REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Făgădău îi ceartă pe cei care îl critică: ‘Până una alta sunt primarul municipiului Constanţa, generez proiecte şi îmi asum!’

Făgădău îi ceartă pe cei care îl critică: ‘Până una alta sunt primarul municipiului Constanţa, generez proiecte şi îmi asum!’

Replica API 26 aprilie 2019 | 17:38 1030

Consilierii locali constănțeni au votat, în ședința ordinară de joi, 25 aprilie a.c., bugetul local pe anul 2019 al municipiului Constanța. „Nu este cel mai bun buget al Constanței, dar vă asigur că este chibzuit, realist și ține cont de riscuri”, a ținut să precizeze primarul Decebal Făgădău înainte de a fi supus la vot proiectul de hotărâre.

În aceeași împrejurare, edilul șef a ținut să puncteze de ce în bugetul local nu sunt prevăzuți prea mulți bani pentru reabilitarea clădirilor istorice din centrul Constanței, aflate în administrarea RAEDPP-ului, dar a invitat și la o comparație a orașului cu celelalte municipii ale țării, nu doar cu Oradea. În felul acesta, a răspuns acuzelor venite, în spațiul public, din partea reprezentanților PMP și PNL Constanța.

Conform proiectului de hotărâre votat în ședința ordinară de joi, 25 aprilie a.c., municipiul Constanța va avea pe anul în curs un buget local de 612.653.000 lei, la venituri și de 797.958.000 lei la cheltuieli, cu un excedent la data de 31 decembrie 2018 de 185.305.000 lei. Totodată, bugetul fondurilor externe nerambursabile pentru 2019 a fost votat în sumă de 495.000 lei, la venituri, și de 495.000 lei, la cheltuieli. Iar bugetul creditelor externe pentru anul în curs este de 48.301.000 lei la venituri, și de 48.301.000 lei, la cheltuieli.

Bugetul a trecut de votul consilierilor, cu 15 voturi „pentru” și 11 „împotrivă”. Consilierii PNL au ridicat mai multe semne de întrebare cu privire la acest proiect de hotărâre, discuția nefiind lipsită de ironii. Astfel, consilierul local Mihaela Andrei a punctat faptul că realizarea documentațiilor tehnico-economice pentru mai multe obiective au fost cuprinse atât în bugetele anilor 2017 și 2018 și sunt prevăzute, din nou, în 2019. Replica a venit, repede și ironic, din partea viceprimarului Dumitru Babu: „Îmi dau seama că nu ai înțeles nimic, mai bine nu mai întrebi. Hai să votăm bugetul, pierdem timpul!”.

La rândul ei, consilierul local PNL Adriana Câmpeanu a atras atenția că este nevoie de alocarea de fonduri pentru singurul spital aflat în administrarea municipalității, respectiv pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. „Constănțenii și-au exprimat, în sondajul privind prioritățile, doleanța de a avea un Spital Regional.

Nu mă aștept să fie alocată sumă pentru realizarea unui nou spital, dar este nevoie de fonduri pentru modernizarea, extinderea singurului spital aflat în administrarea municipalității. În anul 2019, încă mai mor oameni de gripă și meningită”, a subliniat consilierul local PNL Adriana Câmpeanu.

Luând cuvântul, primarul Decebal Făgădău a făcut referire la acuzele care au fost emise, în ultima perioadă, în spațiul public, cu privire la modul de repartizare al bugetului. Ba chiar în discursul său acesta i-a „certat” pe cei care ar fi susținut că alocarea bugetară ar fi fost stabilită de Marcela Frigioiu, șefa Direcției Financiare. „Până una alta, cel care ia deciziile, eu sunt primarul, iau deciziile și îmi asum!”, a ținut să sublinieze primarul.

Acuzele au apărut în contextul în care, în urmă cu câteva zile, președintele PMP Constanța, Claudiu Iorga Palaz, a declarat într-o conferință de presă faptul că RAEDPP are nevoie de 3,5 milioane de lei pentru reabilitarea unui număr considerabil de clădiri, din centrul Constanței, bani care nu se regăsesc în bugetul pe 2019, în ciuda faptului că există toată documentația.

