REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.5° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.5° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Dumitru Nancu: „România, prin FNGCIMM, a ocupat primul loc la nivel de număr și volum de garanții acordate“

Dumitru Nancu: „România, prin FNGCIMM, a ocupat primul loc la nivel de număr și volum de garanții acordate“

Ana Maria LIPAN 30 septembrie 2023 | 00:00 1919

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri și vicepreşedinte al Asociaţiei Europene a Instituțiilor de Garantare a acordat vineri, 29 septembrie, un interviu ziarului Replica, în cadrul căruia a vorbit despre instrumentele pe care FNGCIMM le pune la îndemâna antreprenorilor, dar și despre nevoia introducerii unor noi instrumente fiscale, care să contrabalanseze noul pachet de măsuri fiscale, adoptate  de Guvern. 

Dumitru Nancu: „Romania, prin FNGCIMM, a ocupat primul loc la nivel de numar si volum de garantii acordate“

O analiză a ultimilor trei ani ilustrează succesul de care programul IMM Invest s-a bucurat, cât și influența pe care acesta a avut-o asupra economiei naționale. De asemenea, prin programe precum acesta, FNGCIMM a avut un impact considerabil asupra mediului de afaceri național, fapt recunoscut în cadrul unei ședințe a Asociației Europene a Instituțiilor Financiare de Garantare și Creditare din Europa. 

Dumitru Nancu: „Romania, prin FNGCIMM, a ocupat primul loc la nivel de numar si volum de garantii acordate“

“La sfârșitul lunii septembrie, a avut loc ședința Asociației Europene a Instituțiilor Financiare de Garantare și Creditare din Europa, acolo unde dețin și funcția de președinte și în raportul de activitate al Asociației, din care fac parte 46 de membri din 31 de țări, bănci de dezvoltare și instituții de garantare, România, prin Fondul Național de Garantare a ocupat primul loc la nivel de număr și volum de garanții acordate întreprinderilor mici și mijlocii. Este o recunoaștere a muncii de aproximativ 3 ani. Fondul Național de Garantare a avut două scheme de garantare pentru cele două cadre temporare de ajutor de stat. Este vorba despre cadrul COVID-19, care a ținut din 2020 până în 2021. Noi am acordat un volum de peste 40.000 de garanții. În perioada 2022-2023, ca urmare a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, a apărut cea de-a doua schemă de ajutor de stat. Pentru întreprinderile afectate, Fondul Național de Garantare a acordat un număr record de garanții. Vorbim în acest moment de peste 77.000 de garanții. Pe lângă numărul de garanții acordate în această perioadă se adaugă și prelungirile garanțiilor creditelor ajunse la maturitate, care au fost în număr de 5327. Valoarea creditelor acordate de instituțiile financiar bancare ajunge la 30 de miliarde de lei. Este un record. Sunt bani privați. Efortul financiar al Statului Român se ridică la 1,9 miliarde de lei. Prin cele două scheme de ajutor temporar de stat am acoperit întreg segmentul. Este singurul instrument financiar-bancar care se adresează tuturor întreprinderilor mici și mijlocii. Pe primul loc, ca număr de accesări, avem industria de producție, care a fost cea mai afectată în această perioadă. Pe IMM Invest Plus am avut pe primul loc întreprinderile cu obiect de activitatea transportul rutier de mărfuri. Pe locul 2 a fost comerțul și pe locul 3 HoReCa. România a fost primul stat european, care a introdus schema de ajutor de stat pentru întreprinderile mici și mijlocii afectate de pandemia de COVID. Prin aceste instrumente financiare am făcut de fiecare dată un impact fiscal.”, a precizat Dumitru Nancu.

Video:

O altă temă discutată în cadrul interviului a fost rectificarea bugetară, prin care urma să se suplimenteze fondul de garantare. Directorul general al FNGCIMM a vorbit și despre noile instrumente pe care instituția dorește să le introducă, pentru a contrabalansa impactul creat de măsurile fiscale adoptate de Guvern. 

„Din păcate, nu s-a efectuat această rectificare bugetară deoarece de curând s-a aprobat acest pachet de măsuri fiscale. Prima rectificare bugetară va avea loc undeva la jumătatea lunii noiembrie. Până atunci însă, noi am obținut acordul Comisiei Europene și Consiliului Concurenței și vom modifica Ordonanța referitoare la programul IMM Invest Plus, astfel încât să putem suplimenta cu 20% plafonul de garantare, ceea ce înseamnă aproximativ 4,2 miliarde de lei. Pe rectificare o să avem nevoie doar de componenta reprezentată de ajutorul de stat. Majorarea cu 20% a plafonului de garantare nu impactează bugetul de stat. Chiar am discutat cu domnul Ministru al Finanțelor și am găsit această soluție, pentru a majora cât mai rapid plafonul, pentru că avem peste 6 miliarde de lei în credite aprobate. E clar că noi trebuie să venim și să contrabalansăm impactul creat de noile măsuri fiscale. Avem o echilibrare a bugetului și trebuie să venim cu aceste instrumente pentru IMM-uri. Se vor anunța toată măsurile de reechilibrare economică. Toate măsurile vor intra de la 1 ianuarie. Încercăm să introducem un pachet de 15 astfel de instrumente financiare. Cât de curând vom lansa programul Factoring. Un alt instrument pe care noi vrem să îl introducem cât mai curând este scrisoarea de garanție bancară. Aceste instrumente financiare sunt făcute tocmai pentru a elibera cash-ul și al infuza în economie. Vom lansa pentru prima dată scrisoare garanție portofoliu plafonat. Deja am semnat un protocol cu Asociația Instituțiilor de Microfinanțare din România. Vom acorda o garanție de maxim 80%, pentru un credit de maxim 150.000 de euro, pe o perioadă de 10 ani. Prin această garanție nu vom mai face o evaluare și vom mandata instituția financiară să efectueze analiza.”, a declarat acesta.     

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212