REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.4° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

Dumitru Nancu: Susținem proiectele primăriilor, pentru dezvoltarea locală. Video

Dumitru Nancu: Susținem proiectele primăriilor, pentru dezvoltarea locală. Video

Mirela PASCAL, Ana Maria LIPAN 1 martie 2023 | 00:00 2156

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri și vicepreşedinte al Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare a acordat marți, 28 februarie, un interviu ziarului Replica, în cadrul căruia a vorbit despre sprijinul acordat în toți acești ani, atât mediului antreprenorial, cât și persoanelor fizice și, mai nou, pentru UAT-uri. Directorul instituției nebancare de stat a prezentat și date despre succesul înregistrat de programul IMM Invest, dar și de celelalte programe destinate companiilor, dar ne-a dezvăluit și care sunt planurile pentru anul 2023.

Dumitru Nancu: Sustinem proiectele primariilor, pentru dezvoltarea locala. Video

Succesul răsunător al programelor implementate

O analiză a ultimilor trei ani ilustrează succesul de care programul IMM Invest s-a bucurat, cât și influența pe care acesta a avut-o asupra economiei naționale. "2022 se înscrie în contextul ultimilor trei ani. 2020, 2021 si 2022 au fost ani marcați în context global de o criză pandemică, dublată de o criză economică și vedem că are loc o criză geo-politică în Ucraina și, mai nou, ce se întâmplă și în Turcia. În ultimul raport de sustenabilitate financiară dat publicității de către Banca Națională a României, observăm doi indicatori care arată rolul important al instrumentelor financiare pe care Guvernul României le-a implementat în cei trei ani. Vorbim de rata anuală de creștere a creditului către companii, către IMM-uri. România s-a aflat pe primul loc, din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, având o rată de creștere de 25,5% față de anul anterior. Al doilea indicator, care la fel arată importanța și sustenabilitatea acestor instrumente financiare, este stocul creditelor acordate companiilor, adică IMM-urilor, vorbim despre întreprinderi mici și mijlocii. În anul 2022 avem un record, adică 150 de miliarde de lei, în ultimii 30 de ani în România.", a declarat acesta.

FNGCIMM în discuții avansate cu Comisia Europeană

Dumitru Nancu dezvăluie faptul că FNGCIMM vizează introducerea unui nou produs, prin colaborarea cu Comisia Europeană. "Suntem o societate comercială, care își desfășoară activitatea în baza legii 31 a societăților comerciale. Acționar unic este statul român, prin Ministerul de Finanțe. Bineînțeles pe baza legii 93 de funcționare a instituțiilor financiare nebancare, în anul 2022 Fondul Național de Garantare a fost cea mai profitabilă companie societate comercială a statului român. Pe lângă faptul că suntem o societate comercială, suntem prima și singura instituție financiară care în acest moment se află în proces de acreditare la Comisia Europeană. Anul acesta încercăm să trecem la următorul nivel, adică să intrăm pe garanția directă a Comisiei Europene, să mutam presiunea de pe datoria publică a României, pe bugetul Comisiei Europene. În acest moment ne aflăm în discuții avansate cu Comisia Europeană. Noi sperăm că până la sfârșitul acestui semestru, adică 1 iulie, să fim acreditați de Comisia Europeana și să putem să introducem un nou produs pentru mediul de afaceri din România. Este vorba de Garanția Portofoliu. Este un produs nou pe care Fondul, până în acest moment, în cei 20 de ani de activitate, nu l-a avut în portofoliu."

 

Dumitru Nancu: Sustinem proiectele primariilor, pentru dezvoltarea locala. Video

IMM Invest acoperă orice tip de activitate

IMM Invest este un program ce se adresează întreprinderilor mici și mijlocii din toate domeniile de activitate. "Timp de un an întreprinzătorii, IMM-urile, nu plătesc dobânda și accesoriile unui credit. La fel și aici ajutorul de stat este cel mai mare, însumând o suma de 4,3 miliarde euro, cu tot cu plafonul de garantare. Noi avem în portofoliu trei tipuri de garanții. Garanții, prin care statul român prin Ministerul de Finanțe ne mandatează să garantăm credite, unde avem deja două produse consacrate ale Fondului, Prima Casă și Noua Casă. În 2020, am făcut o transformare pentru că se schimbase contextul, aveam munca de acasă, se concentraseră și atunci am schimbat și am venit cu noi planuri. Și al doilea pentru IMM-uri, IMM Invest cu cele 5 componente, care funcționează cu nume și cont propriu. Atât start-up-urile cât și companiile, IMM-uri definite conform legii 346, adică până la 249 de angajați și cifra de afaceri de 50 de milioane de euro sau active totale 400 de milioane, sunt eligibile în programul IMM Invest. De asemenea, anul acesta am cerut Comisiei Europene ca și întreprinderile mici și mijlocii capitalizate să fie eligibile în cadrul programului IMM Invest. S-a făcut un instrument financiar, care să fie accesibil mediului financiar din România, începând de la star-up-uri până la companii mediu capitalizate, IMM-ul. Nu există coduri CAEN care să fie exceptate la finanțare, cu excepția producției de armament. Restul activităților, de la producție, servicii, agricultură primară, piscicultură, pe fiecare sub componentă, cercetare, dezvoltare, sunt acoperite. IMM Invest acoperă orice tip de activitate, bineînțeles cu particularitățile fiecărui produs." 

