REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Europarlamentarul Claudia Ţapardel vorbeşte despre o soluţie care ar salva şi turismul: extinderea vacanţei de vară!

Europarlamentarul Claudia Ţapardel vorbeşte despre o soluţie care ar salva şi turismul: extinderea vacanţei de vară!

Replica API 1 septembrie 2018 | 09:20 358

Anul şcolar începe de pe data de 10 septembrie; agenţii economici şi părinţii sunt nemulţumiţi

Anul şcolar începe de pe data de 10 septembrie; agenţii economici şi părinţii sunt nemulţumiţi

Claudia Țapardel

Vacanța de vară le-a încărcat bateriile elevilor care pot începe acum noul an școlar odihniți și cu multă dăruire. Astfel că luni, 10 septembrie 2018, porțile școlilor se deschid larg pentru ca elevii să poată păși cu dreptul în noul an școlar. Părinții, elevii dar și profesorii se pregătesc de începerea noului an școlar, un lucru firesc cu care suntem obișnuiți. Cu toate acestea, măsura începerii anului școlar la această dată a venit ca o piatră grea pentru litoralul românesc, cel puțin din punct de vedere economic. Plajele se vor elibera de turiști, iar lucrul acesta nu le cade prea bine operatorilor economici. În plus, şi părinţii sunt nemulţumiţi, aceştia transmiţându-ne în mai multe rânduri puncte de vedere pe acest subiect: „Preferam 17 septembrie, să mai profităm de vacanţa de vară cu cei mici”.

Începerea noului an școlar la data de 10 septembrie vine ca un glonț pentru comercianții de pe litoralul românesc. Din punct de vedere economic, această măsură aduce o pierdere semnificativă având în vedere că o categorie destul de mare de persoane va fi nevoită să se întoarcă acasă pentru a începe școala. Și vorbim aici atât de elevi, cât și de părinți și profesori. Odată cu deschiderea anului școlar 2018, putem considera într-un fel că data de 10 septembrie ar anunța și încheierea sezonului estival din acest an, deși vremea pare că abia acum este prielnică pentru o vacanță la malul mării. Părerile sunt împărțite, iar nume importante din tabloul politic județean, național, dar și european au avut câteva cuvinte de adăugat privind această situație.

„Decizia s-a luat cu un an înainte referitoare la durata anului școlar, când începe și când se termină. Dacă de data aceasta am avut ghinionul să avem un iunie și un iulie ploios și să avem un septembrie însorit... știți cum este, nu ne putem pune cu Dumnezeu”, a declarat, pentru Replica de Constanța, europarlamentarul PSD Claudia Țapardel.

De asemenea, o propunere interesantă ar fi modificarea programei școlare în funcție de modificările drastice pe care cu toții le resimțim, din punct de vedere meteorologic. Clima țării noastre se modifică, asta spun și specialiștii în meteorologie. O modificare în acest sens ar putea schimba situația, chiar și din punct de vedere economic mai ales în ceea ce privește litoralul românesc.

„Poate că ar fi potrivit, dar așa cum este acea directivă europeană privind schimbarea orei, de la ora de vară la ora de iarnă, cred că și aceasta trebuie să fie o discuție de anvergură europeană pentru că așa cum știți și în celelalte state ale Uniunii Europene anul școlar începe și se termină cam în aceeași perioadă. Și atunci probabil că, dacă vom avea o tendință europeană și se va lua o decizie europeană în acest sens, va fi ușor și României să adopte un alt program școlar. Acum tradiția era “începe pe 15 septembrie și se termină pe 15 iunie”, dar, în același timp, nu întotdeauna 15 iunie și 15 septembrie pică lunea și vinerea, ca să spunem așa. Trebuie să adaptăm un pic programul școlar. Cred că soluția cea mai potrivită ar fi de a avea o decizie la nivel european, să fie un trend european care probabil să ducă la o extindere a vacanței de vară, probabil undeva până la 1 octombrie, așa cum încep studenții”, a adăugat europarlamentarul PSD Claudia Țapardel.

Ne întoarcem pe meleagurile noastre și ne întrebăm: oare doamna Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, ce părere are despre începerea noului an școlar mai devreme de 15 septembrie și de ce nu mai târziu având în vedere condițiile meteorologice, fapt ce ar însemna un plus economic destul de evident pentru litoralul românesc.

„Litoralul românesc ar fi avut de câștigat prin cele aproape 10 zile de vacanță, dar eu, care sunt mamă, gândesc că este bine ca acești copilași să poată să înceapă școala așa cum au hotărât, având în vedere știința de care vor avea parte, noile dezvăluiri ale limbii române, pentru că tot este Ziua Limbii Române astăzi, și de ce nu, a universului școlii. Poate că este o măsură care a venit în întâmpinarea perioadelor de vacanță mai mari care sunt pe parcursul anului școlar 2018-2019.”, a declarat pentru Replica de Constanța, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.

Operatorii economici de pe litoralul românesc s-au declarat oarecum compromiși pentru că vara aceasta a fost extreme de grea din punct de vedere economic și asta și din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sezonului estival. “Vremea nu a ținut cu noi vara aceasta. Spre deosebire de anii anteriori, sezonul estival 2018 a venit la pachet cu ploi pe perioade întinse. Din cauza vremii ploioase din lunile iunie și iulie nu înregistrăm profitul pe care ni-l doream. Numărul turiștilor a scăzut, observ asta din vânzările înregistrate până la finalul lunii august. Să spune totuși că luna august a fost mai bună. Acum că vremea este tocmai bună de plajă, începe școala iar turiștii pleacă acasă. Nu este bine, normal! Nu ne rămâne decât să ne învârtim după soare, vorba aia”, a precizat un comerciant de pe litoral.

