rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 3 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Fosta CONDUCERE a CT BUS, dată pe mâna PARCHETULUI, pentru management DEFECTUOS

În ultima perioadă, au avut loc mai multe schimbări în conducerea CT BUS. Mai întâi, Bogdan Niță, care era și directorul societății, și-a dat demisia din funcția de membru în CA al CT BUS, după care și-a dat demisia și din funcția de conducere, lăsând, pentru mai bine de o lună, societatea fără director. Ulterior, după mai multe analize, s-a luat decizia ca Aristide Dumitrache să conducă, provizoriu, societatea de transport. Imediat după ce acesta a preluat frâiele, a luat la puricat documentele, pentru a se pune la curent cu situația CT BUS. În paralel, și Primăria Constanța a realizat un audit. Ambele anchete au scos la iveală un ”management defectuos” și faptul că societatea Consiliului Local a fost prejudiciată cu 10 milioane de lei, motiv pentru care s-a formulat plângere penală la Parchet.

Imediat după ce a preluat conducerea primăriei Constanța, Vergil Chițac a dispus un audit la CT BUS, societatea de transport a Consiliului Local. Astfel, a fost efectuat un audit tehnico economic, despre cum s-au făcut cheltuielile, audit care a scos la iveală nereguli grave și care au condus la un prejudiciu de 10 milioane de lei. Aspectele sunt constatate și în Raportul CA privind activitatea CT BUS pe anul 2020.

Dar haideți să vedem ce inginerii spun auditorii că au făcut fostul director general și actualul director economic, Mariana Soceanu!

Auditorii, dar și ancheta noului Consiliu de Administrație al CT BUS, dau de pământ cu fostul director Bogdan Niță, despre care spun că ”a încercat să-și exercite cu oarecare interes, dar în modul său caracteristic autocratic, atribuțiunile de serviciu, continuând să dirijeze inclusiv ședințele noului Consiliu de Administrație și să blocheze inițiativele noilor membri cu mandat provizoriu, începând cu data de 23.03.2021, când și-a depus demisia din funcția de membru al Consiliului”.

Niță a fost ”secondat și sprijinit în manifestarea acestui stil de conducere discreționar, defectuos, neperformant (caracteristici demonstrate de constatările auditului tehnico-economic), într-o măsură mai mare de către directorul economic (n.red. Mariana Soceanu), și una minoră de către directorul tehnic provizoriu, ocupat de Gevat Bari”. Rapoartele au scos în evidență o criza managerială care și-a făcut simțită prezența ulterior. Mai mult, au avut loc controale ale inspectorilor ITM, Auditul Statutar, Camera de Conturi, ANAF, Comisia de audit a UAT Constanța și care au constatat nereguli ce impuneau măsuri urgente de remediere și care semnalau, de asemenea, efectele unui management defectuos. Conducerea din eșalonul 1 și 2 nu exista, fusese îndepărtată sau își dădea demisia, reprezentanții sindicatelor solicitau drepturi salariale și de altă natură. Astfel, angrenajul structural al conducerii era blocat, iar îndeplinirea obligațiilor din contractul de servicii publice de transport era în pericol.

Mariana Soceanu

Una din dovezile care atestă criza managerială pomenită mai sus o constituie lipsa raportului conducerii executive pentru activitatea CT BUS în trimestrul I al anului 2021, deși administratorii au solicitat acest raport. Astfel, pentru anul 2021, indicatorii de măsurare a responsabilităților specifice guvernanței corporative nu pot fi îndepliniți 100 % de către directorii aflați în funcție în trimestrul I. ”Directorul general Nicolae Bogdan Niță se face vinovat de încălcarea prevederilor OUG 109/2011, art 54, cu referire la obligația de prezentare trimestrială la Consiliu a unui ””raport în care sunt prezentate informații privind execuția mandatului său, schimbările semnificative în situația afacerilor și în aspectele externe care ar putea afecta performanța întreprinderii publice!””, reiese din raportul CA.

