REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
18.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Elevii de la „Gheorghe Ţiţeica”, mesageri ai Constanţei peste hotare

Elevii de la „Gheorghe Ţiţeica”, mesageri ai Constanţei peste hotare

Replica API 3 noiembrie 2014 | 00:45 965

La Şcoala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica” din Constanţa a avut loc vineri, 31 octombrie a.c., o activitate de diseminare a participării unui grup de elevi ai ciclului gimnazial, coordonaţi de profesorii Crina Martinescu şi Adina Netedu, la un proiect internaţional intitulat „See you at the Lighthouse”. Elevii implicaţi au efectuat, în perioada 19-25 octombrie 2014, o deplasare la Şcoala din Piran, un orăşel sloven de aproximativ 20.000 locuitori, situat în sud-vestul ţării şi port la Marea Adriatică. Muntenegru şi Turcia au fost celelalte două ţări participante. Interesantă a fost cea de-a doua zi a proiectului, când elevii români, adevăraţi mesageri ai oraşului de la malul Mării Negre, au prezentat informaţii despre farurile constănţene într-un cadru festiv, după care au vizitat şcoala gazdă. Publicul sloven s-a arătat extrem de interesat de informaţiile legate de Farul Genovez, cu atât mai mult cu cât oraşul Piran a dezvoltat de-a lungul timpului legături economice şi culturale cu Italia, mai ales cu Veneţia, iar italiana este şi astăzi, alături de slovenă, limbă oficială. Pe parcursul celorlalte zile, şcolarii au participat la diferite ateliere, extrem de diverse şi de motivante: meşteşuguri, informatică, activităţi sportive, familiarizare cu industria hotelieră. În plus, aceştia şi-au îmbogăţit orizontul cultural prin vizite la Farul din Piran, la Societatea Culturală «Anbot», la acvariul oraşului.

De remarcat faptul că însuşi primarul oraşului a avut o întâlnire cu elevii şi profesorii implicaţi în proiect. Unul dintre elevii participanţi a declarat: „Nu ştiam mai nimic despre Slovenia înainte de a sosi aici, iar de oraşul Piran nici nu auzisem. Acum sunt nu numai mai informat, dar am înteles că există o lume frumoasă ce aşteaptă să fie descoperită pas cu pas”. Ultima zi a fost extrem de antrenantă şi de solicitantă pentru elevi, aceştia participând la un tur al oraşului şi la o activitate de tipul vânătorii de comori. Coordonatorul proiectului, Crina Martinescu a conchis: „Proiectele internaţionale sunt o experienţă extrem de valoroasă pentru elevi căci aceştia învaţă foarte mult prin acţiune şi interacţiune cu cei de-o vârstă cu ei. Vizitele culturale, atelierele mono şi interdisciplinare, integrarea pentru câteva zile în familii gazdă, toate acestea sunt un plus pentru oricare tânăr aflat în perioada sa de formare”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212