REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Europarlamentar, scandalizat de apelul lui Rafila privind iodura de potasiu

Europarlamentar, scandalizat de apelul lui Rafila privind iodura de potasiu

Replica API 11 august 2022 | 00:00 522

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță afirmă că, în privința anunțului ministrului Sănătății privind iodura de potasiu, Guvernul „a făcut o treabă tipic incompetentă”. El spune că Rafila „și-a bătut joc de un segment de populație: oamenii de fix 40 de ani, cărora nu le este clar dacă iau ori ba iod”.

„Să iau sau să nu iau iod? Rafila și-a bătut joc de un segment de populație căruia îi aparțin: oamenii de fix 40 de ani, cărora nu le este clar dacă iau ori ba iod. Acum, dincolo de glumă, vreau să explic care e treaba cu pastilele de iodură de potasiu. O fac pentru că Guvernul României a făcut o treabă tipic incompetentă. A aruncat un anunț fără context, fără nimic, a creat panică și haos, apoi a dispărut”, scrie pe Facebook Nicu Ștefănuță.

El afirmă că a existat o panică europeană pentru pastile de iodură de potasiu în luna martie, la început de război.

„UE chiar a constituit rezerve pentru asta. Ele sunt necesare. Și România a făcut asta, comandând în primăvară 30 de milioane de pastile a 6 milioane de euro de la Antibiotice Iași. Ele sunt pentru populație în cazul unui oribil scenariu de atac sau accident nuclear în Ucraina. Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică. Da, este bine să le ai și să le stochezi în condițiile descrise în ambalaj. Este un astfel de accident posibil? Da! Rusia este un actor disperat și incompetent. Un atac nuclear, o manevră disperată, un atac al unei centrale nucleare, toate pot duce la un eveniment oribil pentru toată regiunea. Chiar zilele acestea a fost atacată centrala nucleară de la Zaporojie, pe care Rusia acum o folosește ca scut, în încercarea de a opri furnizarea de electricitate pentru populație. Zaporojie este la 747 de kilometri de Tulcea, dar sunt altele mult mai aproape de noi în același pericol de a fi distruse sau afectate. Putin este un dictator descreierat, nu am niciun dubiu că va merge până la capăt, inclusiv folosind arme nucleare dacă se va simți încolțit”, explică europarlamentarul USR, scrie stiripesurse.ro.

El menționează că Rusia are un arsenal enorm de armament nuclear și a anunțat că suspendă vizitele internaționale ale acestui arsenal, vizite ce erau permise din 2010 prin tratatul START.

„Pe scurt, Rusia nu vrea să știm ce și unde au ca arme nucleare, nici dacă sunt bune de folosit în luptă. Link în comentarii. Suntem în luna august, adică la comemorarea atacurilor atomice de la Hiroshima și Nagasaki (6 și 9 august 1945). Nu ne mai dorim așa ceva niciodată. Este dorința noastră de bine suficientă? Nu. Trebuie să fim pregătiți pentru o catastrofă nucleară? Da. Știți însă care e marea problemă? Nu vorbim unii cu alții. Guvernul îi crede proști pe români, iar românii nu au încredere în Guvern. De aici decurg foarte multe probleme și eșecuri de politică publică. Aveți grijă de voi”, încheie Ștefănuță.

Românii de până la 40 de ani sunt îndemnați de către ministrul Sănătății Alexandru Rafila să ridice prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu cât mai repede.

„Îndemn pe toată lumea, toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat luni Rafila.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920