REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Firma celor care abandonaseră lucrările de la Murfatlar, constrânsă să le reia; tot ei sunt nemulţumiţi!

Firma celor care abandonaseră lucrările de la Murfatlar, constrânsă să le reia; tot ei sunt nemulţumiţi!

Replica API 21 februarie 2018 | 00:54 444

După articolul din „Replica”,

După articolul din „Replica”,

După materialele publicate în „Replica”, referitor la bătaia de joc de la Murfatlar, unde o firmă specializată în lucrări marca „Dorel” şi-a bătut joc de o stradă, pe bani publici, s-ar părea că reacţiile nu au întârziat să apară. La sfârşitul lunii noiembrie, cotidianul „Replica” făcea cunoscută o situaţie despre o lucrare făcută de mântuială sau, mai bine zis, începută şi neterminată.

Înaimte

Concret, „renumita” firmă Telor Invest SRL, în 2016 a câştigat licitaţia şi şi-a adjudecat contractul privind „Execuţie lucrări pentru proiectul - Reabilitare şi modernizare a 26 de străzi în oraşul Murfatlar, judeţ Constanţa - nr. 1649 din data de 9 martie 2016 cu Primăria oraşului Murfatlar, pentru suma de 9.826.023,76 de lei, fiind aleasă dintre cei nouă participanţi pentru că a avut preţul cel mai mic, lucrariile fiind estimate iniţial la suma de 13.386.718,11 lei. Numai că lucrările au fost începute, apoi abandonate. Spunem mai devreme „firmă renumită” pentru că nu este pentru prima dată când procedează aşa, întrucât şi la Cernavodă lăsaseră trotuarele din centru neterminate, asta deşi încasaseră banii pe lucrare.

Revenind la Murfatlar, toamna trecută, utilajele au decopertat două străzi, până au dat de pământ, apoi s-au oprit. Utilajele au fost scoase iar lucrările au fost sistate, din cauza problemelor financiare ale firmei Telor, câştigătoarea licitaţiei. În scurt timp, două străzi din localitate, Frasinului şi Plopilor, au devenit bălţi în toată regula, în urma precipitaţiilor.

Localnicii spun că apa depăşea, în unele părţi, jumătate de metreu, întrucât, în urma decopertării, nivelul străzii ajunsese mult sub nivelul celorlalte artere cu care se intersecta la capete, colectând, astfel, toată apa pluvială de pe acestea, devenind un adevărat iaz. După mediatizarea acestei situaţii, reprezentanţii firmei au decis să întoarcă utilajele şi să le „scoată ochii” cu ceva locuitorilor acelor străzi, dar şi Primăriei, asta chiar în preajma Anului Nou!

„După discuţiile de atunci, au venit cu o motopompă, au tras apa de pe ambele străzi, după 3 zile a plouat şi s-au umplut din nou cu apă. Din nou au tras apa, iar a doua zi au adus piatră. Prima dată au adus piatră mai mare, iar după vre-o săptămână, au adus mai mică, pentru completare. Nu au adus-o la nivel, au umplut cam jumătate din cât trebuia, dar bine că măcar am reuşit să ne băgăm maşinile în garaj. Dar de când au pus piatra asta nu au mai făcut nici o mişcare. Pe strada Frasinului e mai bine, dar strada alăturată, Plopilor, este în continuare acoperită cu apă. Au pus piatră, dar este acoperită complet”, ne-a declarat Vasile Burada, localnic.

S-au simţit deranjaţi

Tot acesta ne-a precizat că, atunci când au revenit cu piatră, reprezentanţii firmei erau iritaţi peste măsură şi indignaţi, nevoie mare, ca şi cum nu ar fi fost obligaţi să finalizeze lucrarea până la venirea sezonului rece. Cei de la Primăria Murfatlar ne-au precizat, rândul trecut, că vor face demersuri în instanţă pentru a-i obliga pe cei de la Telor Invest să finalizeze lucrările într-un timp cât mai scurt.

