REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Eliminat din bacalaureat, după ce a fost prins cu telefonul la toaletă, și-a făcut dreptate în instanță

Eliminat din bacalaureat, după ce a fost prins cu telefonul la toaletă, și-a făcut dreptate în instanță

Replica API 3 august 2022 | 00:00 1821

Marian Bucur, din Sulina, a obținut anularea în instanță a procesului verbal de sancționare nr. 71/30.06.2021 încheiat de Centrul de examen Liceul „Jean Bart” prin care fusese eliminat din sesiunea de Bacalaureat 2021. Sentința a fost dată de Tribunalul Tulcea, pe 1 februarie 2022 și nu este definitivă, pe 12 iulie 2022 fiind depus recursul. Tânărul a fost eliminat deoarece, în timp ce susținea proba la Biologie, i-a fost descoperit telefonul la toaletă.

Potrivit declarațiilor elevului, a fost sancționat cu eliminarea din proba susținută la Biologie în cadrul examenului de Bacalaureat 2021, pentru că i-a fost descoperit telefonul în grupul sanitar. Pe fondul emoțiilor inerente unui examen atât de important, acesta și-a uitat telefonul în buzunar, dar după o jumătate de oră de la începerea probei scrise la Biologie a realizat faptul că telefonul era în buzunarul pantalonului, motiv pentru care a solicitat să i se permită deplasarea până la grupul sanitar cu intenția de a lăsa telefonul acolo până la încheierea examenului, iar după un minut a revenit în sala de examinare și a continuat lucrarea scrisă. A mai arătat elevul că în drumul parcurs până la grupul sanitar nu s-a uitat pe telefon pentru a se inspira, neavând nicio intenție în acest sens. Totodată, acesta a mai declarat că, după un minut, a revenit în sala de examinare și a continuat lucrarea scrisă terminând în aproximativ 1 oră, moment în care s-a comunicat candidaților să nu părăsească sala de examinare până la expirarea timpului efectiv de examinare. Urmare verificărilor efectuate nu au fost descoperite materiale didactice ajutătoare pentru proba la care era examinat, precum nici apeluri sau mesaje scrise către alți destinatari, neexistând nicio intenție sau tentativă de fraudă.

Instanța a constat că, din probele administrate, nu a rezultat că telefonul mobil ar fi fost efectiv folosit pentru fraudă (pe stick-ul depus la dosar de pârâtă fiind câteva imagini ale ecranului unui telefon ce nu aparține reclamantului și ce nu are legătură cu prezenta cauză, pe care apar mesaje ce vizează o altă disciplină de examen, privitoare la plante, iar nu Anatomie). Mai mult decât atât, nu există o dovadă că sancțiunea eliminării din concurs ca urmare a deținerii unui terminal de telefonie mobilă a fost adusă la cunoștința candidaților și nu se poate stabili în ce a constatat instruirea elevilor. Pentru aceste considerente, magistrații din cadrul Tribunalul Tulcea au decis anularea procesului verbal de sancționare nr. 71/30.06.2021 încheiat de Centrul de examen Liceul „Jean Bart” Sulina.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Toata tara stia ca nu este voie sa intre cu telefonul la examen. "Emotiile" examenului? Hai sa fim seriosi. Emotiile se datorau faptului ca n-a invatat, iar telefonul... faptului ca trebuia sa faca si el ce fac toti politicienii romani, fura.
0
0
acum trebuie sa ceara si daune morale cat mai substantiale, sa se invete minte astia care au facut abuzuri
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614