REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
13.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Dosarul "Portul" îşi continuă "mersul" la Înalta Curte: un lucrător vamal a scăpat de sechestru

Dosarul "Portul" îşi continuă "mersul" la Înalta Curte: un lucrător vamal a scăpat de sechestru

Replica API 1 octombrie 2012 | 00:00 1224

Nici un inculpat n-a primit permisiunea de a părăsi ţara

Nici un inculpat n-a primit permisiunea de a părăsi ţara

Fostul lucrător vamal Valentin Roşculeţ a scăpat de sechestrul asigurator dispus de Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DNA pe bunurile aflate în posesia acestuia. Decizia, care poate fi atacată cu recurs, a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo unde se află dosarul celor 39 de inculpaţi din dosarul "Portul".

La acelaşi termen în dosar, ÎCCJ a admis şi cererea formulată de inculpatul Corneliu Păun, privind schimbarea domiciliului. În schimb, ÎCCJ a respins, ca neîntemeiate, cererile de revocare a măsurii obligatorii de a nu părăsi ţara formulate de inculpaţii Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa şi Mircea Banias. Nici inculpaţii Valentin Ţiripan, Ali Amer, Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa şi Sorin Budai n-au avut mai mult noroc, ÎCCJ respingând, ca neîntemeiate, cererile de încuviinţare a părăsirii temporare a teritoriului ţării. Următorul termen în proces a fost stabilit pentru data 24.10.2012. Reamintim că 39 de persoane au fost trimise în judecată, printre inculpaţi numărându-se senatorul Mircea Banias, Eugen Bogatu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din Constanţa, Liviu Adrian Durbac, fost şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Claudiu-Constantin Olteanu, fost adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, comisionarii vamali Dragoş Iulian Tudoran şi Valentin Ţiripan, Sunai Cadîr, director al Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, Aurelian Pilcă, fost vameş, Laurenţiu Mironescu - fost secretar general al MAI. Amintim că în privinţa acestui dosar Mircea Banias a declarat că este "o înscenare a procurorilor". "Am explicat de o mie de ori până acum că nu am absolut nici o legătură cu acest grup. Singura aşa-zisă ilegalitate care mi s-a reţinut în sarcină este faptul că în 2010 am participat, de Crăciun, la un eveniment organizat de o asociaţie a surzilor, unde am împărţit nişte cadouri", ne declara, la un moment dat, senatorul. De remarcat că din tot "lotul" de 39 de inculpaţi, Mircea Banias a fost singurul cercetat în libertate încă de la început, având interdicţie de a părăsi ţara. Restul şi-au petrecut câteva luni bune în arest, ulterior lotul fiind eliberat pe bucăţi.

Despre ce este vorba la dosar

În ceea ce-l priveşte pe Laurenţiu Mironescu, iată ce spun procurorii în dosar: "La data de 3 iunie 2010, în calitate de preşedinte al organizaţiei municipale Constanţa a unui partid politic, inculpatul Mironescu Laurenţiu i-a cerut inculpatului Pilcă Aurelian Cătălin suma de 8.000 lei pentru câştigarea alegerilor interne la nivelul organizaţiei. Inculpatul Pilcă Aurelian-Cătălin i-a promis că îi va da suma de bani cerută. La data de 5 iunie 2010, cu ocazia alegerilor interne desfăşurate la organizaţia municipală Constanţa a acelui partid, inculpatul Mironescu Laurenţiu a fost ales prim-vicepreşedinte al organizaţiei. În schimbul sumei de bani, Mironescu Laurenţiu a promis să îşi folosească influenţa politică pe care pretindea că ar avea-o asupra ministrului Transporturilor, pentru ca inculpatul Pilcă Aurelian-Cătălin să fie numit director în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa S.A., ulterior acesta urmând să lase locul unei persoane alese de inculpatul Pilcă Aurelian-Cătălin şi de ceilalţi membri ai grupului infracţional". În pofida acestei promisiuni, Pilcă Aurelian-Cătălin nu a ocupat funcţia respectivă. Mai departe, reamintim că în acest dosar procurorii vorbesc despre un "grup infracţional", care "include un important număr de persoane, între care oameni politici deţinători ai unor importante funcţii de stat (cum ar fi cea de senator în Parlamentul României sau de secretar general al MAI), persoane cu funcţii de conducere din sistemul vamal, lucrători vamali cu diferite grade profesionale, comisionari vamali, intermediari vamali, oameni de afaceri implicaţi în activitatea de import-export de mărfuri, persoane fizice beneficiare curente a mărfurilor importate în România şi transportatori". Conform procurorilor, toţi cei vizaţi de ancheta lor ar fi acţionat în mod coordonat în scopul facilitării contrabandei cu mărfuri de orice gen, din afara graniţelor UE, în schimbul remiterii unor sume de bani sub formă de mită.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212