Cursurile anului şcolar 2018-2019 încep luni, 10 septembrie, potrivit structurii anului şcolar 2018-2019, anunţată de Ministerul Educaţiei şi va avea 168 de zile lucrătoare (34 de săptămâni).

Structura anului școlar cuprinde semestrul I (10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019) şi semestrul al II-lea (11 februarie 2019 – 14 iunie 2019).

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel, potrivit ordinului ministrului Educaţiei: Vacanţa de iarnă (22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019); Vacanţă intersemestrială (2 – 10 februarie 2019); Vacanţa de primăvară (20 aprilie – 5 mai 2019); Vacanţa de vară (15 iunie – 15 septembrie 2019).

Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 27 octombrie – 4 noiembrie 2018. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
turismul ar fi salvat daca si voi analfabetilor si excrocilor ordinari care nu aveti decat un scop inafara salvarii puscariasului dragnea, acela al imbui barii voastre pe spinarea noastra. Dispareti in neant- puscaria , cred ca va v-a prinde bine- ar fi un dus rece pe care il meritati cu varf si indesat
4
0
Fa ,,bagaboanta,, tzampardel findca tot e programul muiepsd se pare ca vrei si tu o muiepsd vesela sa te inviorezi.Marsh in gaura ma-tii de trantora.
5
0
Singura solutie este sa votati miscarea populara si pe presedintele Traian
2
4
va lamentati pe aici la ce spune asta dar nici unul nu spuneti ca trebuie eliminat rahatul ala de saptamana altfel pe banii parintilor.
3
0
Acceptati mizeriile. Ocupa te de manuale corecte, de reforme in invatamant, de copiii care merg la scoli batand zeci de km, la tara. Numai prostii faceti
5
0
scoala la noi e bataie de badjocura, posturi caldute pentru unii. Scoala ar trebui sa fie in primul rand mai scurta pana la 15 - 16 ani si sa invete lucruri utile, limbi straine ca suedeza, germana, daneza poate chiar si ceha. Si nu chestii complicate ci cum sa ceri acolo o paine salariu din astea. si sa fie mai mult pe meserii mecanic auto, faiantar nu prostii intelectuale.
9
5
Corect! Trebuie sa stim cand sa schimbam ceva! De altfel, toti va plangeti ca vaiii suntem cu -100 de ani fata de alte state. Dar acum, daca ne referim la o schimbare la acest nivel, necesara pt ca si clima s-a schimbat, nu stiti decat sa injurati! Voi astia care comentati in necunostinta de cauza. Vreti numai salarii mari dar sa ne dezvoltam si sa acceptam ca unele lucruri se schimba si e necesar sa se depuna putin efort ca sa se ia o masura PRO, nu vreti si nici nu stiti ce vorbiti macar. Gaditi in perspectiva, limitatilor!
1
13
mai bine desfiintam scolile de tot, la ce foloseste? uitativa la mine
20
0
Cine plm sa va mai inteleaga, frate? Sa prelungim vacanta de vara ca sa castige turismul, sa inchidem scolile iarna ca ninge, mai bine sa renuntam la scoala de tot, zic!
22
4
Corect! Faceau deschiderea pe 15 si incepeau pe 17.
13
0
Eu propun ca vacanta de vara sa se prelungeasca pana de craciun ' iar vacanta de iarna sa se prelungeasca pana de intai iunie , evident pentru a-i ajuta si pe cei care au unutati de cazare la munte! Si as mai vrea daca se poate, ca vara sa fie racoare si iarna cald!
22
1
Anul acesta turismul a ajuns sa depinda de luna septembrie. Adica vanzarile care se vor face in septembrie vor fi decisive, vor face diferenta intre profit si pierdere. Starea vremii devine astfel cel mai citit site.
15
5
Oricum nu invata nimic la scoala. E doar o modalitate de a plasa copilul opt ore intr-un spatiu unde e supravegheat si nu se percepe oficial taxa. Despre ce cunostiinte dobandeste acolo, asta e alta poveste, uitandu-ne la ce note iau profesorii la examenele de titularizare, mie mi-e cam groaza de resursa asta umana tanara care intra in sistem.
28
5
Eu zic sa anulam anul scolar de tot si sa umplem buzunarele celor din turism.Si asa le-am dat NUMAI UNORA vouchere,fara sa respectam principiul contributivitatii,o parte din manuale sunt praf,pline de greseli,ce sa mai pierdem vremea cu scoala!Sanatatea si educatia nu sunt prioritare,in schimb turismul...Ca sa sprijinim umplerea unor buzunare propun sa se mai acorde cateva zile libere,astfel:in perioada Sf.Maria fiind vara sa se acorde liber pe toata durata lunii august,de Craciun sa se inceapa de la 1 Decembrie,fiind an centenar,pana pe la 1 februarie.Daca mai vin si niste ninsori,stam acas
27
3
Vai tuuuu,mamicile mai vor fix 10 zile de balacit la mare.Mai bine faceti orele pe plaja,pana vine iarna,mai se ineaca unu',mai dispare altu'...cu catalogul intre craci pe plaja toate profele vor aprecia programul de salvat turismul.Lasati-o dreaq de scoala,n-o mai incepeti deloc.Stati cu curu' in apa pana la primul viscol.
30
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218