daca le-au gasit ceva interzis prin barca!
3
1
Iesi pe mare in sandale... La cat de rece este apa in maxim 30min se moare daca cazi in apa.. nu mai vorbim de costume de iarna ca deh... Ei nu aveau macar o statie... Vestele nu ar fi facut nici o diferenta, doar ca ii gaseau plutind, acum sper ca sunt in deriva si in viata...
7
0
unborfas.sper sa nu.l gaseasca.cum e radita sa platesti 250 lei10 zile demunca gea?tot ce au ede furat.plua ca aubanda de hoti care praduiesccorturile.
3
5
calin un om de nota 10 dar va rog ni il mai asociati pe SENOL care nu suporta detentia si a bagat mina in wc si sa cacat pe el si sa urcat cu cacatu in pat cind era pa arest IPJ VA ROG NU IL MAI ASOCIATI CU RAYM
2
3
ne calin om bun ma ajutat cu bani tot timpu om bun .NU CA COARA DE RAYM CARE MA CAMATARIT DELA 500 EURO IAM DA 35000 EURO AM PIERDUT FABRICA DE TERMOPANE DIN CAUZA LUI IL TRIMITEA PE NEPOSUSU SA CEARA DOBINDA PE SENOL .CRAINICUC NICOLAIE
8
0
Fara colac de salvare, fara veste de salvare, fara statie VHF... Haiducie totala. Sunt curios insa daca cineva de la capitania Mangalia o sa fie luat de guler. Despre morti ... numai de bine.
14
0
cu un sef stertadoct la arsvom ce sa cautam ???un analfabet functional domn profesor .Cel mai incompetent management care la avut ARSVOM-UL in istoria lui.
1
1
ARSVOM si GC fac noncombat !! Cauta ceva , fara a avea un " datum " fara un studiu de curenti , fara o cooperare cu bulgarii , ....bani tocati , rezultate zero .
8
2
Ce vina au autoritatile ca oamenii sint inconstienti? Barca respectiva nu avea nici macar un colac de salvare, nu mai vorbesc de veste de salvare pentru fiecare persoana din barca. Daca se apuca sa dea amenzi ca n-ai mijloace de salvare si statie radio, nici asa nu e bine, "ca e scumpe dom'le si astia sint ai dracu'!" Ca si la masina, unde multi nu poarta centura si apoi injura politia ca da amenzi. Fiecare face cum il taie capul si citeodata mai suporta si consecintele.
22
2
Doamne ajuta sa ii gasesasca si sa fie teferi.
15
0
Vina autoritatilor!! Ce sa cauti pe mare fara veste fara mijloace de salvare si fara mijloc de comunicare!! Aia e tara legiile curului iese oricine pe mare cu orice copaie!! Pacat de ei!!!
26
4
Daca ai botul liber nu-l mai puneti la toate tampenile ,lasati BORDUL LIBER
11
0
Nu le mai ajungea calcanul !
9
13
Draga FB.Referitorcla :Bot Liber poate ai dorit sa scrii Bord Liber asta in conditiile in care nu ai PUS BOTU la o astfel de expresie.Vant bun spre BOTU LIBER.
14
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614