„Ca să dau și un răspuns la întrebarea nepusă de comisia 5 privind bugetul RAEDPP. Începând din 2015, din momentul înc are am ajuns primar interimar și am continuat primind votul constănțenilor, am alocat anul către 1 milion de euro astfel încât RAEDPP să înceapă să renoveze imopbilele din zona centrală a Constanței. Toate procedurile de achiziție, PUZ, expertiză, studiu istoric, avize – cine a avut de-a face cu un imobil în zona centrală a Constanței știe cam cât de grea este această procedură.

Pentru a nu mai vedea că le dăm bani și la fiecare sfârlit de an îi luăm înapoi, discuția cu conducerea executivă și consiliul de adminitrație a fost una extrem de clară și de pragmatică: faceți-vă licitațiile și pe măsură ce semnați contractele, veniți și vă alocăm sumele necesare pentru renovarea caselor.

Pentru că ne interesează, pentru că nu sunt casele nici ale RAEDPP, nici ale lui Făgădău, ci sunt patrimoniul municipiului Constanța. Acesta este motivul pentru care eu nu am pus cei 3,5 milioane cât rezultau din PUZ-urile RAEDPP-ului, nu doamna Frigioiu. Până una alta sunt primarul municipiului Constanța, generez proiecte și îmi asum.

Doamna Frigioiu centralizează solicitările tuturor direcțiilor, societăților sau serviciilor publice și îmi prezintă situația. Cel care ia decizia, și dacă vă uitați, care semnează, este primarul. Să nu credeți că se face un buget despre care eu nu știu. Doamna Frigioiu vă poate confirma că știu fiecare capitol bugetar și bugetul pe fiecare direcție. Dacă vreți, putem să detaliem oricând”, a ținut să precizeze Decebal Făgădău.

Totodată, primarul a făcut referire și la comparația făcută, în ultima perioadă, în spațiul public, de consilierul județean Bogdan Bola, care a arătat că municipiul Oradea depășește cu mult Constanța în ceea ce înseamnă proiecte puse în practică de administrația locală. Mai mult, administrația locală a Constanței a fost acuzată că nu atrage fonduri europene, cu care ar fi putut să realizeze numeroase proiecte!

„Am auzit critici legate de fondurile europene. Am văzut că lumea nu înțelege ce înseamnă fondurile structurale, confundă fie cu GRAND-urile fie cu orice altceva. Municipiile, cei opt poli, au o alocare distinctă și noi nu putem participa pentru proiecte în competiție.

Îl aprecize maxim pe primarul Oradei, dar aș vrea să văd, din ceilalți șapte poli de creștere naționali, cine este într-o situație mai favorabilă decât Constanța, pentru că toți am mers după aceleași reguli. Am mai fost întrebat de ce anul acesta începem să rambursăm creditrul pentru BERd, pentru autobuze și de ce nu am luat bani europeni.

Pentru că nu a luat nimeni bani europeni! Și să spunem că pesedistul , ciuma roșie este responsabil, dar în egală măsură au procedat și primarul de la Brașov, Sibiu, Iași. Toți au acces împrumuturi de la BERD pentru că autobuzele din Cluj s-au luat cu grand-uri elvețiene, nu prin fonduri structurale. În spațiul public veți vedea multe lucruri vehiculate de oameni care fie nu au pregătirea necesară pentru a emite opinii, fie în scop politic.

Administrația chit că este greoaie îmbracă aspecte formale. Că ne place sau nu ne place, nu facem după ureche”, a subliniat primarul Făgădău.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: PMP votează pentru reabilitarea clădirilor RAEDPP din zona Peninsulară

