REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Fermierii care DAU FOC MIRIȘTILOR riscă să piardă banii de la APIA!

Fermierii care DAU FOC MIRIȘTILOR riscă să piardă banii de la APIA!

Replica API 18 aprilie 2019 | 00:00 374

Arderea miriștilor este interzisă. Și nu doar pentru că există riscul pierderii de vieți omenești și producerii de pagube materiale însemnate, ci și pentru că această acțiune duce la poluarea atmosferei. Reprezentanții Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură a prezentat, miercuri, 17 aprilie a.c., în cadrul Colegiului Prefectural, faptul că fermierii care nu respectă această interdicție riscă să piardă banii solicitați ca sprijin, din fonduri europene sau naționale, pe mai mulți ani!

Potrivit legislației, este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. „Obiectivul acestui standard este menţinerea materiei organice în sol şi prevenirea poluării atmosferei. Fermierul care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) şi/sau pajişti permanente nu trebuie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare etc.) şi/sau pajiştile permanente”, au arătat reprezentanții APIA.

„Conformitatea/neconformitatea cu GAEC 6.2. se stabileşte la controlul pe teren, unde se constată dacă miriştea sau resturile vegetale au fost sau nu arse. Dacă fermierul care exploatează terenul a provocat incendiul, inspectorul APIA încadrează fapta la intenţie. Neconformitatea cu GAEC 6.2. este amplă în cazul în care parcela pe care a fost constatată neconformitatea se află la limita cu o altă exploataţie, iar arderea se extinde la terenul învecinat. Persistenţa neconformităţii condiţiei GAEC 6.2. se referă la durata pe parcursul căreia se manifestă efectele arderii miriştilor şi/sau a resturilor vegetale rezultate după recoltarea culturilor specifice, precum şi la posibilitatea de a pune capăt efectelor acesteia prin mijloace rezonabile.

În cazul în care fermierul constată că o parcelă sau o parte din aceasta a fost arsă, focul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi penalizat, el trebuie să prezinte la APIA, în decurs de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului, o copie după sesizarea depusă şi înregistrată la poliţia locală sau la inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă privind producerea acestui fapt.

Între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost încheiat un Protocol de colaborare al cărui scop este creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea, de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale, a condiţiilor GAEC referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. În urma controalelor efectuate, pot apărea două situaţii:

- se confirmă respectiva neconformitate, caz în care se întocmeşte un raport preliminar şi se solicită selecţia manuală pentru controlul pe teren pentru campania în care a fost depusă cererea unică de plată pe suprafaţă;

- nu se confirmă respectiva neconformitate, caz în care dosarul nu mai este eşantionat pentru controlul pe teren.

Nerespectarea de către fermieri a normelor de ecocondiţionalitate conduce la reducerea plăţilor sau excluderea de la plată, la una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai mulţi ani, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale”, au precizat reprezentanții APIA Constanța.

În anul 2018, A.P.I.A. – Centrul Judeţean Constanţa a primit un număr de 24 de sesizări cu privire la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. În urma controalelor efectuate în teren de către reprezentanţii instituţiei, numai în 6 dintre cazurile semnalate s-a constatat nerespectarea GAEC 6.2 de către fermieri, fapt ce a condus la aplicarea sancţiunilor corespunzătoare.

„Se constată în anul 2018 o uşoară creştere a numărului de sesizări şi nereguli faţă de anul 2017, când A.P.I.A. – Centrul Judeţean Constanţa a primit un număr de 23 de sesizări cu privire la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. În urma controalelor efectuate în teren de către reprezentanţii instituţiei noastre, în 4dintre cazurile semnalate s-a constatat nerespectarea GAEC 6.2 de către fermieri, fapt ce a condus la aplicarea sancţiunilor corespunzătoare. În anul 2019, până în prezent, instituţia noastră nu a primit nici o sesizare cu privire la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe teren arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente”, au mai arătat reprezentanții acestei instituții.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In jurul Navodariului stau campurile nelucrate de 20 de ani. Iar primarii fac poduri pentru serpii care se duc sa vada pestele, sau altfel spus toaca banii orasului. Sper ca si acest primar PSD sa ajunga mare sef de celula la Poarta Alba.
3
1
Ar trebui incadrati la acte de terorism.
5
3
poluarea atmosferei in capul vostru- se ard paie nu motorina - refacerea solului in realitate
4
4
le plac banii l toti fermierii au devenit milionari in euro si tot ei se plang au numai drepturi ,obligatii mai putin au luat suventii toti pauperii tarii este singurul domeniu care sa rupt cu evaziunea fiscala si ceilalti platesc impozite genereaza locuri de munca ei cu doi zilieri fac sute de mii euro profit pe an
2
2
Moarte ambroziei!
4
0
Si pe timpul lui Ceausescu se ardeau resturile vegetale dar mai intai se ara can doi metri latime.
4
0
asteapta sa fie sesizata? Sa ia lista de interventii ale pompierilor din zonele agricole si sa le compare cu terenurile si fermierii din evidenta lor. La cate stiri au fost in ultima perioada despre incendii de miriste, sa fii inept si sa nu verifici. Lenevia e la putere!
2
1
Am doua ciori la care dau cate 10 lei si-mi dau fac la uscaciuni. Dupa aia anunt militia, APIA...pe cine vreti voi. Eu n-am nicio vina ca puradeii se joaca cu focul pe miriste. Nu-i asa?
4
3
Trebuie verificati si amendati . Niste nenorociti
4
2

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102