rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 12 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Anul şcolar începe de pe data de 10 septembrie; agenţii economici şi părinţii sunt nemulţumiţi

Europarlamentarul Claudia Ţapardel vorbeşte despre o soluţie care ar salva şi turismul: extinderea vacanţei de vară!

Claudia Țapardel

Vacanța de vară le-a încărcat bateriile elevilor care pot începe acum noul an școlar odihniți și cu multă dăruire. Astfel că luni, 10 septembrie 2018, porțile școlilor se deschid larg pentru ca elevii să poată păși cu dreptul în noul an școlar. Părinții, elevii dar și profesorii se pregătesc de începerea noului an școlar, un lucru firesc cu care suntem obișnuiți. Cu toate acestea, măsura începerii anului școlar la această dată a venit ca o piatră grea pentru litoralul românesc, cel puțin din punct de vedere economic. Plajele se vor elibera de turiști, iar lucrul acesta nu le cade prea bine operatorilor economici. În plus, şi părinţii sunt nemulţumiţi, aceştia transmiţându-ne în mai multe rânduri puncte de vedere pe acest subiect: „Preferam 17 septembrie, să mai profităm de vacanţa de vară cu cei mici”.

Începerea noului an școlar la data de 10 septembrie vine ca un glonț pentru comercianții de pe litoralul românesc. Din punct de vedere economic, această măsură aduce o pierdere semnificativă având în vedere că o categorie destul de mare de persoane va fi nevoită să se întoarcă acasă pentru a începe școala. Și vorbim aici atât de elevi, cât și de părinți și profesori. Odată cu deschiderea anului școlar 2018, putem considera într-un fel că data de 10 septembrie ar anunța și încheierea sezonului estival din acest an, deși vremea pare că abia acum este prielnică pentru o vacanță la malul mării. Părerile sunt împărțite, iar nume importante din tabloul politic județean, național, dar și european au avut câteva cuvinte de adăugat privind această situație.

„Decizia s-a luat cu un an înainte referitoare la durata anului școlar, când începe și când se termină. Dacă de data aceasta am avut ghinionul să avem un iunie și un iulie ploios și să avem un septembrie însorit... știți cum este, nu ne putem pune cu Dumnezeu”, a declarat, pentru Replica de Constanța, europarlamentarul PSD Claudia Țapardel.

De asemenea, o propunere interesantă ar fi modificarea programei școlare în funcție de modificările drastice pe care cu toții le resimțim, din punct de vedere meteorologic. Clima țării noastre se modifică, asta spun și specialiștii în meteorologie. O modificare în acest sens ar putea schimba situația, chiar și din punct de vedere economic mai ales în ceea ce privește litoralul românesc.

„Poate că ar fi potrivit, dar așa cum este acea directivă europeană privind schimbarea orei, de la ora de vară la ora de iarnă, cred că și aceasta trebuie să fie o discuție de anvergură europeană pentru că așa cum știți și în celelalte state ale Uniunii Europene anul școlar începe și se termină cam în aceeași perioadă. Și atunci probabil că, dacă vom avea o tendință europeană și se va lua o decizie europeană în acest sens, va fi ușor și României să adopte un alt program școlar. Acum tradiția era “începe pe 15 septembrie și se termină pe 15 iunie”, dar, în același timp, nu întotdeauna 15 iunie și 15 septembrie pică lunea și vinerea, ca să spunem așa. Trebuie să adaptăm un pic programul școlar. Cred că soluția cea mai potrivită ar fi de a avea o decizie la nivel european, să fie un trend european care probabil să ducă la o extindere a vacanței de vară, probabil undeva până la 1 octombrie, așa cum încep studenții”, a adăugat europarlamentarul PSD Claudia Țapardel.

Ne întoarcem pe meleagurile noastre și ne întrebăm: oare doamna Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, ce părere are despre începerea noului an școlar mai devreme de 15 septembrie și de ce nu mai târziu având în vedere condițiile meteorologice, fapt ce ar însemna un plus economic destul de evident pentru litoralul românesc.

