Făgădău a emis, în 2019, autorizația de construcție a unui bloc peste conductele Oil Terminal. Video
Făgădău a emis, în 2019, autorizația de construcție a unui bloc peste conductele Oil Terminal. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestOil Terminal SA Constanța este unul dintre cele mai mari terminale din Sud-Estul Europei din industria petrolului, lungimea totală a conductelor terminalului marin fiind de 50 km. Una dintre zonele gazdă a acestor conducte este și Km 4-5, care în ultimii ani s-a dezvoltat, din punct de vedere imobiliar, considerabil. În noiembrie anul trecut, au început săpăturile pentru ridicarea unui nou bloc, moment în care muncitorii au dat peste niște conducte ale companiei petroliere. De atunci și până în prezent s-a creat o mobilizare de forțe formată din mai mulți reprezentanți ai instituțiilor din Constanța, precum Primăria Constanța, ISU Dobrogea, Garda de Mediu, ISC etc, având în vedere că vorbim despre o zonă de securitate națională. Toate acestea s-au întâlnit joi, 2 februarie, în ședință la Prefectura Constanța, iar concluzia este cât se poate de simplă: există discrepanțe între documentele care au stat la baza emiterii autorizației și situația din teren, drept pentru care, instituțiile în cauză vor face verificări în teren. Între timp, investitorul Georgian Caraman este disperat, nu se aștepta să se confrunte cu o astfel de situație, în momentul în care a cumpărat, în 2019, terenul de la o altă societate, după doar două săptămâni de la emiterea autorizației de construire.
Pe strada Amurgului din Km 4-5 au început lucrările pentru construirea unui bloc în regim D-P-4 etaje. În noiembrie anul trecut au intrat pe teren primele utilaje atunci când au început și săpăturile, iar la scurt timp s-a constatat faptul că sub zona șantierului se află niște conducte ale Oil Terminal, care transportă produse petroliere. Dacă aceste conducte ar fi fost înțepate, atunci s-ar fi putut produce o tragedie. Societatea care investește în zonă, Gec International Spedition SRL, a alertat compania Oil Terminal, iar aceasta, mai departe, instituțiile abilitate, în special Prefectura Constanța și Primăria Constanța.
Video:


Cum a dobândit terenul!
Ca să înțelegem mai bine starea de fapt, precizăm faptul că terenul a fost cumpărat de Gec Internațional Spedition SRL în 2019, de la o societate înființată în 2008, după două săptămâni de la emiterea autorizației de construire.
Actualul investitor nu s-a gândit nicio secundă că ar urma să treacă printr-un calvar. Mai ales că la mijloc sunt foarte mulți bani… până acum, aproape un milion de euro.
”Nu m-am așteptat niciodată să am așa situație. Nu m-am gândit niciodată că voi avea probleme, dacă mă gândeam… nu cumpăram terenul. Pentru ce atât stres și pentru ce atâta bătaie de cap?! Conductele se află în lateral, nu se află pe teren, după cum puteți observa”, a spus Georgian Caraman, investitorul proiectului, pentru Replica.
Video:
Caraman: Voi merge în instanță
Întrebat dacă nu cumva fostul proprietar a vândut tocmai pentru că știa de aceste conducte și de problemele cu care avea să se confrunte, Caraman a declarat: ”Nu am de unde să știu, noi l-am cumpărat la vreo 2 săptămâni după ce a ieșit autorizația. O să ajungem în instanță, voi vorbi și cu avocata și voi demara toate demersurile legale. Luni suntem invitați la Garda de Mediu. Investiția noastră este de 800 mii euro, teren și toată desfășurarea de forțe. Tuturor a trebuit să le plătim în avans că așa se lucrează, acum vom vedea cum se va termina”, a conchis Caraman.
Ciutureanu, directorul Oil Terminal: Se construiește lipit de fasciculul de conducte
Sorin Ciutureanu, directorul Oil Terminal, a declarat, pentru Replica, că legea prevede interzicerea construirii la o distanță de 5 m stânga -5 m dreapta de fasciculul de conducte. Iar, în situația de față, vorbim de mai puțin de 5 metri.
”Se construiește lipit de fasciculul de conducte al Oil Terminal, s-a început acea fundație în noiembrie 2022, adică iarna trecută. Chestiunea este foarte simplă: fasciculul de conductă al Oil Terminal este o infrastructură critică a Statului Român care este protejată de niște legi și niște regulamente. OUG /2006 spune foarte clar că nu se poate construi la 5 m stânga, 5 m dreapta de fasciculul de conducte. Din păcate, Primăria anului 2019, (n.red., condusă la acea vreme de Decebal Făgădău), funcționarii de atunci nu au cerut în Certificatul de Urbanim avizul Oil Terminal, așa că s-a obținut acea autorizație de construcție. Înțeleg că nu există un studiu de impact, care trebuia să se facă atunci când s-a început fundația, anul trecut, în noiembrie. Dezvoltatorul nu a făcut studiul ăsta. Garda de Mediu va controla din nou aceste aspecte și va aplica măsurile care se impun față de lege. Fasciculul e monitorizat 24 de ore din 24 de către agenții de pază ai Oil Terminal. Este o infrastructură critică a statului român pe care o monitorizăm în permanență”, a declarat Sorin Ciutureanu.
