REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.2° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Egipt: Activistul politic Ramy Shaath a fost eliberat după doi ani de detenţie

Egipt: Activistul politic Ramy Shaath a fost eliberat după doi ani de detenţie

Replica API 5 ianuarie 2022 | 00:00 542

Activistul politic egipteano-palestinian Ramy Shaath, arestat în Egipt de mai bine de doi ani, a fost eliberat, a declarat luni pentru AFP o sursă judiciară, citează Agerpres.

Sursa foto: www.english.ahram.org.eg

Bărbatul în vârstă de 48 de ani, o figură a revoluţiei egiptene din 2011 şi coordonatorul în Egipt al Mişcării pentru Boicot, Dezinvestire şi Sancţiuni (BDS, pledează pentru boicotarea Israelului şi luptă împotriva ocupării teritoriilor palestiniene) a fost arestat în iulie 2019 pentru că dorea să instige la "tulburări împotriva statului".

Soţia sa franceză, Céline Lebrun, a fost deportată la Paris în momentul arestării.

"Rami Shaath a fost eliberat de parchetul general luni seară", a declarat sursa judiciară, fără a oferi alte detalii.

"Am auzit de decizie, dar din câte ştiu, încă nu a ieşit. Va fi o declaraţie după ce va ieşi şi va fi în avion", a declarat soţia lui pentru AFP.

În luna decembrie, cinci organizaţii pentru drepturile omului s-au adresat preşedintelui francez Emmanuel Macron în legătură cu soarta acestui activist, fiul liderului politic palestinian Nabil Shaath.

În timpul unei vizite la Paris a preşedintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi pe 7 decembrie 2020, preşedintele Macron a susţinut că a discutat cu el "cazuri individuale", inclusiv cel al lui Ramy Shaath.

Situaţia domnului Shaath "este monitorizată îndeaproape şi este discutată în mod regulat, inclusiv la cel mai înalt nivel", a declarat luna trecută purtătoarea de cuvânt a ministerului francez de externe, Anne-Claire Legendre.

Un alt activist egiptean pentru drepturile omului, cercetătorul Patrick Zaki, a fost eliberat în decembrie, după 22 de luni de detenţie, dar încă riscă până la cinci ani de închisoare pentru diseminarea de"informaţii false" din cauza unui articol în care a denunţat discriminarea creştinilor.

Egiptul are peste 60.000 de prizonieri de conştiinţă, potrivit ONG-urilor. Statele Unite consideră că Egiptul încalcă drepturile omului în toate domeniile şi, în consecinţă, au îngheţat 10% din asistenţa destinată acestei ţări.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212