REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Fost PRIMAR, condamnat cu executare! Procurorii: Consilierii îşi aduceau aminte de o şedinţă care NU a existat!

Fost PRIMAR, condamnat cu executare! Procurorii: Consilierii îşi aduceau aminte de o şedinţă care NU a existat!

Replica API 18 mai 2019 | 00:00 904

DETALII dintr-un dosar de CORUPŢIE

DETALII dintr-un dosar de CORUPŢIE

Fostul primar din Seimeni, Lucian Blaj, a fost condamnat la 5 ani și 8 luni de închisoare, pe când secretarul, Amalia Trifan, care a ales că meargă pe procedura simplificată, adică a recunoscut faptele așa cum au fost reținute în rechizitoriu, a primit 1 an și 6 luni cu suspendare. Decizia nu este definitivă și a fost înregistrat apelul, termenul fiind fixat pe 30.05.2019.

Dosarul este constituit ca urmare a reunirii mai multor cauze penale în care organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de abuz în serviciu și fals săvârșite de reprezentanții autorităților locale din Seimeni. Mai exact, anchetatorii au spus că, în cursul lunii aprilie 2012, fără a respecta procedurile legale și fără a mai discuta această problemă în ședință de Consiliu Local, Lucian Blaj a încheiat contracte de concesiune cu crescători de animale interesați de preluarea unor suprafețe din islazul comunal, printre beneficiari fiind atât consilieri locali cât și el.

Acesta a semnat primul contract de concesiune în ordine cronologică atât pentru primărie/concedent cât și în calitate de concesionar al suprafeței de 82 de hectare. Apoi, au mai spus anchetatorii, pentru a crea o aparență de legalitate, la data de 30 mai 2012 primarul l-a determinat pe funcționarul public I.M. (secretarul Primăriei Seimeni) să întocmească mai multe hotărâri de consiliu local în care să ateste în mod nereal întrunirea Consiliului Local într-o sedință publică ordinară la data de 26.04.2012, sedință care în realitate nu ar fi avut loc.

Documentele astfel întocmite au fost legate într-un dosar intitulat ”2012 Primăria Seimeni Ședința Consiliului local 26 – 04” , fiind arhivate la Primăria Seimeni. De asemenea, procurorii au mai reținut în rechizitoriu că În cursul lunii decembrie 2015 secretarul comunei Seimeni, Amalia Trifan a falsificat hotărâri ale consiliului local și a scos din sediul instituției mai multe astfel de documente.

Toate aceste activități erau în legătură cu intenția de a ascunde ilegalități presupus comise de primarul Unității Administrativ Teritoriale a comunei Seimeni, cu ocazia concesionării islazului comunal. Se pare că aceasta a fost depistată de oamenii legii în trafic, în timp ce avea aceste documente.

Anchetatorii au mai spus că probe sunt și în calculatorul din primarie, pe care îl folosea secretarul, dar și acesta a recunoscut faptele: ” Din declarația numitei T. A. (dată inițial în calitatea de martor) din 15 decembrie 2015 rezultă că în anul 2015, în perioada sărbătorilor pascale, viceprimarul I.M. i-ar fi spus că este o mare problemă cu o hotărâre a consiliului localprin care se aprobase concesionarea islazului comunal.

A fost chemată în biroul primarului, unde i s-a explicat că problema consta în faptul că primarul Lucian Blaj apare în expunerea de motive (proiectul de hotărâre) ca fiind inițiator acesta fiind în incompatibiliatea pentru că, ulterior aprobării hotărârii concesionase și el în mod direct din suprafața islazului.

S-a convenit pentru distrugerea repectivelor înscrisuri ea fiind îndemnată să facă acest lucru. Inculpata T.A. a mai declarat că, la câteva zile de la această discuție, a tehnoredactat cu ajutorul computerului din biroul său de la primărie un nou document pe care l-a intitulat HCL 24/26.04.2012, în conținutul căruia l-a trecut ca inițiator pe consilierul local P. G., care decedase între timp. T.A. a fost asigurată de primarul B.L. că nu se va întâmpla nimic.

După redactactarea înscrisurilor false, inculpata a imitat semnătura numitei I. C. Ulterior, împreună cu viceprimarul I.M. s-a deplasat la Prefectura Constanța unde a lăsat, la biroul juridic, un exemplar fals al HCL 24/26.04.2012 și al proiectului, cele două înscrisuri fiind identificate într-un plic alb cu ocazia percheziției efectuate la data de 23.12.2015 la Prefectura Constanța”, potrivit rolii.ro.

Anchetatori: Consilierii au indicat aspecte, nefiresc de precis!

Potrivit procurorilor, au fost audiate mai multe persoane care ocupaseră funcția de consilier local în mandatul 2008-2012. Din conținutul depozițiilor date de aceștia rezultă elemente certe de nesinceritate, susțin anchetatorii, potrivit rolii.ro: ” În concret, aceștia își amintesc cu precizie ziua și ora când s-a ținut presupusa ședință, cine a prezidat ședința precum și faptul că în mod cert s-a discutat despre concesionarea islazului.