Postul de contabil șef-neocupat de trei ani din cauza Marianei Soceanu

Directorul economic al CT BUS, Mariana Soceanu, exercită această funcție în baza unui contract de mandat din februarie 2018. Până la data respectivă, Mariana Soceanu a ocupat funcția de contabil șef funcție rămasă blocată și neocupată până în prezent.

Funcția aceasta, de contabil șef, cât și cea de director adjunct au fost păstrate vacante cu bună știință asupra consecințelor manageriale negative, spun auditorii, consecințe arătate atât în rapoartele de audit public intern pentru anul 2020 cât și în raportul de audit tehnico economic realizat de Primăria Constanța, în primăvara acestui an.

Astfel, binomul directorial (director general și director economic( nu a avut înlocuitori, nu și-au luat concediu de odihnă, au încasat contravaloare, speculând clauzele generoase ale contractelor de mandat. Direcția de Exploatare (una din cele trei direcții ale societății care cuprinde zona operațională cu un număr mare de personal implicat direct în prestarea serviciului public de transport) este condusă de un director numit ”adjunct, de exploatare, comercial și marketing), deși compartimentele Comercial și Marketing se află în subordinea directorului economic, respectiv directorul general. Prin lăsarea acestei funcții vacante începând cu 1.9.2020, directorul general a preluat și atribuțiile de conducere ale acestui sector operațional important.

Conform organigramei, în subordinea directorului general se află 13 persoane, șefi de departamente, compartimente sau birouri. Conform studiilor din domeniul managementului, numărul optim de subordonați direct este de 7 plus sau minus 2.

Compartimentele IT și Comercial se află în mod nefiresc în subordinea directorului economic, cu consecințe de performanță scăzută în două din sectoarele cheie cu impact financiar: de creștere a veniturilor și de creștere a calității serviciului public prestat.

Cifra de afaceri în 2020, mai mare, dar ”nemeritată”

Cifra de afaceri obținută în anul 2020 este de 121.1010 mii lei, mai mare decât în anii precedenți, cu 34 % decât în 2019, este motiv de mândrie în ”raportul conducerii executive”, însă este mândrie nemeritată, deoarece este compusă din 18.962 mii lei producție vândută (scădere cu 42 % față de 2019( și din 102.148 mii lei-venituri din subvenții de exploatare aferente cifrei de afaceri nete. Referitor la cheltuielile de personal, acestea au crescut cu 24 %

Cheltuielile totale ale CT BUS au crescut cu 32 % în 2020,, față de 2019, fără ca această creștere să fie justificată sau explicată, decât prin faptul că în prima parte a semestrului I s-a aplicat ultima etapă de majorare prevăzută de contractul colectiv de muncă.

Ajustarea prețurilor și tarifelor

Prețul biletelor pentru cursele obișnuite nu au fost actualizate din 2020. Începând cu 1 septembrie 2020 au fost reduse tarifele la călătorie pe linia turistică City Tour astfel: o călătorie 3 lei, bilet de o zi-5 lei. În orice oraș unde funcționează un astfel de serviciu turistic prețurile pleacă de la aproximativ 90 de lei pe zi. Nu există nicio explicație privind reducerea tarifului șa un nivel atât de scăzut și care nu-și atinge scopul de a genera venituri suplimentare pentru CT BUS și pentru Municipiul Constanța.

Nu există o procedură clară de determinare a numărului de km parcurși pentru prestarea obligației de serviciu public conform programului de transport și a contractului de delegare. Astfel, în Raportul conducerii executive pentru anul 2020, apare un număr de 10.764.839 km efectuați în exploatare.

