REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Doi ani de la TRAGEDIA din Colectiv: la Constanţa DOAR 15 cluburi sunt ÎN LEGALITATE

Doi ani de la TRAGEDIA din Colectiv: la Constanţa DOAR 15 cluburi sunt ÎN LEGALITATE

Replica API 18 octombrie 2017 | 00:00 293

Tu ştii unde iese copilul tău? Localurile continuă să se joace cu vieţile oamenilor!

Tu ştii unde iese copilul tău? Localurile continuă să se joace cu vieţile oamenilor!

sursa HelloTravel

Societatea s-a schimbat după tragedia de la Colectiv. Incendiul care a curmat suflete nevinovate a lăsat o amprentă pe tot ce înseamnă securitate la incendiu. Au fost scoase la suprafață probleme de fond, imprimate de mult timp într-un sistem coruptibil, unde niște hârtii aveau valori doar de... hârtii, fără să se țină cont de riscuri, pericole și viețile oamenilor. Aici vorbim indiferent de destinația unei locații care ar avea nevoie de autorizație pentru securitate la incendiu, fie că este club, local, școală, instituție publică. Imediat după incendiul de pe 30 octombrie 2015, lucrurile s-au schimbat.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au început să efectueze controale în localuri, iar problemele au curs cu nemiluita: lipsă de autorizație, lipsa extinctoarelor, instalații electrice vechi, aerisire deficitară și... fumatul. Așa a apărut legea anti-fumat în spațiile publice închise. Au trecut aproape doi ani de atunci. Localurile cer autorizații pentru a oferi siguranță, cheamă pompierii să le spună dacă sunt în conformitate?

Aceasta este întrebarea pe care cotidianul „Replica” de Constanța a adresat-o autorităților competente. Răspunsul poate fi înțeles dintr-o statistică sumbră. Oficial, în Constanța există DOAR (!?) 15 cluburi care funcționează în extrasezon și 4 cluburi care funcționează vara (!). Deşi pare incredibil, vara sunt doar 4 cluburi (oficial înregistrate în baza de date a ISU), întrucât restul se declară (multe chiar sunt) terase în aer liber sau semi-acoperite.

În ultimele 6 luni, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanța a efectuat controale periodice în cluburile, dar și barurile aglomerate vizitate de tineri. Au fost efectuate 30 de controale, fiind depistate 190 de deficiențe. Într-un oraș unde viața de noapte este foarte activă, 190 de deficiențe înseamnă un risc foarte ridicat pentru clienții care calcă în local. Au fost aplicate 48 de amenzi în valoare de 67.000 de lei. Surse din cadrul ISU Constanța au punctat foarte clar aspectul că printre amenzile aplicate au fost și pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu.

Da, este anul 2017 și încă sunt localuri care nu au acest aviz! Motivul? Pentru că unor patroni li se pare mai „eficient” să plătească amenzi de 5.000 de lei, bani scoși într-un weekend, în loc să remedieze problemele găsite. Legea este și ea parșivă, căci le este greu să ceară închiderea unui local pentru micile deficiențe, care ar face diferența.

Dacă în trecut se mergea pe legea banului dat persoanei care trebuie, controalele efectuate de ISU sunt singurele care se conformează normelor ce ar trebui respectate. În vara lui 2017, toate cele 4 cluburi care funcționau doar în extrasezon au fost verificate. Nici aici pompierii nu au plecat fără să constate deficiențe. 9 deficiențe au fost găsite, unde s-au aplicat 5 amenzi în cuantun de 12.000 de lei.

Și asta nu este tot! Ca să ne facem o idee de ansamblu, la ultimul control efectuat de pompieri, care a avut loc în weekendul 14-15 octombrie a.c., pe parcursul nopţii, au fost verificate5 locații: un club, o discotecă și trei restaurante. Din sursele noastre, ar fi vorba şi despre Club Ego, aflat în atenția opiniei publice după ce la un bal al bobocilor a fost depășită cu mult capacitatea clubului. Astfel, au fost constatate 30 de nereguli, date 24 de avertismente și aplicate 5 amenzi în valoare de 17.000 de lei. Problema constă în faptul că, în continuare, o parte din localurile din Constanța preferă să meargă mai departe cu deficiențele în portofoliu și să funcționeze fără avize, fără extinctoare... căci doar o șampanie costă 3.000 de euro, nu?

În ultimii 5 ani, au fost emise 447 de autorizații pentru siguranța la incendii, pentru orice tip de unitate care necesită, publică sau privată. Restul ori aveau autorizațiile emise înainte de 2012 și nu au mai efectuat modificări care să ceară reavizarea, ori au mers și merg în continuare pe burtă, în speranța că nimeni nu va observa. Probabil tragediile de la Colectiv, dar și Beirut, nu au fost decât lecții trecătoare, uitate de mulți patroni care pun greutatea portofelului peste siguranța oamenilor care le pășesc prin clădiri. Dacă anumite unități cer avizele din timp pentru orice modificări aduse clădirii funcționale, alții au rămas la vechile obiceiuri, sub premisa „las-o, mă, că merge așa”.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dzeu sa i ierte
1
0
Intr o tara de ...rahat !
2
0
Crazy,Fabaria,Margo,BudhaBar-in toate aceste localuri se fumeaza fara nici o problema!Legea?Da, este doar pentru fraieri!
4
0
Fumatul? Hai sa fim seriosi! Apoi,daca cineva vrea sa fie undeva incendiu cu un scop anume,va fi incendiu. Nu mai am deloc incredere in felul in care se ancheteaza multe din lucruri. Cu prabusirea avionului in padure,acolo unde salvatori au fost localnicii iar autoritatile erau complet incompetente ce se aude? Avionul s-a prabusit,dar se puteau salva niste vieti. Incompetentii traiesc bine mersi,cu salarii mari. Cu Colectivul,iar pute treaba,ce dracu,a fost tapetat localul cu praf de pusca de patroni,de ce a ars asa rapid?
1
1
sa dea bani.cipanii pentru a intra in legalitate?sunteti nebuni? se pisa pe noi!boicot cluburi si localuri cipanesti
3
0
Pot sa fie montate toate sistemele moderne de avertizare si stingere a incendiilor in cluburi,daca patronatul decide ca niste urme trebuie sa dispara atunci acel club va arde cat si cum trebuie.Mortii si ranitii colateral se vor incadra la accidente.
1
1
in centru la intersectia str Sarmizegetusa cu 1907 fosta Fabaria se fumeaza la liber dau muzica tare intrun spatiu din sticla fara izolatii ionice de ce autoritatile amit autorizatii pentru asemenea cluburii ca sa deranjeze cu muzica care se aude tare si noaptea pina dimineata seara de seara nu se sesizeaza nimeni sa intre in legalitate veniti noaptea dupa ora 2 si va veti convinge ISULE UNDE ESTI CA NU SE VEDE SAU VA LUATI PARTEA SI DE AICI
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102