În afara acestor aspecte indicate aproape identic dar nefiresc de precis, persoanele implicate nu-și mai amintesc absolut nimic din acea ședință cum ar fi alte chestiuni pe ordinea de zi, dacă existau proiecte de hotărâri de consiliu local, dacă s-a întocmit vreun proces verbal de ședință.

De asemenea, întrebați fiind, consilierii locali dar și inculpatul B. nu au fost în măsură să spună dacă au văzut vreodată hotărârea de consiliu nr 24/26 aprilie 2012”. Astfel, magistrații instanței de fond au stabilit că Lucian Blaj și secretara sunt vinovați, condamnându-i. Acum urmează apelul.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
politiei romane prin acest borfas international numit Nicolae Emilan din Cernav.Acest individ astazi pensionar pe vremuri se ducea la proxenetii orasului si le cerea taxa de protectie.Actualmente mare avocat de cacat isi mai trage niste bani de la prosti care nu isi dau seama ca are in fata un escroc de talie mondiala.Nu imi pot da seama cum taranca lui Maria de la Dunareni sta in casa cu un hot care nu plateste energie,apa,termie.Oare nu exista nimeni in Romania sa il puna la punct pe acest hot ordinar ?.Acest individ a carat toata fauna acvatica si cinegetica a dobrogei la banditii din m.a.i
5
2
Un gunoi ca fostul primar
6
2
GOLANUL NUMARUL UNU MONDIAL UN ESCROC DE TALIE MONDIALA DIN SOFER AM AJUNS COMISAR SEF IN POLITIA DE CACAT A ROMANIEI CARE A FACUT DIN NECALIFICATI DOCTORATI VREAU SA IAU UN CONTRACT DE PRESTARI SERVICII SI LA PRIMARIA SEIMENI SA MAI SI DE AICI 2000 DE LEI CUM IAU SI DE LA UTILITATI PUBLICI SI SACT.UITE ASA ESCROCI CA MINE AU AJUNS MARI AVOCATI CARE IAU BANI DEGEABA.OARE PE NOI NU VEDE NIMENI IN ACAEASTA TARA ?.
17
2
Sa l pupi in cur pe Vrabie !
2
5
Toti care castiga alegerile ptr primar ,ar trebui ca inainte de a lua fotoliul i primire sa axecute 4 ani puscarie, ca si o garantie a postului de primar
7
2
Pe vrabie cand il luati??
5
1
Primarita din Kogalniceanu trebuie sa inteleaga ca este obligata sa arate pe ce a cheltuit bani comunei sa iti intre in cap si tie si ei ca nu este propriera ci angajata primariei ca si toti ceilalti care toaca bani locuitorilor.
12
0
Bai dale dracu de statui ca sunt cum trebuie sunt frumoase treaba e ca primarita a facut multe lucruri bune in comuna da nu vorbeste nimeni de ele pe facebook nu o apara mai nimeni nu inteleg cum vicele Pandrea care sta nonstop pe facebook nu intervine sa o apere cu argumente si el si nevastasa stau ascunsi ca multi multi altii ajutati cu servicii caldute si nu se baga isi vad de interesu lor.
6
8
urmeaza gurgu de la ciobanu....asta daca nu da dreptul mai sus...cum sa ai dovezi k se fura din bugetul statului dar sal lasi in pace....asta inseamna o singura chestie....sunt mana in mana...
4
1
Oare cat or sa primeascu hoatele alea care au furat marfa in valoare de 600 de lei din magazin.Despre Mazarea care macane se cutremura PSDeu pana la varf lasa primari din judet .
6
0
Fara a se respecta procedurile legale si fara a se mai discuta problemele in sedintele de Consiliu Local primarul comunei Costinesti Cristea Traian incheie contracte directe cu firma SCViralex Complex 2005pentru dezapezire si infrastructura.secretarul comunei falsifica documente,intocmeste hotarari de consiliu local in care sa ateste in mod nereal si scoate din sediul institutiei mai multe documente.Toate aceste activitati cu intentia de a ascunde ilegalitati comise de primarul Unitatii Administrative Teritoriale a comunei Costinesti.
7
0
Vineri 10 mai primarita de la Kogalniceanu Belu Ancuta Daniela a inaugurat statuile regelui Ferdinand si a lui Mihail Kogalniceanu dar parere generala statuile nu seamana mai deloc cu personalitatile mentionate! Situatia a nascut multe suspiciuni mai ales ca primarita a facut crize de isterie pe Facebook si refuza sa spuna cine e autorul statuilor esuate si mai ales cati bani au costat bugetul local adica banii cetatenilor? !?!
20
1
i-auzi fagadew, cica o patesc si primariii
12
0
Urmeaza Georgescu Gheorghe Daniel primarul comunei Limanu .......
6
2
si macane 90% din hotii cu titlu de fosti si actuali primari psd infunda puscariile.mazare o sa-i dea pe tobogan pe multi din fostii slugoi si tovarasi de haiducii pe banii prostilor de-l votara.
9
2
Asta a fost lacom rau de tot. A vrut sa-l concureze pe mazare.
14
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614