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sugi Pula Fagabou si tu si toata gaska de hoti
1
0
Domnule primar, cu cat plecati mai repede, cu atat cresc sansele ca orasul nostru sa iasa din mizeria in care l-ati bagat, impreuna cu Mazare si cu partidul comunist din care faceti parte. Asa ca, la revedere! Cat mai repede! Ne-am saturat de minciuni si furaciuni. Constanta merita mult mai mult. Merita normalitate si oameni decenti. Voi sigur nu faceti parte din aceasta categorie.
3
1
Fagadau nu face servici,ci f..e pisici !
3
0
Implementeaza proiecte , pentru ca de generat putem genera si noi stand comod intr-un fotoliu caldut pe bani multi.
5
0
fara suparare aveti ce ati votat
10
0
bravo varu maftei!!! corect, machidonimea a sufocat si distrus orasul asta.
13
0
Consilierul ....andrei george popescu....a aparut...si fara cort la City, facea propaganda ....cat a cheltuit primaria prentru nu stiu ce....s-a linistit, a fost laudat. Mai este in comisia RATC, au si astia bancomate..?
7
0
Lansez o provocare Primariei Constanta. Mergeti prin orasul Constanta, pe jos sau cu masina, sa faceti un inventar al -schimbarilor- de care tot vorbiti. Astia par ca ne conduc de la distanta de sunt asa multumiti de ce fac.
12
0
Pana una alta nu mai pupi voturi!
14
0
Am facut sala polivalenta , parc industrial , parcari supraetajate.. nu mai stiu 3 sau 4 .. intre care una la sala sporturilor .. cum n-am facut nimic invidiosilor .. am facut tot ce am promis .. acum pregatesc alta lista dd promisiuni .. ca merge la constanteni .. daca merge masina de vot a pesedului treaba i buna .. iesim la pensie de la primarie si eu si Babu .. PS Saracilor
10
0
Bai Cacadau primarul pulii. Ce ai facut tu pt constanta si pt constanteni? Ai facut un cacat ! In loc sa faci ceva pt locuitorii care te-au votat si din banii carora esti platit tu si toata sleahta de hoti din primarie , tu ce faci ? Nu stii decat sa pui piedici. Ai montat stalpi pe trotuare in loc sa faci locuri de parcare, ai blocat accesul in piata Ovidiu pe motiv ca se strica pavelele. Dar pana acumnu le-ai vazut ca sunt puse de cacat si sa tragi la raspundere constructorul? Sau fiind vorba de Mobicom firma unde arau asociati Mazare, Nicusor si altii nu iti permiteai .
20
0
ce ti-ai asumat pana in momentul de fata ???
17
0
Tu Fagadau si cu clanul mazare a-ti distrus orasul constanta ...cel mai grav lucru a fost locatia complexului HC in mijlocul celui mau frumos cartier tomis nord ..ptr. voturi a-ti facut acest lucru si treb. sa platiti ..si mai sunt multe f multe cazuri grave facute de voi ..
21
0
Sunt primarul, ma doare-n xxxx de parerea constantenilor.
13
0
Pe hartie poti sa fii cel mai mare sef, dar daca in urma ta nu ramane nimic, esti un nimic
19
1
V-ati batut joc de oras japitelor .. ati transformat Constanta in lot neconstruibil cu aberatiile urbanistice ale oligofrenului de Vanturake .. rusine .. oras turistic port ajuns pe mana unor papitoi .. singurul proiect al vostru sunt stalpisorii cu care ati umplut tot orasul ..si la care nu ati oferit nici o alternativa pt parcari .. 0 proiecte ..0 parcari .. administratia 0 barat .. acum veniti cu proiecte ca se apropie alegerile .. RUSINE administratia FATALAU
22
1
Hahahahahaha....asta cu "imi asum e bancul zilei" ce iti asumi ? iti asumi niste proiecte care intr o tara normala sunt lucruri banale si la noi dabia se fac.......nu ti asumi nimic, nu risti nimic...totul se face pe banii orasului, tu nu risti nimic, tu te ai trezit pe o punga cu bani si cica faci proiecte, pe tine te doare la basca daca de exemplu ratc moare maine ca n ai dat bani de la tine....ai imprumut orasul pe multi ani
25
1
Vai de bietii constanteni. Dar CE de banet au la buget! De CE n am fost destept sa ma fac primar sau consilier.
16
1
Primaria Constanta este o agentie imobiliara makidoneasca care fura si vinde terenuri. Majoritatea angajatilor sin punctele cheie sunt makidoni.