Gradul de neplată de nivel subunitar

60.000 de credite, în această perioadă,  în programul IMM Invest, spune Dumitru Nancu. "La IMM Invest deja avem 60.000 de credite în această perioadă. Este cel mai capitalizat program. Cele 19 instituții financiar bancare au creditat cu aproape 50 de miliarde, vorbim despre aproape 15% din produsul intern brut al României, bani privați. Statul a garantat prin Fondul Național de Garantare cu 33 de miliarde, iar ajutorul de stat, adică dobânda subvenționată, se ridică undeva la 1,3 miliarde în acești ani. Gradul de neplată este sub-unitar, 0,15%. S-au executat garanțiile celor care au intrat în default, fără posibilitate de plată, pentru că pe lângă garanția Fondului, banca cere și alte garanții suplimentare."

Viitor parteneriat cu ADR-urile

Directorul a anunțat că instituția are în plan și un parteneriat cu ADR-urile (Agențiile de Dezvoltare Durabilă). "Din 2019 Fondul Național de Garantare a început un proces de descentralizare. Avem sucursale în toate cele 8 regiuni de dezvoltare pe modelul ADR-urilor. Din 2020 ADR-urile au devenit autorități de management și acolo unde exista ADR am încercat sa avem o sucursala. Avem o sucursală la Iași, care funcționează încă din 2010, Cluj, Ploiești, Timișoara, Constanța. În toate aceste regiuni avem câte o sucursală și în fiecare județ încercăm să înființam câte o reprezentanță. Vrem să descentralizăm activitatea Fondului și tot ce înseamnă programe operaționale. Din 2023-2030 vrem sa intrăm ca parteneri cu ADR-urile pe instrumente financiare. Deja am început să facem analize cu fiecare ADR, astfel încât să fim parteneri și să implementăm aceste instrumente financiare din fonduri europene."

Dumitru Nancu: Sustinem proiectele primariilor, pentru dezvoltarea locala. Video

Constanța e în topul județelor unde s-a accesat cel mai mult programul IMM Invest

"Media programului IMM Invest arată că a fost unul dintre cele mai accesate programe. Nu există județ sau reședință de județ unde să fie nu fie IMM-uri care accesează acest program. Mediul de afaceri din Constanța se plasează peste media celor care au accesat. La nivel național avem o medie de 10% din mediul de afaceri activ, adică cei care au depus un bilanț, care a accesat acest program. În Constanța depășim, 16-17% din mediul de afaceri au accesat acest program. Este în top 5 județe. Pe primul loc e inevitabil București-Ilfov, unde e singurul program în mediul de faceri pe care au putut să-l acceseze, pentru că pe celelalte programe au un obiect de convergență prea ridicat. Pe locul doi se situează Clujul, pe locul 3 Constanța și pe patru Iași.", a mai precizat aceasta.

Proiecte pentru start-up-uri

"Avem garanția start-up, Optim prin care garantăm, dar în planul Guvernului există programul Star-up Mixion. Anul acesta au fost aprobate un număr de 11.000 de start-up-uri. Alocația financiară nerambursabilă pe fiecare start-up este de 200.000 de lei, unde trebuie venit cu o co-finanțare de minimum 15%, plus cheltuieli neeligibile, precum taxa pe valoare adăugată. Practic la cei 200.000 se mai adaugă încă cel puțin 34% reprezentat de cheltuieli neeligibile. Practic totalul bugetului proiectului ajunge undeva la 300.000 de lei. Fondul Național de Garantare a semnat convenții cu cele 8 bănci cu care lucrează Ministerul Antreprenoriatului, astfel încât să garantăm 80% din acel credit punte."

Programe în agricultură

"În 2022 Programul de guvernare a introdus o nouă componentă pentru agricultură, anume Rural Invest. Practic avem două programe, Agro IMM Invest, care este pe agricultura primară, Rural Invest, care se adresează investițiilor din mediul rural și IMM Prod care se adresează industriei procesatoare. Aici trebuie să urmărim în fiecare an gradul de multiplicare în economie, dacă nu are un efect pe termen lung. Am observat că după doi ani de Agro IMM Invest și Rural Invest, deficitul de balanță comercială nu a crescut. A stagnat și avem o scădere undeva la 800 de milioane de euro pe o perioadă destul de scurtă."