Întrebat cât de periculoasă este zona, în acest context, la momentul actual, Ciutureanu a declarat: „Nu știu ce lucrări face dânsul pentru că sunt niște utilaje imense acolo, forare piloni, habar n-am. Dar în conducte e produs petrolier și poate interveni un accident tehnic, crapă, se întâmplă ceva. Este pericol de poluare, este păcură acolo, iar după cum știm, și păcura, și țițeiul sunt produse inflamabile și explozibile“. În zonă mai sunt construcții realizate pe conductele Oil Terminal, dar sunt foarte vechi, construite acum 20-30-50 de ani.
Primarul Chițac: Nu voi prelungi autorizația de construire, dacă…
Primarul Vergil Chițac ne-a declarat că toate avizele care au stat la baza emiterii autorizației de construire erau, teoretic, în regulă și că nu există posibilități de intervenție în momentul de față.
„Este o autorizație de construcție eliberată în 2019, care a avut toate avizele posibile, de la toate instituțiile statului. Autorizația era valabilă 2 ani, cu posibilitate de prelungire. În 2021, au venit și au cerut prelungirea. Nimeni nu își pune problema dacă să prelungească un an o autorizație care a fost dată, pentru că se prezumă că ea a fost eliberată în condițiile legii și cu toate avizele necesare. În 2022, în toamnă, s-au apucat să construiască. Am descoperit acele conducte și l-am chemat pe șeful de la Protecția Civilă și l-am întrebat dacă putem interveni la momentul acesta, în mod legal, pentru a stopa construcția, să nu se întâmple, ferească Dumnezeu, ceva. Mi-a spus că nu putem să intervenim decât dacă poluează, prin urmare avem și o lacună a legislației. Adică nu există posibilități de intervenție în momentul de față, să îl determine pe constructor, legal bineînțeles, să închidă lucrările, decât dacă se produce un dezastru. După care am constatat, din fericire spun eu, că autorizația este valabilă doar până la 4 martie 2023. Ei au cerut deja prelungire, în ianuarie au depus o cerere de prelungire, însă eu nu le-o voi acorda decât după ce voi primi avizele încă o dată de la Mediu și bineînțeles de la Oil Terminal”, a declarat Vergil Chițac.
Chițac: Lucrurile sunt destul de periculoase
A știut primăria anului 2019 că zona este de siguranță națională sau nu? Deși este secretă, autoritățile au acces la harta conductelor naționale de transport păcură, și o pot consulta. „Cei de la Oil Terminal spun că au dat tuturor instituțiilor statului documentele cu traseele conductelor. În momentul de față lucrările în zonă generează un pericol de fisurare a conductelor care transportă țiței, pentru că acolo se produc vibrații. Lucrurile și acum sunt, din punctul meu de vedere, destul de periculoase”, a conchis Chițac.
Instituțiile abilitate, convocate de Prefect în ședință
Instituția prefectului a intervenit în acest caz, întrucât, repetăm, este o situație de siguranță națională. A convocat joi, 2 februarie, toate instituțiile abilitate în ședință.”Societatea Oil Terminal a înaintat două petiții Instituției Prefectului, prin care solicită, pe de-o parte, inițierea demersurilor pentru prevenirea prelungirii autorizației de construire a imobilului care se edifică în zona indicată, pe de altă parte, întreprinderea de demersuri în instanță de către Instituția Prefectului, pentru anularea acelei autorizații de construire, emisă în anul 2019. Instituția Prefectului are atribuții în acest sens, însă poate acționa numai în baza unei sesizări transmise de Inspectoratul de Stat în Construcții. Prefectura a înaintat documentația ISC-ului, iar acesta ne-a remis un raport de caz din care nu rezultă încălcări ale normelor, fie ele tehnice sau juridice. Având în vedere această situație, am convocat o întâlnire a tuturor instituțiilor implicate - Primăria Constanța, Inspectoratul de Stat în Construcții, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“, Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului, împreună cu reprezentanții societății Oil Terminal. Toate instituțiile și-au prezentat punctele de vedere, iar concluzia a fost că este o posibilitate să existe discrepanțe între declarațiile în baza cărora a fost eliberată autorizația de construire și situația din teren, drept pentru care, instituțiile în cauză vor verifica în teren condițiile în care a fost emisă autorizația de construire”, a spus Silviu Coșa.
Garda de Mediu: Este pericol de explozie
Și Garda de Mediu Constanța a avut un cuvânt de spus: „Ei au un act de reglementare emis de Agenția de Protecția Mediului în 2018, în decembrie. Noi, la momentul respectiv, am zis că ar fi oportună revizuirea actului de reglementare. Agenția i-a transmis investitorului. Am fost personal în teren. O conductă este dezafectată, a confirmat și Oil Terminal, iar una este funcțională și pompează păcură pe ea. Este chiar la limita proprietății. Luni ne vom întâlni cu administratorul și vom încheia nota de constatare. Este un posibil pericol de poluare, atât timp cât conducta este în pompare, de explozie dar și altele care țin și de ISU, de partea de siguranță. În zonă este un bloc de locuințe, totuși trebuie să avem în vedere și aceste aspecte”, a declarat, pentru Replica, Steluța Popescu, directorul Gărzii de Mediu Constanța.
Vom urmări, în continuare, subiectul și vom reveni pe măsură ce instituțiile abilitate vor lua o decizie cu privire la acest proiect.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.