REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Dorian Popa a primit rezultatele la analizele INML în timp record, iar alți șoferi le așteaptă de luni de zile

Dorian Popa a primit rezultatele la analizele INML în timp record, iar alți șoferi le așteaptă de luni de zile

Ana Maria LIPAN 5 noiembrie 2023 | 12:19 5645

Șoferii care ies pozitivi la testarea cu aparatele antidrog așteaptă și câte 10-11 luni pentru a primi rezultatele analizelor toxicologice de la Institutul Național de Medicină Legală din București. Aceeași autoritate a eliberat rezultatul analizei probelor biologice ale lui Dorian Popa în doar o săptămână. Șoferii care așteaptă de luni bune se revoltă: „Există un INML paralel pentru vedete?”. Surse chiar din Institut susțin că „astfel de cazuri mediatizate, când analizele vin repede, acoperă, de fapt, problemele de fond ale INML”.

Dorian Popa a primit rezultatele la analizele INML in timp record, iar alti soferi le asteapta de luni de zileDorian Popa

Conform regulilor poliției, configurate astfel din motive legale, testele antidrog efectuate în trafic, de către poliție, cu aparatele Drager sau AquilaScan, sunt orientative. Un șofer care iese pozitiv la o substanță psihoactivă detectată de un astfel de test de screening este apoi dus la analize de sânge și urină. Rezultatul analizelor mostrelor biologice realizate de INML este cel care confirmă sau infirmă rezultatul testului antidrog făcut în trafic.  

Trimiterea în judecată sau clasarea dosarului de către procuror se face exclusiv pe baza buletinului eliberat de INML. Fără acesta, probele, permisul și dosarul penal rămân blocate. Dorian Popa, influencer și cântăreț, a fost oprit în trafic, în data de 26 octombrie, și în urma testului antidrog a ieșit pozitiv. Ulterior, rezultatul analizelor de laborator efectuate la INML a indicat că a fost pozitiv la canabis. Rezultatul i-a fost eliberat în doar o săptămână, în timp ce șoferi depistați în luna august nu au primit nici azi buletinul toxicologic. 

Șoferi care așteaptă de 4 luni rezultatele analizelor toxicologice

Marian* a fost testat duminică, 13 august, „pe la prânz”, cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv la canabis și amfetamină. Abia trezit din somn, bărbatul se ducea să-și ia iubita din oraș. A fost dus la spital pentru a i se recolta sânge pentru analize și i s-a sugerat să se ducă la INML pentru a le plăti „ca să iasă mai repede”.

„În săptămâna respectivă, a sunat la INML și chiar a fost acolo, iar răspunsul celor de acolo a fost că analizele nu se plătesc și trebuie să își aștepte rândul”, spune o rudă pentru Libertatea.  Analizele la INML se pot plăti, potrivit medicilor din institut, preţul unui buletin de analiză poate fi achitat de către persoana în cauză şi costă între 300 şi 1.500 de lei. Asta nu garantează că „vor fi gata mai repede”.

Alți șoferi cu care a discutat ziarul susțin că așteptarea a durat tot mai multe luni, deși au plătit 700 de lei pentru buletinul toxicologic. Marian a încercat, în repetate rânduri, să afle când îi vor ieși analizele. I s-a spus că în octombrie vor ieși abia cele din luna aprilie.  

„Am discutat și cu un avocat specializat în cazuri de genul ăsta și ne-a spus că până nu ies rezultatele, nu se poate face niciun demers legal. Acum, întrebarea mea e următoarea, cum de lui Dorian Popa i-au ieșit rezultatele în câteva zile și alții așteaptă luni de zile?”, a conchis reprezentantul familiei lui Marian*. Un alt șofer care vrea să rămână anonim explică pentru ziar că a fost testat în urmă cu 4 luni cu aparatul DrugTest și a ieșit pozitiv. 

Un interes mai mare pentru societate?

Medici din INML explică pentru libertatea.ro de unde vin întârzierile. Se referă la rezultatele mostrelor biologice (sânge și urină), prelevate după ce șoferii ies pozitivi la testele antidrog. Medicii confirmă că, în cazul vedetelor, „dosarele se prioritizează”.  Motivul? Fie că e vorba de un exemplu de „așa nu”, dat în societate, fie că astfel de cazuri acoperă problemele reale ale institutului.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O vedeta de profesie influencer.asta e meserie? Suedezii astia pana nu se kka pe ei ,nu mai ai loc de printi,minuni,mondialr,regi defapt niste boraturi
2
0
popa asta e un fraier intr-o tara de p****i dar pana la urma a fumat un amarat de cui, n-a bagat la vena. ce-i asa grav?
3
5
Sa se. Ducă. În Fasia Gaza. Sa. Fie influencer.
10
2
Toata tara e defecta!Plecarea in masa din Ro pentru a nu mai avea cine sa plateasca pensiile speciale ale acestor paraziti
11
4
E partar se arde in ochiu maro
10
3
Păi dacă a dat șpaga la IML normal că a luat repede. Adică șpaga de urgență că șpaga ca să iasă bine e altceva. Vedem acum că a uitat să dea și a doua șpagă ...
8
3
E un caz oribil de impostura și minciuna. Instituțiile abilitate au venit în sprijinul Politiei romane , mult prea hulita și expusa. Asa s-a probat rapid pentru media și mii de copii înșelați cu gogoși anteniste , ceea ce constituie adevarul. Nu ca se droghează interesează pe cineva, ci ca se afla la volan și putea omori ori răni oameni nevinovati. Rusine sa-i fie și sa stea ascuns mult pana se pronunța instanta, fără aere de mare vânzător de shaorme la fraieri. Aici se ajunge când orgoliul și ura ii conduc mintile.
11
4
puneti botu la mizerii si defaimare grosolana, iti platesti singur analizele la inml si nu astepti 8 luni, aveti internet degeaba. poate se sesizeaza cineva candva la ce mizerii de articole se regasesc pe aici
13
2
Se tot zvoneste in ultima vreme .... că ar avea bucurii la măsa...cică ar trăi cu ea
8
7
cati prostani pe aici..... nu va place ca sunteti niste nimeni? mars sclavetilor la munca!!!!
7
18
O scursura de om! Nu știu cum poate fi numit " vedeta" un astfel de personaj infect!!??
17
2
e o baragladina borata !!!
18
2
daca la altii se poate repede atunci sa fie dati afara cei din INML + cei din politie TOTI EGALI IN FATA LEGII !!
13
2
Recomand doua filme pe care le puteti gasii pe yt. The Union si The Culture High VIZIONARE PLACUTA!
5
1
Sa mai spulberat un mit. Pacat de copii care au facut un model de urmat. In loc sa isi ceara scuze tot el este cel ofensat.
20
3
Care s problemele reale ale institutului?Ca să înțelegem și noi,prostimea.Cam tot sistemul e dereglat,defect.
11
2
Popa asta este vedeta ? În halul asta am ajuns ?
16
3

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468