REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Europenii sunt hotărâţi să prezinte un candidat unic la şefia FMI

Europenii sunt hotărâţi să prezinte un candidat unic la şefia FMI

Replica API 10 iulie 2019 | 00:00 286

Mika Lintila

Miniştrii de Finanţe din UE sunt în unanimitate de acord pentru a prezenta un candidat european unic pentru postul de director general al Fondului Monetar Internaţional, a declarat marţi ministrul finlandez de Finanţe, Mika Lintila, transmite AFP.

Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea BM a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la şefia Fondului Monetar Internaţional.

Reuniţi marţi la Bruxelles, cei 28 de miniştri de Finanţe din UE au demarat o primă discuţie cu privire la succesorul lui Christine Lagarde la şefia FMI. Săptămâna trecută, Christine Lagarde a fost nominalizată de liderii UE pentru postul de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), urmând să îşi preia noile atribuţii la începutul lunii noiembrie.

"Există un acord unanim pentru a prezenta un candidat unic. În schimb, nu există un nume sau un profil menţionat, acestea vor fi stabilite mai târziu", a declarat Mika Lintila la conferinţa de presă de după reuniunea Ecofin.

Toţi miniştrii europeni de Finanţe întrebaţi cu privire la un anumit candidat au refuzat să facă orice comentarii.

În schimb, Mika Lintila, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia Consiliului UE, a subliniat că statele membre vor ţine cont de o limită de vârstă atunci când vor decide cine va fi candidatul lor.

Potrivit normelor interne ale FMI, candidaţii pentru postul de director general trebuie să aibă vârsta mai mică de 65 de ani. Această limită l-ar exclude din start pe italianul Mario Draghi, 71 de ani, actualul preşedinte al BCE, citat de mass media printre posibilii candidaţi.

Tot potrivit mass media, printre posibilii candidaţi se numără fostul ministru britanic de Finanţe, Georges Osborne şi actualul guvernator al Băncii Angliei, Mark Carney. Deşi născut şi crescut în Canada, Mark Carney, fost guvernator al Băncii Canadei, are un paşaport britanic şi unul irlandez, pe lângă cetăţenia canadiană. Olandezul Jeroen Dijsselbloem, fost preşedinte al Eurogrupului, face parte şi el printre numele vehiculate.

Tot marţi, miniştrii europeni de Finanţe au adoptat o recomandare formală pentru a o nominaliza pe Christine Lagarde, 63 de ani, pentru postul de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE). Consiliul guvernatorilor BCE şi Parlamentul European urmează să fie consultate cu privire la această nominalizare, care ar urma să devină definitivă cu prilejul summitului european care va avea loc în luna o octombrie la Bruxelles.

Christine Lagarde este director general al FMI începând din 2011. În mod normal, cel de al doilea mandat al lui Christine Lagarde urma să se încheie la mijlocul lui 2021.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614