REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Faleza din Costinești se prăbușește sub ochii autorităților!

Faleza din Costinești se prăbușește sub ochii autorităților!

Replica API 6 decembrie 2019 | 00:00 802

Faleza staţiunii Costineşti se poate dărâma de la o zi la alta, reprezentând un real pericol pentru turişti, dar și pentru locuitori. Din cauza eroziunii la care a fost supusă, au ieșit la suprafață blocurile din beton. De ani de zile, primarul Traian Cristea spune că trimite solicitări la autoritățile de stat, însă fără niciun rezultat. Ultima solicitare a fost transmisă la Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) în urmă cu patru zile.

În anul 2005, faleza a fost aproape distrusă în urma unor fenomene meteo puternice, Guvernul alocând atunci bani pentru lucrările de consolidare, însă după câțiva ani, vremea a distrus din nou contrucţia. Faleza a fost atunci betonată însă de mai bine de un an, faleza este în pericol de prăbușire, iar starea ei se agravează pe zi ce trece. ”A fost cea mai de proastă idee cu betonarea malului mării! La banii care s-au cheltuit se puteau face diguri de larg, se măreau plajele, care acum au ajuns inexistente pe o mare porţiune. Dar nimeni nu a zis nimic, s-a tacut şi s-au încasat banii (și șpagile de rigoare). Sunt curios: există un studiu de fezabilitate pe lucrarea asta? Cine a facut-o trebuie luat primul la puricat, deoarece era clar că se va ajunge la surparea acestei așa zise faleze! Apa sapă, valul sapă, ei ce credeau, că daca bagă niste piatră în apă gata... va rămâne acolo pe veci?”, este de părere un constănțean.

Locuitorii din zonă spun că, dacă rezistă până în primăvara, este bine. Primarul Traian Cristea cunoaște foarte bine situația și spune că de 2 ani a trimis sesizări peste sesizări autorităților. În zadar. ”Am trimis și la minister, și la prefectură, la ABADL am trimis acum patru zile. Nimic nu s-a schimbat. Ce poate să facă Cristea?!”, a spus primarul, pentru Replica. De altfel, anul trecut, ministrul Apelor de la acea vreme, Ioan Deneș, a recunoscut că faleza din stațiunea Costinești prezintă pericole la tot pasul pentru turiști, dar și pentru localnici. Însă, a rămas doar la stadiul de constatare, căci mare lucru nu s-a făcut. I-a cerut directorului ABADL, Hristu Uzun, să îndepărteze imediat grinzile metalice desprinse, ca măsură temporară, până când faleza va fi consolidată, în urma finalizării proiectului POIM „Reducerea eroziunii costiere”, proiect aflat în derulare.

”A fost discutată în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în primăvară situația aceasta. De atunci, nimic. S-a luat o hotărâre în ședință, ABADL a luat la cunoștință de urgența lucrărilor. ABADL trebuie să se miște să ceară bani de la Guvern pentru reparații. Trebuie făcută lucrarea pentru că este posibilă o alunecare de teren acolo. ABADL nu a informat Prefectura dacă a făcut ceva în acest sens”, a spus subprefectul Ionuț Done.

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral nu au transmis un punct de vedere până la publicarea materialului.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa isi schimbe numele din ABADL , in CLOACA DL, acolo dat cu bomba curatat tot. Doar penali genul PAPARI, ANTONARU, UZUN. Departamentele Juridice se ocupa cu spaguiala la plaje si cam atat
3
0
Schimbati primarul ca a putrezit in scaun.Nici pamantul nu-l mai suporta.D-aia se prabuseste in mare.
3
2
Faleza se erodeaza pt.ca samsarul de primar a vrut cu orice pret port, desi nu acosteaza decit citeva barci pescaresti.Acele diguri portuare favorizeaza transportul de nisip de o parte si de alta a digurilor lasind faleza fara protectie.
2
0
Mai lasati-ne cu orasul OVIDIU si cu primarul liberal SCUPRA ex PSD-ist ! Ziar REPLICA ne-ati intoxicat cu machidonul ala si cu laudele la adresa lui ! La noi, in oraselul Ovidiu , nu avem un spital de stat , nu avem un mall , nici macar autobuzele 22 CT-Bus nu ajung pana aici ! Avem buticuri machedonesti unde se vand tigari la bucata ca in anii '90 ! Nici macar nu dati voie la comentarii ! Rusinica !
12
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272