„Litoralul românesc ar fi avut de câștigat prin cele aproape 10 zile de vacanță, dar eu, care sunt mamă, gândesc că este bine ca acești copilași să poată să înceapă școala așa cum au hotărât, având în vedere știința de care vor avea parte, noile dezvăluiri ale limbii române, pentru că tot este Ziua Limbii Române astăzi, și de ce nu, a universului școlii. Poate că este o măsură care a venit în întâmpinarea perioadelor de vacanță mai mari care sunt pe parcursul anului școlar 2018-2019.”, a declarat pentru Replica de Constanța, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.

Operatorii economici de pe litoralul românesc s-au declarat oarecum compromiși pentru că vara aceasta a fost extreme de grea din punct de vedere economic și asta și din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sezonului estival. “Vremea nu a ținut cu noi vara aceasta. Spre deosebire de anii anteriori, sezonul estival 2018 a venit la pachet cu ploi pe perioade întinse. Din cauza vremii ploioase din lunile iunie și iulie nu înregistrăm profitul pe care ni-l doream. Numărul turiștilor a scăzut, observ asta din vânzările înregistrate până la finalul lunii august. Să spune totuși că luna august a fost mai bună. Acum că vremea este tocmai bună de plajă, începe școala iar turiștii pleacă acasă. Nu este bine, normal! Nu ne rămâne decât să ne învârtim după soare, vorba aia”, a precizat un comerciant de pe litoral.

Cursurile anului şcolar 2018-2019 încep luni, 10 septembrie, potrivit structurii anului şcolar 2018-2019, anunţată de Ministerul Educaţiei şi va avea 168 de zile lucrătoare (34 de săptămâni).

Structura anului școlar cuprinde semestrul I (10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019) şi semestrul al II-lea (11 februarie 2019 – 14 iunie 2019).

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel, potrivit ordinului ministrului Educaţiei: Vacanţa de iarnă (22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019); Vacanţă intersemestrială (2 – 10 februarie 2019); Vacanţa de primăvară (20 aprilie – 5 mai 2019); Vacanţa de vară (15 iunie – 15 septembrie 2019).

Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 27 octombrie – 4 noiembrie 2018. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.

