REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Lun., 20 Mai 2024
Anul XX Nr. 6735
19.4° Constanța Luni, 20 Mai 2024 Anul XX Nr. 6735
 

Doi dintre cei patru militari răniți în Afganistan au fost transportați în Germania

Doi dintre cei patru militari răniți în Afganistan au fost transportați în Germania

Replica API 18 aprilie 2019 | 00:00 511

Caporalii clasa a III-a Cristian Gabăr și Ionel Cristea, răniți recent în Afganistan împreună cu alți doi colegi, au fost transportați marți, 16 aprilie a.c., la Centrul Medical Regional din Landstuhl, Germania, pentru investigații medicale suplimentare și tratament de specialitate, starea lor de sănătate fiind stabilă.

Caporalul clasa a III-a Cosmin Cătălin Goleanu a rămas internat în spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar pentru investigaţii suplimentare, iar plutonierul Dănuţ Donțu a fost externat și s-a întors în campul românesc, unde rămâne sub supravegherea echipei medicale a detașamentului.

Caporalul Ciprian David este sanitarul plutonului 2 şi, sâmbătă, la nefericitul incident, a acţionat impecabil. Până la sosirea MEDEVAC-ului, a acordat primul ajutor răniților și a avut grijă ca ei să rămână stabili și conștienți.

„Când am văzut norul de praf şi suflu, mi-am pregătit repede materialele şi mi-am luat rucsacii. Am ajuns cât am putut de repede la ei. Mi-a fost ușor să îi triez pentru că am avut indicii. După ce le-am acordat primul ajutor, le-am aplicat pe rând tourniquet, garouri sau pansamente. Ceilalți colegi m-au ajutat să îi pun pe targă și să îi transport în alte mașini pentru a fi la adăpost.

M-am uitat foarte atent la ei, să îi observ dacă sunt confuzi, dacă vorbesc, dacă au corpuri străine, dacă au o poziţie nefirească etc. Vorbeam cu ei şi îi încurajam că va fi bine. Ca sanitar trebuie să observi şi emoţia.

Nu, nu sunt la primul incident cu răniţi, meseria mea implică incidente, dar fiecare caz în parte te zguduie pe interior... Sunt colegii tăi şi tot timpul speri să nu îi ai vreodată în braţe.

În acele clipe agitate, când se trage în jurul tău, trebuie să ţii cont de multe aspecte, sunt multe de făcut şi multe de evitat.

Am făcut tot ce a fost nevoie pentru a-i menține în stare stabilă şi mereu îmi voi face meseria ireproşabil. Atunci când misiunea se va termina vreau să ştiu că am dat totul."

Sunt comandant de pluton, la bine şi la greu!

„Sâmbătă, în acea zi de 13, mi-a fost dat să trăiesc ceva greu de descris. Pentru câteva secunde, am crezut că mi-am pierdut oamenii. Primul MRAP din coloană a fost distrus cu un dispozitiv exploziv improvizat. Un zgomot puternic a zguduit pământul şi s-a ridicat un nor mare de fum și praf. Acolo, în acea mașină, se aflau cinci militari. Cu greu ai putea crede că vor ieşi în viaţă. Eu eram cu o maşină în spate.

E uşor să fii lider, când totul e bine şi frumos. La greu, însă, se cern adevăraţii comandanţi, în momentele în care viaţa depinde de ordinul dat de tine, acum sau niciodată.

În timp ce încercam să ne apărăm şi să salvăm colegii răniţi, am fost atacaţi cu foc de către insurgenți. Cât eram coborâţi din maşinile blindate eram vulnerabili şi faţă de un alt fel de atac, cu VBIED (atac cu maşină capcană). O maşină se apropia cu viteză de noi. Am dat ordin tare prin staţie să se tragă...Nimic nu te poate pregăti pentru asta.

De atunci nu mai sunt la fel. Sunt mai... "călit", am trecut prin ceva ce nu doresc nimănui. Nu trebuie să te salvezi doar pe tine, ai oameni acolo, oameni atacaţi, oameni care aşteaptă ordinul tău să îi coordonezi, să îi conduci. E greu de descris. E o încredere totală care te copleşeşte. Încrederea în comandantul lor că îi va scoate de acolo, pe toţi, în viaţă.

M-am uitat la sanitar ca la Dumnezeu. Avea în mâini soarta oamenilor mei.

Le-a acordat primul ajutor ca şi cum eram într-un spital, cu calm şi pricepere, până la sosirea MEDEVAC-ului.

Poate s-a întâmplat asta acum, ca să nu se întâmple altceva mai grav pe viitor.

Noi ne continuăm misiunile, cu patrule în fiecare zi, pe timp de zi sau de noapte, deşi suntem mai puţini. Mai avem mai mult de patru luni şi sperăm să nu mai avem incidente. Dar nu putem controla asta, putem doar să fim pregătiţi pentru orice şi să ne rugăm ca fraţii noştri, care au trecut prin iad, să se facă bine. Să fim iar toţi în formaţie.

Sunt mândru de oamenii mei, modul în care au acționat a contat foarte mult. Sper ca acest incident să ne întărească și să ne ducem la bun sfârșit misiunea. O să ne întoarcem cu toții cu bine acasă!”, povestește sublocotenentul Cosmin Hatnean, comandantul Plutonului 2 „Panther”, la bine și la greu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sarmanii! Cite miini si picioare o fi ramas acolo, nu se spune, de ce nu spune?
0
1
E meseria aleasa de voi in totala cunostinta de riscuri pe baza de contracte semnate cu statul deci nimic deosebit!
1
0
Pacat ca nu au crapat scarbele mercenare!
1
1
Polonezii , desi sunt in NATO au refuzat sa trimita soldati in tziganimea aia... Noi ce cacat cautam pe meleagurile alea...?!? Si inca ceva: spitalul din Germania va cere bani de la casa de sanatate din Ro pentru cheltuielile de spitalizare ?!?
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
392234462419
5/49
22315123624
joker
61933284515