REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

E lege! SURPRIZĂ pentru administratori: trebuie să fie calificaţi şi nu vor mai avea banii pe mână!

E lege! SURPRIZĂ pentru administratori: trebuie să fie calificaţi şi nu vor mai avea banii pe mână!

Replica API 27 septembrie 2018 | 00:00 1213

Reguli noi pentru asociaţiile de proprietari

Reguli noi pentru asociaţiile de proprietari

O nouă lege pentru privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor! Actuala lege a asociaţiilor urmează să fie înlocuită, prin intermediul unui act normativ care a apărut în Monitorul Oficial, începând de vineri, 28 septembrie a.c. Legea 196/2018 este mult mai aspră decât Legea 230/2007 (actuala lege) și are câteva prevederi foarte importante.

Însă, legea nu este destul de clară, spune Florica Ganea, președintele Uniunii Județene a asociațiilor de proprietari, Constanța. Și aici ne referim la certificatele de calificare pe care trebuie să le dețină administratorii, după data de 28 septembrie.

Potrivit noii legi a asociaţiilor de proprietari, Legea 196/2008, administratorii de bloc nu vor mai avea banii pe mână, aceștia fiind obligaţi să deschidă cont bancar în care să verse, opţional, banii primiţi de la proprietari în contul cotelor de întreţiere şi din care să se facă plăţile, de data aceasta obligatoriu, către furnizorii de utilităţi.

În termen de 24 de ore la momentul în care administratorul primeşte orice sumă de bani, este obligat să îi depună în contul asociaţiei. Administratorul se poate limita la 1000 lei cash, doar în cazuri excepționale, cum ar fi cheltuieli neprevăzute, și doar cu acordul proprietarilor. Datele contului trebuie să fie aduse la cunoştinţa tuturor membrilor asociaţiei de proprietari. Articolul 20 prevede ca fiecare asociaţie de proprietari să deţină un singur cont bancar.

În vederea plăţii cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, datele de identificare ale contului bancar se comunică tuturor proprietarilor prin afişare la avizier, odată cu lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari. Articolul 67 prevede ca, pentru realizarea lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau investiţii privind proprietatea comună, administratorul, ţinând seama de preţ, durata de execuţie şi calitate, supune spre analiză şi aprobare comitetului executiv, oferte ale operatorilor economici care satisfac cerinţele asociaţiei de proprietari, conform legislaţiei în vigoare.

Administratorul este obligat să folosească pentru plăţile curente şi pentru încasări contul curent al asociaţiei. În acest cont sunt vărsate, în termen de 24 de ore de la primirea acestora, toate sumele sau valorile primite în numele sau în contul asociaţiei.

În cazul în care administratorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile, sau le îndeplineşte în mod defectuos, cauzând prejudicii asociaţiei de proprietari, asociaţia de proprietari, în baza hotărârii adunării generale, poate retrage din garanţia administratorului o sumă de bani pentru acoperirea prejudiciilor create, sau poate hotărî diminuarea venitului în funcţie de gravitatea faptei, în condiţiile prevăzute în contractul de administrare, precum şi de a acţiona în instanţă pentru recuperarea prejudiciilor provocate.

Nu pot fi alese sau numite în funcție de conducere persoanele care au suferit condamnări

De asemenea, în noua lege, sunt specificate câteva aspecte cu privire la funcțiile deținmute în cadrul asociațiilor. În art 46, alineatul 5 se arată că funcția de președinte, respectiv membru în comitetul executiv, este incompatibilă cu funcția de cenzor sau membru în comisia de cenzori.

Nu au dreptul de a fi alese sau numite în funcții de conducere, administrare sau control din cadrul asociațiilor de proprietari persoanele înrudite până la gradul al III-lea cu cei care deja ocupă aceste funcții. Nu pot fi alese sau numite în funcție de conducere, administrare ori control din cadrul asociațiilor de proprietari persoanele care au suferit condamnări, în baza unor hotărâri judecătorești rămase definitive, pentru infracțiuni de natură economico-financiară.

În termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în colaborare cu asociațiile profesionale și de reprezentare ale asociațiilor de proprietari, propun actualizarea standardului ocupațional privind ocupația de administrator de condominii.

Certificatele de calificare, prevedere ce le va da bătăi de cap administratorilor

O altă schimbare importantă care-i vizează pe administratori face referire la certificatele de calificare. Președintele Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari Constanța, Florica Ganea, a făcut câteva precizări referitoare la acest aspect: ”Cea mai mare schimbare se referă la certificatele de calificare. Certificatele de calificare pentru administratori sunt valabile patru ani de zile.

Deci, nu vor mai fi atestate, ca până acum. Se face cursul din nou, certificatele se vor obține în baza unui examen, administratorul se va prezenta la Serviciul de sprijin cu cazierul judiciar și fiscal și se va elibera certificatul. Deci, nu se va mai da examen cu primărie. Trebuie să fim acreditați să dăm aceste certificate. Noi vom preda cursul, dar pentru asta trebuie să facem, mai întâi, noi, un curs de formator, căci așa ne cere. De la anul, vedem ce se stabilește.

Este devreme să discutăm despre aceste certificate. Mai multe nu știm, trebuie să ne așezăm la masa rotundă cu Ministerul Educației Naționale și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice să discutăm, să se dea un ordin cu clarificări”. Cu alte cuvinte, toția dministratorii trebuie să dea, din nou examen, dacă vor să mai dețină această funcție. Mai mult, Ganea a precizat că luna viitoare, reprezentanții asociațiilor de proprietari se vor întâlni la București, la Centrul de Consiliere pentru membrii și reprezentanții asociațiilor de proprietari.

”În octombrie avem întâlnire la Liga Habitat, cu președintele Mihai Mereuță, să vedem cum stă treaba, atunci vom ridica mai multe probleme. Începând de pe 28 septembrie, în trei luni de zile trebuie să se întâlnească reprezentanții Ministerul Educației Naționale și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice să elaboreze niște norme metodologice de aplicare a ei”, a conchis Ganea.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La Murfatlar,
0
0
Da mai des controlati la noi administratoru cu cenzoru tin fondul de rulment acasa
1
1
sa o lamurim putin. Deci asociata e OBLIGATA sa faca cont bancar in care OPTIONAL depunde banii cu care OBLIGATORIU face platile catre furnizori. Mintea mea nu poate procesa.
2
0
Administratorii nu pot fi numiti in functie daca au condamnari penale de natura economica.In schimb in parlament si in guvern pot fi numiti in functie politicieni condamnati penal.Legi pesediste .
8
0
Dar limita de varsta nu se pune ? O baba de 70 de ani poate fi administrator?????
11
3
acesti administratori ruleaza banii in afaceri proprii, si cititi atent ce spune in acest articol, administratorii sunt obligati OPTIONAL sa verse banii in contul asociatiei, adica daca vrea, si cum nu vrea nu pune banii acolo ca mai bine ii pune in afaceri proprii si face profit.Cel mai bine infiintati un corp de control asa cum era pe vremea lui Ceausescu, acesti administratori trebuie controlati periodic, cum este posibil ca locatarii sa fie cu platile la zi si asociatia sa aibe datorii.Dupa 1989 acesti administratori nu au fost controlati nici macar o data de organele statului.
14
1
Astia nu vor si pioesuri sau ma rog case de marcat cu indentificare biometrica conectate la intelingechia artificiala ma rog statu paralel cu spune dragnea.
7
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272