Paula SOLOMON

sâmbătă, 1 septembrie 20181692
Comentarii

04roman(2 sep 13:13)
turismul ar fi salvat daca si voi analfabetilor si excrocilor ordinari care nu aveti decat un scop inafara salvarii puscariasului dragnea, acela al imbui barii voastre pe spinarea noastra. Dispareti in neant- puscaria , cred ca va v-a prinde bine- ar fi un dus rece pe care il meritati cu varf si indesat
05Asta moare de foame(2 sep 13:06)
Fa ,,bagaboanta,, tzampardel findca tot e programul muiepsd se pare ca vrei si tu o muiepsd vesela sa te inviorezi.Marsh in gaura ma-tii de trantora.
42elena 69(2 sep 12:14)
Singura solutie este sa votati miscarea populara si pe presedintele Traian
03gargara(2 sep 08:59)
va lamentati pe aici la ce spune asta dar nici unul nu spuneti ca trebuie eliminat rahatul ala de saptamana altfel pe banii parintilor.
05Idioata o(2 sep 07:40)
Acceptati mizeriile. Ocupa te de manuale corecte, de reforme in invatamant, de copiii care merg la scoli batand zeci de km, la tara. Numai prostii faceti
59gogu(1 sep 17:31)
scoala la noi e bataie de badjocura, posturi caldute pentru unii. Scoala ar trebui sa fie in primul rand mai scurta pana la 15 - 16 ani si sa invete lucruri utile, limbi straine ca suedeza, germana, daneza poate chiar si ceha. Si nu chestii complicate ci cum sa ceri acolo o paine salariu din astea. si sa fie mai mult pe meserii mecanic auto, faiantar nu prostii intelectuale.
131Cetatean UE(1 sep 15:38)
Corect! Trebuie sa stim cand sa schimbam ceva! De altfel, toti va plangeti ca vaiii suntem cu -100 de ani fata de alte state. Dar acum, daca ne referim la o schimbare la acest nivel, necesara pt ca si clima s-a schimbat, nu stiti decat sa injurati! Voi astia care comentati in necunostinta de cauza. Vreti numai salarii mari dar sa ne dezvoltam si sa acceptam ca unele lucruri se schimba si e necesar sa se depuna putin efort ca sa se ia o masura PRO, nu vreti si nici nu stiti ce vorbiti macar. Gaditi in perspectiva, limitatilor!
020vasilica(1 sep 11:31)
mai bine desfiintam scolile de tot, la ce foloseste? uitativa la mine
422Ion(1 sep 09:36)
Cine plm sa va mai inteleaga, frate? Sa prelungim vacanta de vara ca sa castige turismul, sa inchidem scolile iarna ca ninge, mai bine sa renuntam la scoala de tot, zic!
013Ministrul schimbarii(1 sep 09:24)
Corect! Faceau deschiderea pe 15 si incepeau pe 17.
122gigel(1 sep 08:31)
Eu propun ca vacanta de vara sa se prelungeasca pana de craciun ' iar vacanta de iarna sa se prelungeasca pana de intai iunie , evident pentru a-i ajuta si pe cei care au unutati de cazare la munte! Si as mai vrea daca se poate, ca vara sa fie racoare si iarna cald!
515Ag ec(1 sep 03:45)
Anul acesta turismul a ajuns sa depinda de luna septembrie. Adica vanzarile care se vor face in septembrie vor fi decisive, vor face diferenta intre profit si pierdere. Starea vremii devine astfel cel mai citit site.
528Plm(1 sep 02:30)
Oricum nu invata nimic la scoala. E doar o modalitate de a plasa copilul opt ore intr-un spatiu unde e supravegheat si nu se percepe oficial taxa. Despre ce cunostiinte dobandeste acolo, asta e alta poveste, uitandu-ne la ce note iau profesorii la examenele de titularizare, mie mi-e cam groaza de resursa asta umana tanara care intra in sistem.
327Tampardel(1 sep 00:55)
Eu zic sa anulam anul scolar de tot si sa umplem buzunarele celor din turism.Si asa le-am dat NUMAI UNORA vouchere,fara sa respectam principiul contributivitatii,o parte din manuale sunt praf,pline de greseli,ce sa mai pierdem vremea cu scoala!Sanatatea si educatia nu sunt prioritare,in schimb turismul...Ca sa sprijinim umplerea unor buzunare propun sa se mai acorde cateva zile libere,astfel:in perioada Sf.Maria fiind vara sa se acorde liber pe toata durata lunii august,de Craciun sa se inceapa de la 1 Decembrie,fiind an centenar,pana pe la 1 februarie.Daca mai vin si niste ninsori,stam acas
430Alta imbecila ca ,,USTUROI,,(1 sep 00:42)
Vai tuuuu,mamicile mai vor fix 10 zile de balacit la mare.Mai bine faceti orele pe plaja,pana vine iarna,mai se ineaca unu',mai dispare altu'...cu catalogul intre craci pe plaja toate profele vor aprecia programul de salvat turismul.Lasati-o dreaq de scoala,n-o mai incepeti deloc.Stati cu curu' in apa pana la primul viscol.
mai mult...Replica
12 dec 00:00ReplicaŞOCANT! Doi clienţi care voiau să cumpere un Audi A6, AMENINŢAŢI cu ARMA la TÂMPLĂ de către un constănţean!