Două firme, o singură conducere

SC Telor Invest a luat fiinţă n 2015, în Sectorul 6 al capitalei, asociatul şi fondatorul său fiind George Oliviu Cătană. Obiectul principal de activitate al firmei este „Lucrări de construcţie a drumurilor şi a cailor ferate“. La înfiinţare un anume Adrian Josan a administrat societatea. Josan a fost director staţiei asfaltare al SC Tehnologica Radion SRL, o firmă dubioasă, unul din cei mai mari constructori de drumuri din România, abonată la bani publici, intrat în insolvenţă după arestarea patronului său – Theodor Berna –fost consilier prezidenţial şi apropiat al conducerii fostului PDL, arestat în august 2014 într-un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani.

De fapt, numele lui Adrian Josan de la Telor Invest este strâns legat și de Tehnologica Radion. Numai că, din câte se pare, până în prezent, Telor și-a schimbat conducerea, iar în acest moment, asociat unic este Mihai Alexandru Fodor, un tânăr care apare și în acționariatul Tehnologica Radion SRL şi, potrivit unor surse neoficiale, rudă prin alianţă a lui Theodor Berna. Mai pe scurt, ambele firme au fost controlate de acelaşi grup de persoane, iar Telor Invest a fost înfiinţată după colapsul înregistrat de Tehnologica. Dar, din câte se pare, nici Telor nu a avut viaţă lungă. A fost sortită eşecului încă de la început, deşi îşi începuse activitatea „cu dreptul”.

Lucrări „fără număr” în judeţul Constanţa

După cum spuneam, firma Telor Invest are deja în palmares lucrări câştigate prin achiziţie publică la mai multe instituţii publice, cele mai multe în judeţul Constanţa. Astfel, în 2015, la scurt timp de la înfiinţare, a câştigat două contracte privind „Întreţinere periodică covoare asfaltice executate la cad 2015-2016 – DRDP Constanţa –SDN Constanţa“ cu CNAIR, prin Direcţia Regionla de Drumuri şi Poduri Constanţa, unul în suma de 19.321.848 de lei (contract nr. 62/89282 ), atribuit pe 24 septembrie 2015 şi altul de 14.266.980 (contract nr. 60/88967), atribuit cu doar o zi înainte, pe 23 septembrie 2015. Şi Consiliul Judeţean Constanţa a încredinţat firmei Telor Invest un contract, pe data de 14 octombrie 2016 „Servicii de proiectare şi execuţia drumurilor de acces la obiectivele nou construite în localităţile Ovidiu, Tortoman şi Deleni, Judeţul Constanţa“ pentru suma de 3.324.050,54 de lei. Apoi au urmat contractele de la Cernavodă şi Murfatlar, unde au dat chix.

Telor Invest, dată în judecată de sora mai mare, Tehnologica Radion

Societatea este, în momentul de faţă, executată silit de opt creditori - persoane juridice, şi chemată în judecată în alte cinci dosare, din cauza datoriilor cumulate. Întâlnim, totuşi, şi o situaţie cel puţin ciudată. Potrivit Portalului instanţelor de judecată, la finele anului trecut, mai exact pe data de 29 decembrie 2017, pe Secţia civilă a Tribunalului Bucureşti a fost înregistrat dosarul 48909/3/2017, în care firma Tehnologica Radion, prin lichidator judiciar, în calitate de creditor, a chemat în judecată pe sora mai mică a acesteia, Telor Invest, care apare ca debitor. Obiectul dosarului este “ Ordonanţă de plată”, făcându-se trimitere la art.1014 cod procedură civilă şi OUG 119/2007, respectiv comunicarea unei somaţii de plată şi obligarea debitorului la plata datoriilor efective, de unde rezultă că Telor Invest a fost „ajutată” de sora mai mare ca să se ridice, pentru a pica în acelaşi colaps ca şi prima, ceea ce nu a putut fi evitat.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614