REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Forțele Navale se modernizează! Ce condiții pune Ministerul Apărării pentru construirea celor patru corvete multifuncționale

Forțele Navale se modernizează! Ce condiții pune Ministerul Apărării pentru construirea celor patru corvete multifuncționale

Replica API 21 martie 2018 | 00:00 551

Ministerul Apărării Naționale are planuri mari pentru Forțele Navale, ministrul Mihai Fifor anunțând, încă din februarie, că urmează să fie achiziționate trei submarine, patru corvete multifuncționale, iar fregatele „Regina Maria” și „Regele Ferdinand” vor fi modernizate. „Atunci când vine vorba de Forțele Navale, aici cred că avem foarte multe de recuperat”, declara, la acea dată ministrul Apărării. Între timp, Guvernul a aprobat proiectul pentru achiziționarea corvetelor multifuncționale, iar Departamentul pentru armamente a inițiat procedura specifică de achiziție, pentru atribuirea acordului – cadru de furnizare a produsului „Corvetă multifuncțională”. Anunțul de participare și documentația de atribuire pentru această procedură au fost publicate pe pagina de internet a CN Romtehnica SA.

Potrivit autorităților, cei interesați să construiască cele patru corvete trebuie să depună scrisoarea de înaintare și documentele de calificare la sediul Romtehnica până pe 10 aprilie a.c., plicurile urmând să fie deschise pe data respectivă, la ora 11,00. Până pe 25 aprilie a.c. urmează să fie analizate actele și stabiliți operatorii economici care se califică, iar până pe 27 aprilie a.c. respectivii urmează să primească invitații de participare la etapa de dialog. Până pe 18 iunie a.c., operatorii economici calificați urmează să depună propunerile tehnice și financiare preliminare. Ofertele finale vor fi depuse până pe 17 septembrie, iar până pe 18 octombrie vor fi evaluate ofertele.

Ministerul Apărării Naționale a condiționat participarea la proiectul construcției corvetelor multifuncționale, primind oferte scrise doar în limba română și doar de către operatori economici din statele membre NATO și UE, care „la data publicării anunțului de participare au în portofoliu cel puțin o navă livrată în ultimii 15 ani, care să aibă un deplasament mai mare de 1600 t, având capacități de luptă în cel puțin două domenii (luptă antiaeriană – AAW și luptă împotriva navelor de suprafață – AsuW/luptă antisubmarin - ASW) și sistem de management al luptei integrat cu sistemele de senzori și armament, inclusiv sisteme de rachete navă-aer și rachete navă-navă/sonar tractat, al cărei proiect va fi ofertat, dacă operatorul va fi selectat în etapa următoare a procedurii specifice de achiziție”.

O altă condiție este ca operatorul comercial să-și ia angajamentul că va realiza cele patru corvete multifuncționale „într-un șantier naval din România, în termen de trei ani pentru prima navă și livrarea grupării de patru nave, în termen de maximum șapte ani, termene stabilite de la intrarea în vigoare a primului contract subsecvent aferent acordului-cadru”. O altă condiție este consolidarea sau dezvoltarea unui centru de mentenanță pe teritoriul României, dispus la Marea Neagră sau/și pe Dunărea maritimă, pentru executarea lucrărilor de mentenanță a navelor Forțelor Navale române. Totodată, operatorilor li se cere să modernizeze fregatele din componența Forțelor Navale și să dezvolte un centru de instruire la nivelul Forțelor Navale. „Achiziția celor patru corvete se realizează în condițiile respectării interesului esențial de securitate a statului român, reprezentat de consolidarea și dezvoltare pe teritoriul național a unei capabilități industriale navale, în domeniul militar, prin intermediul operatorului economic care va fi declarat câștigător (...). Ulterior, această capabilitate navală de pe teritoriul național va trebui să fie în măsură să execute lucrările de mentenanță a corvetelor pe durata de viață a acestora, dar și lucrări de mentenanță pentru restul navelor din cadrul forțelor navale, asigurându-se o creștere considerabilă a securității aprovizionării pe timp de pace, în situații de criză și la război.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218