Doi indivizi, între care unul din Constanţa, s-au uitat, probabil, la prea multe filme de acţiune, astfel că au pus...34

12 dec 00:00ReplicaSupărare mare la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”: mai bine de jumătate de clasă notată cu 2 și 3 la matematică!38
12 dec 02:50ReplicaProbleme pentru Lidl România: neconformități în PUZ-ul care a stat la baza investiției din zona Delfinariu60
12 dec 00:00ReplicaIndividul care MUTILA şi obliga oameni să cerşească, PRINS cu MINCIUNA în faţa instanţei: ‘Am trei copii minori...’

Ibram Jeane, din Medgidia, a încercat să scape de condamnarea din Italia, pentru trafic de persoane şi sclavie,...51

12 dec 00:00ReplicaSanatoriul din Mangalia cumpără aparatură medicală de la un UDMR-ist cercetat penal59
12 dec 00:00ReplicaPLECAT la ‘MUNCĂ’ în Austria, întors cu MII DE EURO! Apoi s-a aflat că era URMĂRIT INTERNAŢIONAL96
12 dec 00:00ReplicaIndividul care avea rolul de a vinde obiecte furate a scăpat de controlul judiciar

Stelică Drăguşin a scăpat de măsura controlului judiciar. Magistraţii Tribunalului Constanţa i-au revocat-o,...73

12 dec 00:00ReplicaMicrobuzele GMS, din nou pe traseu. Amenzile primite de la Poliţie, contestate în instanţă!108
12 dec 00:00ReplicaAccidetul rutier în care a fost implicat primarul de la 23 August: DETALII relatate de edil!116
12 dec 00:00ReplicaCe datorii au de acoperit primarii din judeţ la sfârşit de an

O parte dintre primarii din judeţul Constanţa încheie anul cu noi sume repartizate de Consiliul Judeţean Constanţa...103

12 dec 01:18ReplicaATAC TERORIST. Împușcături în Strasbourg, în apropierea unui târg de Crăciun: cel puţin 4 morţi1673
12 dec 01:18ReplicaTrei tineri REŢINUŢI la Constanţa: cu glugile pe cap, BĂTEAU oameni, îi LEGAU şi FURAU tot ce prindeau!5731
Vremea
1° - 1° marţi, 11 decembrie 2018
cer seninUmiditate: 100%
Vânt: 5.62 m/s din NNV
Presiune: 1024.11 milibari

Loto
6/4992223243347
5/402131415364
joker121419373820
Horoscop
mai mult...SPSportRT
12 dec 00:00SportInter - PSV Eindhoven 1-1. Italienii au ratat calificarea în "primăvara" UEFA Champions League

Inter Milano a ratat dramatic calificarea în optimile UEFA Champions League. Obligaţi să câştige meciul cu PSV...65

12 dec 00:00SportClub Brugge - Atletico Madrid: 0-0!

Atletico Madrid merge de pe locul secund în optimile UEFA Champions League. În ultimul meci din grupa A, jucătorii...60

12 dec 00:00SportMonaco - Dortmund 0-2. Nemții au câștigat in extremis grupa

Borussia Dortmund a încheiat cu victorie grupa A din UEFA Champions League. Partida de la Monte Carlo a debutat cu...64

12 dec 00:00SportSteaua Roșie Belgrad - PSG: 1-4

PSG și-a păstrat fără emoții primul loc în grupa C. Campioana Franței a câștigat cu 4-1 la Belgrad, pe terenul...63

Local
12 dec 00:00LocalSchimbarea la față a hotelului Doina din Mamaia!