29
3
Du-te si impusca-te!
18
2
Iti asumi? Deci pot sa fac niste sesizari la DNA nu?
25
2
spinzura-te prostovane !
22
2
Tu generezi proiecte imobiliare pe spatii verzi si blocuri fara locuri de parcare si numai pt ai tai .8n loc sa faci chiar ceva pt orasul asta esti numai pe capatuiala
27
1
Generatorul de particulelor de praf Fagadau
20
1
are 19.000 lei salariu lunar..
26
1
Babu iroic, hai sa fim seriosi. Ironia este apanajul unui om cu un minim grad de inteligenta, nu al unui cretin sadea cum este acest toparlan.
28
0
Dl primare Fagadau este cel mai bun. H. Coanda va iubeste, va apreciaze si va voteaza.
8
22
Dl Primar esti praf! Restul e can can
25
1
Mai primare constanteni nu sunt ai tai nici orasul,tu esti angajat nu patron priectele de care vorbesti nu se vad in viata de zi cu zi a celor care te platesc asa ca trebuie sa le arati constantenilor pe ce le-ai cheltuit bani,nu le faci o favoare esti obligat.
32
1
zic asa la toooti fitilari de acolo din sedinta si binenteles celor de afara.sa mai lase fitilele si sa aiba k prioritate orasul si si cetateni.nu cred ca alt primar exp PNL-ist sa fie mai ok decit cel prezent.judecind la rece chiar se vad proiectele.cu siguranta nu le pot vedea cei de la PNLPDL cei de la PMP recte Palaz cel indragostit vesnic de banul public.asta daca am fi corecti.altfel nu pot incheia decit cu alupigus fitilarilor si lingatorilor de clante.
8
19
Sunt prost , clar . Dar dincolo de limbaju tehnico-economic stufos , cum de Constanta locomotiva comerciala , a ramas in urma cu anii , fata de Arad , Oradea , Cluj etc ? O parte o stim , pe cand aici era circ si paine , cu care alegorice si samba pe strazi , in partea de vest a tari se investea , in refacerea arhitecturala si o urbanizare in armonie cu trecut si prezent .
33
2
Fagadau esti o nulitate absoluta
40
3
Are dreptate, inca este primar. Din pacate!
40
2
Granduri sau granturi?
15
1
Fagadau esti o nulitate absoluta. Te asteapta o binemeritata vacanta la Poarta Alba.
35
3
Un idiot mai mare ca acest tzaranoi din Beidaud , cu o freza de tractorist , nu a avut orasul acesta de prosti... Pai cum mah boule iti explici atunci ca arata alte orase mult mai bine ca aceasta troaca cu cazino ruinat...?!?
38
2
Cel mai slab primar. Prima data m-ai prostit, a 2 a oara nu mai merge, nu veti mai avea votul meu. Nu aveti viziune spre modernizare. Sper si constantenii sa nu mai cada in capcana proiectelor mincinoase.
41
1
Arogant.Mazare era este si va fi cu 10 clase peste tine!
27
7
Orasul arata ca dupa bombardament. Asfaltezi strazi fara gropi, faci parcari aiurea si montezi stilpi peste tot. Nu va trece mult timp si o sa ne montezi stilpi si la iesirile din bloc sau case. Pe cind taxa pe aerul pe care il respiram?
43
1
oameni buni mai vreti Fagadau? treziti va odata constantenilor care l ati votat data trecuta pe acest distrugator ... haideti la vot sa votam ce doriti dvs dar nu Fagadau !!!
41
4
De ce nu ai facut modernizari in termoficare? De ce nu ai cerut bani de la ministerul dezvoltarii ? Atat pentru termoficare cat si pentru izolarea termica a blocurilor? Pentru ca esti un impotent impreuna cu boii tai de viceprimari. Nu sunteti capabili de idei. Doar de furt din banul public.
36
1
Foarte bine! Deci iti asumi si distrugerea orasului!
45
3
bai cascadorule de ras cu freza aia de ginere obosit ... lasa-ne in pace , du-te in treaba ta si lasa orasul Constanta , habar nu ai pe ce lume traiesti ...esti fraierul clasei
39
4
Nu ne mai invata stiinta fondurilor Europene. Uite-te primarii ca Eforie si invata cum se face, mocofanule pitic. Dupa ce ca esti prost, incerci sa ne convingi ca asa e bine sa fii! Nesimtitule! marsh acasa cu Fagabuzul!
40
3
Babu ........0 00000000000000
33
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218