Raportul privind activitatea de audit public intern aferentă anului 2020 scoate în evidență faptul că în decursul anului 2020, au fost urmărite un număr de 46 de recomandări, din care 4 au fost implementate după termenul stabilit, 20 au fost implementate parțial, 22 nu au fost implementate

Prejudicii de 10 milioane de lei

Peste 10 milioane de lei au fost încasate în exces la nivelul anului 2020, contribuind la creșterea veniturilor din exploatare cu această sumă necuvenită și astfel realizându-se profit. Deși situațiile financiare pentru anul 2020 nu se schimbă, deși constatarea supracompensării este făcută pe anul 2021, ea are efecte retroactive, se va constitui în datorie ce trebuie returnată printr-un plan de eșalonare și grevează pe viitor bugetul deja auster al societății.

Managementul resurselor financiare în anul 2020 a fost unul cu un grad de risc ridicat din cauza compensării excesive și consecințe grave pe viitor. La o evaluare profundă a managementului întreprins de către conducerea executivă în anul 2020 se observă minusuri substanțiale, deficiențe cu influențe nefaste pentru societate, inclusiv pentru viitor, față de care fostul Consiliu de Administrație a manifestat indulgență excesivă și permisivitate, se mai arată în rapoartele CA și de audit.

În perioada supusă evaluării, în CA al CT BUS erau următorii membri: Gheorghe Ungureanu (președintele CA), decedat, Cristian Dumitru Fuior, Bogdan Niță, directorul CT BUS, Cristian Radu Palan, Mariana Marcela Frigioiu, Cristina Aldea, Adrian Bizineche, Iorgu Paraschiv. Raportul de audit tehnico economic al primăriei evidențiază o diferență substanțială în minus și drept urmare solicită returnarea compensației facturate și încasate în exces pentru anul 2020.

Toate fărădelegile vor fi sau nu constatate de procurori, care au deschis o anchetă, după ce Primăria Constanța a formulat plângere penală, în urma neregulilelor constatate în timpul auditului. Nu pe numele directorului, ci in rem, urmând ca anchetatorii să decidă cine se face vinovat pentru dezastru financiar de la CT BUS.

Mirela PASCAL

sâmbătă, 16 octombrie 202110591
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Scumpiri URIAȘE pentru români! A fost făcut anunțul oficial: Majorări de 80%
Comentarii

11oil(13 noi 20:31)
mancati rahat ,toti,sa va zica ARMANDO de cea venit, sa directioneze ciordelile spre cine,stie el.
30salariat(2 noi 07:38)
Absolut toti managerii, cred ca institutiile pe care le conduc, sunt mosiile lor!
16exe(26 oct 12:20)
mariana cap de porc cu salariu de 16.000 de lei care isi spala hainele de acasa la spalatoria de haine unde se spala tot ce tine de ct bus!!! soferul marianei soceanu stie mai bine!!!
01irina(23 oct 12:35)
si cei din guvern, cand???
03Eli(18 oct 22:25)
Care sunt caracterele nepermise
01Zuzu(16 oct 23:22)
Excellent milf
06dna(16 oct 22:49)
Oare Marcela Frigoiu scapa de DNA si de dats asata?
1210Escu(16 oct 14:15)
Mai voi stia care le luati apararea hotilor de la C.T.Bus nu o mai dati politic,intrebarea este daca cifrele alea sunt reale sau nu?si daca sunt la puscarie cu hoti si sa dea inapoi bani pe care iau furat.
226Feliciu(16 oct 11:45)
De ce blocati comentariile la articolul cu Feliciu
1210Ghinion(16 oct 11:33)
Urmeaza oare intre 3 si 7 ani fara sutien?
522Mtc(16 oct 11:03)
Articol de 2 lei bravo bogdane
432Ce vrajeala ieftina(16 oct 09:59)
Tipic lui Ovanesian, Chitac habar nu are ce este in Primarie. De ce nu lasati comment urile libere si la doamna Ovanesian?
1523Hmmmm(16 oct 09:45)
Ce fata de bufnita are Mariana! Cum ajung javrele aste pe functii?
440mweeereplica(16 oct 09:33)
v a vine randul ,cwrvelor!!!
745Replica(16 oct 08:27)
Hartia de sters la cwr a pnl ului
1249ct bus(16 oct 01:00)
asta vrea amiralu de carton inpreuna cu poponarii usr-isti
1353Praf in ochi(16 oct 00:35)
Cel mai ipocrit primar. Greaua mostenire de care se vaita acest wc de om si cu feliciu. Popa psd la termoficare. Horica fara frica psd. Merla psd. Apropo doamna gestioneaza fondurile europene unde ziceati ca trebuie sa plece toti dar e prietena cu felicia si nu merge. Frigioiu psd. Constantin psd. Continuam? Mai aveti obraz sa le vorbiti constantenilor de psd?
mai mult...Replica
2 dec 21:30ReplicaVan Damme, mesaj pentru toți românii de 1 Decembrie: 'Nu aș fi unde sunt astăzi fără voi!' VIDEO