Investiții peste investiții! După ce,a nul trecut, au solicitat de la Agenția de Mediu avizul pentru raelizarea unui...76

12 dec 03:01LocalSe va supraetaja un imobil în Mamaia Sat pentru a servi drept locuințe cu regim sezonier

Investițiile în stațiunea Mamaia sunt în derulare chiar și în sezonul rece, dezvolatorii vin cu proiecte pentru ca...222

12 dec 03:01LocalJucării în valoare de aproximativ 148 800 euro, reţinute de inspectorii vamali

Inspectorii vamali de la Biroul vamal de frontieră Constanţa sud, în data de 10 decembrie 2018, în urma controlului...137

12 dec 03:06LocalObiceiuri de Crăciun și Anul Nou”, expoziție temporară la Muzeul de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară Constanța întâmpină sărbătorile de iarnă prin expoziția temporară tematică...182

12 dec 03:04LocalCONCERT CARITABIL de CRĂCIUN pentru ajutarea unei mămici bolnave de cancer

Constănțenii sunt invitați, duminică, 16 decembrie a.c., de la ora 18,00, la Parohia „Sf. Ierarh Vasile cel...270

12 dec 03:04LocalŞoferi traşi pe dreapta de către poliţiştii rutieri: trei erau sub influenţa alcoolului!

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, la data de 11 decembrie a.c., ora 02.00, au depistat un bărbat, în...372

12 dec 03:02LocalHoţii se pregătesc pentru Revelion? Au furat 7 sticle cu băuturi alcoolice

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție, la data de 10 decembrie a.c., au depistat un bărbat, în vârstă de 42 de...1303

12 dec 03:05LocalFLAGRANT: Hoţ prins în timp ce se pregătea să spargă o societate comercială

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Negru Vodă au efectuat, la data de 11 decembrie a.c., ora 1.40, o acțiune...534

12 dec 02:54LocalPERCHEZIŢII de AMPLOARE în Constanţa, la infractori PERICULOŞI

Polițiștii din cadrul Secției 1 Rurală Constanța, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Poliției municipiului...3695

11 dec 00:38LocalDOLIU la Serviciul de Ambulanță Constanța!

Lumea medicală a Constanței este în doliu, după ce o apreciată asistentă medicală, care a activat aproape două...1508

Politică
12 dec 03:09PoliticăŞedinţa CSAT, suspendată. Când a fost reprogramată

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a avut loc marţi, a fost suspendată de preşedintele Klaus...232

12 dec 03:09PoliticăOlguța Vasilescu vrea amnistie și grațiere prin OUG: 'Contează și ce vrea Guvernul. Sigur, sigur, sigur nu anul acesta'

Vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu a declarat marți, la Parlament, că din punctul său de vedere trebuie...208

12 dec 03:08PoliticăSebastian Ghiţă revine cu explicaţii despre MITA pe care i-ar fi dat-o lui Kovesi: 'Nici Poliţia nu minte, nici eu nu mint'

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a declarat marti, referindu-se la plata avionului pentru repatrierea fostului director...390

12 dec 03:07PoliticăPrimăria Medgidia acordă peste 3.000 de tichete sociale

Sărbătorile de iarnă se apropie și ca în fiecare an, în această perioadă Primăria Municipiului Medgidia...146

12 dec 03:02PoliticăProiectul miniporturilor turistice pe Dunăre, din județul Constanța, a picat!

Constanța nu va mai avea miniporturi! ”Povestea unui eșec răsunător, dar ascuns până astăzi de ochii lumii:...318

12 dec 03:07PoliticăComisia juridică a modificat legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, raport de adoptare unui proiect care modifică legea pentru...313

12 dec 03:06PoliticăFostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, eliberat condiţionat

Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, a fost eliberat condiţionat din...207

11 dec 00:00PoliticăPrimarii celor mai mari patru orașe din vestul țării au format o alianță. Ce spune Decebal Făgădău despre acest demers!