IMM Invest, program de bancabilizare

"În anul 2020, un an de referință, înainte să începem IMM Invest, una din șapte IMM erau bancare. Adică din șapte IMM-uri care se prezentau la bancă doar una lua credit. Am încheiat anul trecut cu 1 din 2 IMM-uri bancare. Deci este un program și de bancabilizare a IMM-urilor. Nu îndeplineau condițiile înainte. Am reușit să ajungem la o medie europeană. România era pe ultimul loc. Este un semnal de alarmă și la întreprinderile cu capital negativ. 42% din IMM-uri au capital negativ, și-au înstrăinat jumătate din capitalul social. Marea majoritate a IMM-urilor au acea sursă din împrumut de la asociați. Moment în care îți creditezi firma practic creditezi, nu din surse atrase, ci din capitalul pe persoană fizică. Acea firmă e susținută din capitaluri proprii pe care le obții din alte dividente, alte societăți. Nu inspiră încredere. Trebuie să dovedești creditorului, băncii, că acel credit îl poți rambursa. Dacă în istoricul tău nu ai putut să-ți returnezi banii proprii din firmă, cum poți sa îi dai băncii."

Dumitru Nancu: Sustinem proiectele primariilor, pentru dezvoltarea locala. Video

Dumitru Nancu a fost ales cu unanimitate vicepreședinte al Asociației Europene a Instituțiilor Financiare

"Este pentru prima dată când România are un reprezentant în Asociația Europeană a Instituțiilor Financiare din Europa. Am fost ales pentru un mandat de trei ani, tocmai datorită acestui instrument financiar, care a fost luat drept bune practici, inclusiv de Comisia Europeană. Este vorba despre programul IMM Invest. A fost o recunoaștere a acestei măsuri anti-ciclice pe care Guvernul a luat-o în această perioadă. Faptul că am fost ales în unanimitate vice-președinte este o onoare, dar ma și responsabilizează în același timp. Ne-a ajutat foarte mult pentru că am reușit în această perioadă să obținem aprobarea pentru aceste decizii ale Comisiei Europene pe schemele de ajutor de stat. România a fost prima țară pe schema Covid și a treia care a obținut aprobarea deciziei privind schema de ajutor de stat privind agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Ne ajută foarte mult pentru că suntem o voce acolo și putem să venim cu propuneri."

Planuri pentru 2023

Dumitru Nancu a vorbit și despre planurile instituției de 2023...și nu sunt puține. "Avem planuri mărețe. IMM Invest Plus a început. Deja avem primele garanții aprobate. Avem termen până la 31 decembrie. Noi am avut alocat un plafon de garantare de 6,2 miliarde, iar mediul de afaceri ne-a cerut 21,9, adică de 3,5 ori mai mult. Speram ca la prima rectificare sa epuizam acest plafon.  Pe lângă aceste programe ne aflam la faza avansata cu Comisia Europeana. Încercăm să migram aceste programe pe bugetul Comisiei Europene. Am propus 4 produse. Este vorba despre Garanția plafonată de portofoliu agricultură sustenabilă. Garanția va fi între 200.000 de euro și maxim 2,5 milioane de euro. Pentru sectorul medical avem Health and Medical. Venim și pentru scale-up-uri cu un program. Complementar pentru Noua Casă mergem pe reabilitare termică de locuințe individuale. Ne-am propus 5000 de locuințe."

Investiții mai mari pentru UAT-uri

În încheiere Dumitru Nancu precizează că în 2023 vor fi introduse și beneficii sporite pentru UAT-uri și dezvoltarea regională. "Prin cele 7 sucursale și 20 de reprezentanțe sperăm ca la sfârșit să avem acele acorduri de implementare a instrumentelor financiare la nivel regional. În fiecare regiune avem fie reabilitare termică. Am încercat să intrăm pe lângă IMM-uri și pe partea de UAT-uri. Avem programul Garant Construct, componentă atât pentru IMM-uri, cât și pentru UAT-uri. Sunt primării care au accesat fie pentru capital de lucru, fie pentru continuarea investițiilor. Sunt investiții începute prin PNDL sau prin fonduri europene. E un credit de investiții de 2 milioane de euro. Nu e același tip de analiză precum în cazul IMM-urilor. Anul acesta avem promisiuni că de la bugetul de stat vom merge cu o garanție pentru dezvoltarea locală, dar la un nivel mult mai mare. Să nu le limităm la 2 milioane de euro pentru că reabilitarea unui drum costă foarte mult.", informează acesta.

Interviul integral îl puteți urmări în materialul video de mai jos:

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369