Actorul Jean-Claude Van Damme surprinde din nou România, cu un mesaj de 1 Decembrie. Starul a făcut o filmare în timp...5525

3 dec 21:27ReplicaLISTA ȚĂRILOR cu RISC EPIDEMIOLOGIC a fost MODIFICATĂ1244
3 dec 22:49ReplicaSCANDAL la Târgul de Crăciun! Mai multe persoane care nu aveau CERTIFICAT verde au FORȚAT intrarea. VIDEO2000
3 dec 16:47ReplicaALERTĂ în Constanța: A ARS un SERVICE AUTO

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină vineri, 3 decembrie a.c, pe bulevardul Tomis,...3851

3 dec 15:07ReplicaMEDIC de la Spitalul MEDGIDIA, DECORAT de IOHANNIS!2150
3 dec 13:04ReplicaAccident MORTAL pe DN22 (E87): Iată cine este TÂNĂRUL DECEDAT5559
3 dec 12:05ReplicaAPEL DISPERAT! O ADOLESCENTĂ are NEVOIE de AJUTOR

Apel disperat al unei persoane din Cernavodă pentru salvarea unei adolescente de doar 15 ani. Diagnosticul dat fetei...2547

3 dec 00:27ReplicaHOȚII de BUZUNARE au făcut și ei `PARADĂ` de 1 Decembrie!1988
3 dec 00:21ReplicaSCANDAL la TÂRGUL de CRĂCIUN din Constanța pe motiv de Certificat VERDE!5422
3 dec 00:03ReplicaO TÂNĂRĂ a murit CARBONIZATĂ după un ACCIDENT RUTIER înfiorător

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Slobozia au fost solicitați, joi, 2 decembrie a.c., în jurul orei 21.30,...3168

3 dec 00:16ReplicaMembrii GRUPĂRII de TRAFIC de MINORI de la Cernavodă, cunoscuți și pentru FURTURI MĂRUNTE2905
3 dec 22:57ReplicaTEROAREA s-a REINSTALAT pe strada Justiției din Constanța!5405
Vremea
5° - 6.1° sâmbătă, 4 decembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 79%
Vânt: 7.53 m/s
Presiune: 1013 milibari

Loto
6/49121731292748
5/4018373640326
joker3111171626
Horoscop
mai mult...SPSportRT
3 dec 00:00SportCristiano Ronaldo, încă o bornă impresionantă. Portughezul a înscris în derby-ul Manchester United - Arsenal

Cristiano Ronaldo a înscris două goluri pentru Manchester United în derby-ul de pe teren propriu cu Arsenal Londra,...390

3 dec 00:00SportCM Handbal (f): Brazilia, victorie în fața Croației - Rezultatele înregistrate joi

Germania, Ungaria (Grupa F), Coreea de Sud, Danemarca (F), Brazilia, Japonia (G) și Austria (H) au obținut victorii,...318

3 dec 00:00SportFotbal: Universitatea Craiova s-a calificat în semifinalele Cupei României