După modelul Axei de dezvoltare Brașov-București-Constanța, primarii a patru municipii din vestul țării au...390

11 dec 00:00PoliticăALDE Constanţa a marcat Ziua Internaţională a Drepturilor Omului

Filiala ALDE Constanţa, cu ajutorul organizaţiilor de tineret şi studenţi au marcat la Constanţa a 70-a aniversare...433

11 dec 00:28PoliticăDEFINITIV OUG privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie a ADOPTATĂ

Plenul Senatului a adoptat luni, în calitate de cameră decizională, OUG 90/2018 privind unele măsuri pentru...275

Monden
12 dec 00:00MondenPrima imagine cu Florin Busuioc după infarct. Ce bine arată prezentatorul Pro Tv

La o lună de la infarctul suferit pe scenă la Craiova, Florin Busuioc şi-a revenit miraculos. Omul de televiziune nu...72

12 dec 00:00MondenIulia Albu a plecat de la Kanal D. Unde desfiinţează vedetele acum

Cea mai temută jurată de la "Bravo, ai stil" a ieşit din juriul emisiunii de la Kanal D şi din toate proiectele cu...71

12 dec 00:00MondenGrigore Leșe, criză de nervi la un concert! S-a oprit din cântat să-și certe spectatorii

În loc de muzică, s-au ales cu scandal! Grigore Leșe a făcut o adevărată criză de nervi vineri, în timpul unui...72

12 dec 00:00Monden35 de ani fără Amza Pellea. Ce gest a făcut Nea Mărin când s-a născut fiica sa

Amza Pellea a fost unul dintre actorii cei mai dăruiţi ai scenei româneşti. Este iubit și astăzi, chiar dacă au...69

12 dec 00:00MondenMara Bănică, operaţie nouă la sâni: „Am trecut prin cea mai lungă intervenţie din viaţa mea“

Frumuseţea cere sacrificii! Mara Bănică a stat şapte ore sub anestezie generală pentru o nouă operaţie la sâni....76

12 dec 18:57MondenMeghan Markle a strălucit într-o rochie neagră, pe un umăr. A gafat-o cu manichiura, în schimb

Apariţia Ducesei de Sussex pe scena Premiilor British Fashion i-a lăsat pe toţi fără suflare. Fără nicio...72

12 dec 00:00MondenToto Cutugno a cântat „Ciobănaș cu 300 de oi” la Bucureşti

Cântăreţul italian Toto Cutugno (75 ani) a fost invitat, duminică seară, în cadrul ”Concursului Naţional Gala...68

12 dec 00:00MondenMeryl Streep va deveni bunică pentru prima oară la 69 de ani

Meryl Streep a aflat o veste îmbucurătoare! Celebra actriță va deveni în curând bunică pentru prima oară, fiica...72

12 dec 00:00MondenElton John se uită la televizor doar când vorbeşte Regina, în ziua de Crăciun

Sir Elton John, de 71 de ani, este un tip de modă veche. El a recunoscut recent că nu se uită aproape deloc la...71

12 dec 00:00MondenFilmul ''The Favourite'' a primit 14 nominalizări la Critics' Choice Awards

Comedia istorică ''The Favourite'' a primit cele mai multe nominalizări - 14 - la premiile Critics' Choice şi este...70

Mapamond
12 dec 00:00MapamondMarea Britanie: Votul asupra acordului de Brexit va fi reprogramat înainte de 21 ianuarie 2019

Deputaţii britanici vor supune la vot acordul de Brexit încheiat de guvernul Theresei May cu Uniunea Europeană...69

12 dec 00:00MapamondMatthew Boyse: Rusia nu şi-a abandonat interesele în Europa Centrală şi de Est

Rusia nu şi-a abandonat interesele şi continuă să îşi menţină o influenţă semnificativă în Europa Centrală...73

12 dec 00:00MapamondDiscursul lui Macron nu a convins, dar ''vestele galbene'' pierd din susţinere

Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a convins o majoritate a francezilor cu discursul său susţinut luni seară...73

12 dec 00:00MapamondSUA: Trump afirmă că va recurge la armată pentru construirea zidului la graniţa cu Mexic dacă democraţii se vor opune

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că va ocoli Congresul şi va recurge la armată pentru...70

12 dec 00:00MapamondBrexit: Theresa May se întâlneşte marţi cu Mark Rutte şi Angela Merkel pentru a încerca să obţină asigurări suplimentare

