REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Lun., 13 Mai 2024
Anul XX Nr. 6728
13° Constanța Luni, 13 Mai 2024 Anul XX Nr. 6728
 

Dosarul RETROCEDĂRILOR. Consilierul Măndilă oferă soluția recuperării terenurilor

Dosarul RETROCEDĂRILOR. Consilierul Măndilă oferă soluția recuperării terenurilor

Replica API 18 februarie 2019 | 23:47 611

‘Cartoful fierbinte’, în mâinile primarului Constanței

‘Cartoful fierbinte’, în mâinile primarului Constanței

George Măndilă

După decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție Constanța, în urma căreia Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare, în dosarul retrocedărilor, Primăria Constanța Constanța și Statul Român au fost obligate la recuperarea terenurilor retrocedate ilegal. Sunt terenuri din stațiunea Mamaia, pe malul Lacului Siutghiol, pe faleză ori pe plaja litoralului, în Portul Tomis, dar și în municipiu. Cum va face Primăria Constanța asta, în condițiile în care au fost incluse în circuitul civil, au fost cumpărate și răscumpărate de oameni de bună credință (sau nu)? George Măndilă, consilier județean PNL, opinează că sunt două variante.

Primăria Constanța trebuie să meargă cu această hotărâre la Oficiul de Cadastru și să schimbe proprietarul. Oficiul de Cadastru n-ar trebui să se impună, pentru că este o hotărâre care trebuie respectată. Cu această hotărâre poate obține titlu de proprietate. Ar trebui să urmeze intabularea pe numele Primăriei Constanța, și apoi noii proprietari trebuie să discute cu Primăria Constanța. Dar cum vor fi prejudiciați,a sta-i problema?! Din banii cetățenilor sau din ce se recuperează. Noii proprietari sunt cumpărători de bună credință, care s-au trezit că nu mai sunt proprietarii respectivelor terenuri. Există și varianta ca Primăria să le cesioneze pe 49 de ani terenul, să-l folosească gratuit, dar fără să mai intre în circuitul civil. Trebuie să-i aducă pe cumpărători într-o situație favorabilă și lor. Dacă se reușește a se recupera prejudiciul de la condamnați atunci, din suma respectivă, trebuie prejudiciați acești oameni, proporțional”, este de părere consilierul județean PNL George Măndilă.

Reamintim că instanța a constatat că terenurile cu privire la care s-a intabulat dreptul de proprietate, prin încheierile nr. 21282 din 07 iunie 2006 şi nr. 20992 din 07 iunie 2006 ale Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, în favoarea Municipiului Constanţa, aparţin domeniului public al Statului Român, urmând ca Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de reprezentant, să facă demersurile necesare pentru a intra în posesia acestor bunuri imobile. Judecătorii au dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul revenirii următoarelor terenuri în domeniul public al statului sau, după caz, în domeniul public ori privat al Unităţii Administrativ Teritoriale Municipiul Constanţa

Ce poate recupera. Ar trebui să întreprindă demersuri pentru a recupera tot.

Au intrat în circuitul civil

Procurorii au constat atribuirea de terenuri în suprafețe de până la de 3 ori mai mari decât suprafața revendicată, prin falsificarea, prin majorare, a întinderii obiectului cererii (notificării) de restituire, încheierea unor promisiuni de vânzare-cumpărare, mai înainte de soluționarea notificării, și subevaluarea unora dintre terenurile atribuite ca măsuri reparatorii în compensare, pentru a-și asigura dobândirea proprietății asupra avantajelor patrimoniale urmărite a fi obținute de către învinuiți, pentru sine și pentru alții.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aceasta cocota masculina nu cunoaste sensul verbului a prejudicia. Doamne ce cretinoizi votati!
0
1
si cu city parc moll cum faci? dar cu vivo? astia au cumparat terenul cu bani multi...
1
0
Cum gura ma tii sa le concesioneze lache flausat. Iauzi tatut. Sa le dea iar moca 50 ani. Nu tata. Sa plateasca banii adevarati pe teren.
0
1
bagati - ai pula in biata ma - ta , daca ea ar fi cumparat un teren ziceai ca asta a fost , vino futu-ti mortii ma-tii in fata primariei , dimineata , asa in carje cum umbli , comunist din SNC , trimiteai sudorii la casa poporului dati-as la muie !
1
2
Vrajeala, cat au dat sa primeasca inapoi, ca oricum au platit putin pe acte, restul a bagat mazare, strutinski si porcul de nicusor in buzunar
5
1
Le pierde primaria in instanta nu e prima data cand se intampla cate blocuri sau daramat la constanta construite ilegal zero.
5
1
terenul darama casa ! ai vrut mokareala si ai pus botu la vraja lu mazare ? esti bun de plata ! terenurile se intabuleaza in patrimoniul public al primariei Constanta. primaria organizeaza licitatie de concesionare terenuri cu suma minima de plecare confirm legii in vigoare. vreti moka cu vedere la plaja ? nu se poate bai nepoate carucior cu patru roate, bagi mana adanc in buzunar !!!
5
1
penele e o alta ciuma dar e galbena
2
2
Primaria poate vinde terenurile celor ce au construit cf.grilelor notarilor si banuiesc ca se rezolva mai repede caci altfel si acestia merg in instanta si urmatorii 10 ani au de lucru avocatii,expertii judiciari xeroxistii!
3
4
pai daca nu se recupereaza vor intervenii procurorii, es simplu.
4
3
ganditi ca are cineva interes in a recupera terenurile acestea?, aveti inpresia ca un oarecare a intrat in posesia unui mp de astfel de gen- nu, catewgoric nu- toti mafiotii, interlopii, hotii si borfasi au pus mana pe ele, si nu vor ceda usor, sunt in cardasie cu tot ce inseamna ciuma rosie, astia sunt in stare, ptr a-si apara pielea de puscarie, sa isi execute familiile- disperarea lor a trecut linia rosie- acum se joaca'' care pe care''
3
4
Este un Om de mare calitate.Este un Om foarte citit.Este un Om bun coleg.Este un Om clar nu ca voi.Georgele, PSD sau PNL din mesajele scrise nici nu reusesti sa faci diferenta,USL nu a murit.
1
5
ACEST MINDILA ACU II PNL-IST DE VAZA.II UN VINTURA PART SI ATIIT.NU DEMULT ERA VASNIC PNG-IST.MA INGRETOSEAZA PERSOANA.
5
2
uniune armenilor a furat terenuri in Constanta. Nimeni nu se sesizeaza?
7
3

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407