REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Vin., 12 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6697
19.4° Constanța Vineri, 12 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6697
 

Experți: În pofida opoziţiei socialiştilor, Republica Moldova se îndreaptă spre alegeri anticipate

Experți: În pofida opoziţiei socialiştilor, Republica Moldova se îndreaptă spre alegeri anticipate

Replica API 9 aprilie 2021 | 00:00 916

Alegerile parlamentare anticipate sunt tot mai probabile în Republica Moldova, în pofida încercărilor unor politicieni şi partide de a le împiedica, consideră mai mulţi analişti politici moldoveni, a căror opinie diferă doar în privinţa perioadei în care acestea ar putea fi organizate, relatează joi Radio Chişinău, citat de Agerpres.

Curtea Constituţională va decide peste o săptămână dacă există circumstanţele necesare pentru dizolvarea legislativului. Între timp, deputatul Octavian Ţîcu a contestat instituirea stării de urgenţă ce împiedica dizolvarea actualului parlament.

În aceste condiţii se poate spune că Republica Moldova se îndreaptă spre anticipate care, dacă va fi declarată neconstituţionalitatea stării de urgenţă, ar putea fi organizate chiar în lunile următoare, apreciază analistul politic Anatol Ţăranu.

"Eu cred că nu este exclus ca aceste alegeri să fie organizate chiar în vară. Dacă la 15 aprilie, Curtea Constituţională va da verdict pozitiv pentru dizolvarea parlamentului, ceea ce este foarte probabil, procesul va demara. Chiar dacă dizolvarea nu se poate produce în perioada stării de urgenţă, aceasta poate intra în vigoare imediat după încheierea acestei perioade sau după declararea neconstituţionalităţii acesteia", explică expertul citat.

Şi analistul Victor Ciobanu consideră că Partidul Socialiştilor, care se opune anticipatelor, nu le va putea bloca la nesfârşit. În opinia sa, lupta politică va continua, dar, cel mai probabil, la sfârşitul verii sau la începutul toamnei, anticipatele vor avea loc.

"Este un joc poziţional, dar deocamdată nu este clară data şi procedura de declanşare. Mai degrabă, aceste alegeri vor avea loc la sfârşitul verii - începutul toamnei, dar până atunci vom asista la tot felul de manevre, declaraţii dure, tentative de atragere a dividendelor politice etc", a menţionat expertul.

După demisia guvernului condus de premierul Ion Chicu la 23 decembrie, două tentative de a învesti un nou guvern au eşuat, cu candidaţi la funcţia de premier propuşi de preşedintele Maia Sandu, au eşuat.

Partidul Socialiştilor (de stânga, prorus) al lui Igor Dodon şi Platforma "Pentru Moldova" (compusă din grupul parlamentar al Partidului Şor şi şase deputaţi neafiliaţi) au anunţat la 18 martie constituirea ad-hoc a unei majorităţi parlamentare, care şi-a propus propriul candidat la funcţia de premier în persoana ambasadorului Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Vladimir Golovatiuc. Noua majoritate constituită în legislativul de la Chişinău susţine că în aceste condiţii parlamentul nu poate fi dizolvat, notează Radio Chişinău.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
311315232542
5/49
1352812212
joker
15313213715