Premierul britanic Theresa May începe marţi consultări cu liderii europeni pentru a încerca să obţină asigurări...68

12 dec 00:00MapamondSUA: Bărbat ce pregătea un atac asupra unei sinagogi, inspirat din Statul Islamic, inculpat de autorităţi

Autorităţile americane au inculpat un bărbat pentru susţinere acordată grupării Stat Islamic în timp ce pregătea...72

12 dec 00:00MapamondMadridul avertizează autorităţile catalane că-şi va relua atribuţiile de menţinere a ordinii în regiune

Guvernul spaniol a avertizat autorităţile separatiste din Catalonia că-şi va reinstitui autoritatea în ce priveşte...72

12 dec 00:00MapamondPeste 1.100 de militanţi pentru drepturile omului asasinaţi în perioada 2015-2017, potrivit unui raportor al ONU

Între 2015 şi 2017, "peste 1.100 de militanţi pentru drepturile omului au fost asasinaţi în lume pentru că au vrut...71

12 dec 00:00MapamondMarea Britanie: Poliţişti înarmaţi au reţinut un bărbat în curtea parlamentului

Poliţia britanică a reţinut marţi cu ajutorul armelor cu electroşocuri un bărbat în curtea parlamentului,...77

12 dec 00:00MapamondMai mulţi jurnalişti, printre care Khashoggi, distinşi cu titlul Personalitatea Anului de revista Time

Jurnalistul saudit asasinat Jamal Khashoggi, alături de alţi trei jurnalişti şi de un colectiv de redacţie al unui...75

Sănătate
12 dec 01:20SănătateAJUTAŢI-L PE VLĂDUŢ! Apel umanitar: Un băieţel de 6 ani, diagnosticat cu neuroblastom POATE FI SALVAT

Un băieţel de 6 ani poate fi salvat cu ajutorul dumneavoastră. Vlăduţ Cîrciu, copilul colegului nostru Sorin, a...75

7 dec 00:16SănătateCardurile naţionale de sănătate expirate, valabile încă doi ani de la data expirării

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate anunță furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu...662

1 dec 10:57SănătateDupă cazul de la Giuleşti, este aşteptat un control şi la Maternitatea Spitalului Judeţean Constanţa

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait...1472

30 noi 00:36SănătatePoliclinicile 1 și 2 ale Spitalului Județean Constanța, ÎNCHISE în minivacanța de Ziua Marii Uniri

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța aduce la cunoștința...612

29 noi 00:31SănătateSpitalul din Medgidia caută medic nefrolog

Ne confruntăm cu un deficit de medici nefrologi la nivelul întregii ţări. Potrivit dr. Liliana Tuță, președintele...955

27 noi 00:48SănătateChemoembolizări în Spitalul Județean Constanța

Patru ședințe de chemoembolizare au fost efectuate, cu succes, la sfârșitul săptămânii trecute. Doi dintre...1280

24 noi 04:34SănătateSăptămână Europeană a Testării. Constănțenii, chemați să se testeze pentru hepatită și HIV!

Fundaţia Baylor Marea Neagră se alătură organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor şi liderilor de opinie din...830

21 noi 01:19SănătatePacienții constănțeni care suferă de HIV, fără tratament! Nu există contract de achiziție pentru medicamente

Pacienţii români care suferă de HIV au rămas fără tratament, probleme majore cu lipsa medicaţiei fiind...792

19 noi 01:48SănătateConcurs la Spitalul Medgidia! Iată ce post este disponibil

Spitalul Municipal Medgida organizează, în luna decembrie, concurs pentru ocuparea postului de asistent medical cu...2899

15 noi 17:21SănătateFundaţia Baylor Marea Neagră nu a primit autorizarea privind transportul medicamentelor în regim de scutire de la plata TVA

Fundația Baylor Marea Neagră din Constanța are misiunea prevenirii, tratării și îngrijirii bolilor infecțioase,...1129