REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Filipescu: Nu am văzut pe plaja din Rio de Janeiro serviciile de calitate pe care le avem noi. Video

Filipescu: Nu am văzut pe plaja din Rio de Janeiro serviciile de calitate pe care le avem noi. Video

Mirela PASCAL 20 octombrie 2022 | 00:00 3825

  Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu, care este și consilier județean din partea Pro România, s-a aflat în studioul REPLICA, miercuri, 19 octombrie, pentru a vorbi despre problemele din agricultură create de secetă, proiecte și politică. Acesta spune că nu avem motive de îngrijorare, în ceea ce privește creșterea prețurilor la alimentele de bază, precizând că nu avem nevoie să ne facem stocurile de alimente pentru iarnă. Totodată, acesta a vorbit și despre o candidatură la Consiliul Județean Constanța, pentru postul de președinte.

2021 a fost mai bun decât 2020

În debutul interviului, Filipescu a vorbit despre problemele din agricultură create de secetă. ”Nu a fost un an bun, suntem încă traumatizați și foarte mulți fermieri de la nivelul Dobrogei, în special de la nivelul Constanței, suferă după pagubele pe care le-au avut în anul 2020, care este unul unic în istorie. Anul 2022 vine după un 2021 foarte bun. 2022 nu a fost anul pe care l-am dorit să fie. La culturile care au fost înființate în toamna anului 2021 există o scădere undeva de 15-20% a producției. Culturile de primăvară porumb și floarea soarelui însămânțate în primăvara 2022 au fost cele mai afectate pentru că după cum bine știm seceta se manifestă în Dobrogea pe perioada verii. Aici avem o scădere cuprinsă între 30-40% în anumite zone chiar 50%. Ca dovadă că cei mai mulți suntem undeva la 1000 de procese verbale de daună încheiate la nivelul județului Constanța”, a spus Răzvan Filipescu.

Care sunt cele mai afectate zone? „Cele mai afectate au fost zona de Nord și zona Centrală a județului, dar seceta și fenomenele meteorologice, inclusiv cele extreme, au fost foarte dispersate. Una din propunerile noastre pentru a diminua riscurile, pe lângă sistemele de irigații, este aceea de a avea un sistem de asigurări foarte bine puse la punct. Nici un asigurator nu asigură seceta în județul Constanța, decât foarte puțini, în proporție de 1%”, a  spus Filipescu.

Filipescu, apel: să se acorde despăgubiri și pentru culturile de primăvară

Cât despre despăgubirile primite de la Guvern, Filipescu a declarat: „Este o promisiune că se vor da despăgubiri, nu este nimic concret. Suntem obișnuiți. În anul 2020 am fost mințiți, deși eram în an electoral, de domnul Ministru Oroș, care a fost cel mai incompetent ministru al Agriculturii pe care l-a avut România vreodată. Acum există o ordonanță de urgență la care se lucrează și promisiunea ministrului Daea prin care se vor acorda despăgubiri, dar și aici există câteva aspecte pe care noi ca și asociație le-am adus la cunoștința ministerului. În primul rând vrem să se acorde despăgubiri nu numai pentru culturile de toamnă, vrem despăgubiri și pentru culturile de primăvară. Pentru că în special pe perioada verii s-a manifestat seceta nu numai în Constanța sau Dobrogea ci la nivelul țării. Pe această cale fac un apel public către reprezentanții Ministerului Agriculturii, și inclusiv în județul Constanța, să ia în calcul acordarea de despăgubiri pentru culturile de primăvară. Este foarte important să știm momentul când se acordă aceste despăgubiri pentru că noi toți avem nevoie de predictibilitate. Fermierul are nevoie acum de aceste despăgubiri pentru că acum își înființează culturile pentru anul următor. Este un lucru bun că se dau subvențiile, se acordă în proporție de 70%, se vor acorda în avans dar nu este satisfăcător“.

Filipescu: trebuie să acordăm atenție și producătorului român și să îl protejăm

Întrebat dacă cerealele românești vor avea de suferit, în detrimentul celor din Ucraina, în contextul războiului, Filipescu a precizat: „Suntem solidari cu vecinii noștri și s-au creat acele culoare, dar trebuie să acordăm atenția necesară și producătorului român și să îl protejăm. Există riscul  unor scăderi sau unor fluctuații de prețuri care defavorizează cumpărătorul român. Avem  singurul avantaj: faptul că avem marfă de calitate foarte bună care este căutată pe piețele externe și avem ieșire la Portul Constanța“, a spus consilierul.

Plajele trebuie administrate de primării

Răzvan Filipescu a mai precizat faptul că turismul a avut mult de pierdut, în ultimii ani, mai ales cel din Constanța, și că trebuie luate măsuri în această direcție. Una din măsuri ar fi preluarea plajelor de către primării.

Plajele ar trebui să se întoarcă la primării pentru că le pot gestiona mult mai eficient și, inclusiv pe această parte de birocrație care ne omoară. O primărie se descurcă mult mai bine față de instituții externe. Ar trebui să ne strângem toți cei care avem ceva de spus pe subiectul acesta să vedem cum creionăm această strategie a plajelor. Sunt multe exemple la nivel european care pot fi urmate. Pe litoralul românesc trebuie să fie și plaje private și plaje publice, cu accesul liber, așa cum e în toată lumea. Avem un mare avantaj cu aceste plaje lărgite, numai că nu știm să le folosim în interesul nostru și să le promovăm. Am fost și pe plajele din Miami, și pe plaja din Copacabana, iar românilor, când ajung acolo, li se par exotice aceste plaje. Nu am văzut pe plaja din Miami, Copacabana sau pe plaja din Rio de Janeiro să ai serviciile de calitate pe care le avem noi. Sunt puține locuri în lume unde te așezi pe plajă și vine un ospătar să te servească... majoritatea au investit mulți bani în zonă”, a spus Filipescu.

Întrebat dacă ar avea nevoie Constanța de o Șosea de Coastă, acesta a declarat : ”Nu cred într-o șosea de coastă, Pro România a prezentat pentru orașul Constanța o promenadă verde care să facă legătura între portul Tomis și zona Pescărie, este nevoie de o zona de promenadă. Cu o pistă de biciclete cu o zonă de atletism cu facilități de acces pe plajă cu zone de dușuri”.

În cadrul interviului a vorbit și despre politică, precizând că Pro România se pregătește pentru alegeri. Ba, mai mult, Filipescu nu a ascuns faptul că vrea să candideze la președinția Consiliului Județean. „Ne pregătim pentru alegeri la nivel de Constanța o echipă frumoasă - avem 3 consilieri care suntem activi la nivelul consiliului județean, avem 46 de consilieri locali în cadrul consiliilor locale din județ, avem 4 viceprimari muncitori. E greu de vorbit de o alianță până în anul 2024, o avem pe Corina Crețu care ne susține și susține România cu toată experiența pe care ea o are ca și comisar european. Ne interesează cât mai mult proiectele să se implementeze”, a spus Filipescu. „Nu vă ascund faptul că îmi doresc să candidez pentru poziția de președinte al Consiliului Județean, pentru că am foarte multe proiecte care, de-a lungul timpului, s-au dovedit a fi fiabile. Am experiența necesară în administrația publică. Cum am adus fonduri europene pentru afacerile proprii, cred că pot să fac același lucru și pentru județul Constanța, într-o manieră profesionistă. Și să știți că am alături de mine oameni care au cunoștințele și experiența necesară”, a  conchis Filipescu.

Puteți urmări interviul aici:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218