Universitatea Craiova s-a calificat în semifinalele Cupei României la fotbal după ce a învins formaţia de liga a...259

3 dec 23:27SportSpania a învins Argentina la scor în primul meci al Campionatului Mondial de handbal feminin

Spania s-a impus, miercuri, cu scorul de 29-13, în fața Argentinei, în primul meci al Campionatului Mondial de...344

Local
3 dec 23:44LocalÎncă 5 DECESE la Constanţa din cauza COVID-19

Până joi, 2 decembrie a.c., 56.684 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...626

3 dec 23:44LocalACCIDENT RUTIER în localitatea Lumina

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați, joi, 2 decembrie a.c., să intervină în localitatea Lumina, la...585

3 dec 12:04LocalPreotul TĂNĂSESCU zice că e INUTIL certificatul VERDE în BISERICĂ!

680

3 dec 23:44LocalCoronavirus: 1.282 de persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...301

3 dec 23:43LocalCoronavirus la Constanța: 1.336 de persoane, în carantină, și 991, izolate la domiciliu

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 68.578 de persoane...249

3 dec 23:43LocalCOVID-19: 43 de NOI CAZURI de INFECTARE, la Constanța. INCIDENȚA pe MUNICIPIU a ajuns 1,96

Până joi, 2 decembrie a.c., pe teritoriul României au fost înregistrate 1.781.957 de cazuri de infectare cu noul...692

3 dec 00:02LocalMUZEUL de ARTĂ POPULARĂ, în cărți pentru RESTAURARE

Muzeul de Artă a intrat în atenția Primăriei Constanța! Municipalitatea intenționează să pună la bătaie un...247

3 dec 14:56LocalPATROANA de la SMARALD LAKE RESIDENCE își face și ea un BLOC cu 3 etaje la Universitate

Geta Gropoșilă de la Smarald Lake Residence SRL continuă să investească în municipiul Constanța. Mai nou,...1165

3 dec 16:47LocalO persoană a fost ARESTATĂ pentru TRAFIC de ECSTASY!

1402

Politică
3 dec 00:04PoliticăKelemen Hunor: În Biserică nu se va intra cu certificat verde

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat joi că nu se pune problema în Guvern să se condiționeze intrarea în...326

3 dec 00:00PoliticăAurescu susţine creşterea capacităţii OSCE de a gestiona situaţia de securitate din regiunea Mării Negre

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a susţinut, joi, în prima zi a reuniunilor Consiliului Ministerial al...165

3 dec 21:00PoliticăDeputat USR: Un condamnat penal va controla întreg fluxul de documente al Guvernului

348

3 dec 00:03PoliticăIon Iliescu poate fi ANCHETAT pentru MINERIADA din iunie 1990

Fostul președintele Ion Iliescu poate fi anchetat penal de procurori în ceea ce privește mineriada din 13-15 iunie, a...347

3 dec 00:04PoliticăClaudiu Nasui îl atacă pe Ciolacu pe tema impozitării salariilor: 'Îți ia cu o mână și îți dă cu alta'

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui (USR), îl contrazice pe liderul social-democrat Marcel Ciolacu după ce...438

3 dec 00:05PoliticăBeatrice Mahler, despre vaccinarea obligatorie: O măsură care trebuie decisă la nivel politic

408

Interviuri
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....3227

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost în studioul Replica, luni, 22 noiembrie. În cadrul interviului au...1874

26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

1515

10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...4952

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video

Cristian Maricel Cârjaliu a fost prezent în studioul Replica de Constanța, joi 25 noiembrie, pentru a răspunde, în...2391

27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO

Medicul Ionuț Cealera, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, a fost prezent, vineri, 26 noiembrie,...2430

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre...1793

28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI

Cristian Cicu, directorul Gărzii de Coastă, a fost prezent în studioul Replica, miercuri, 27 octombrie. În cadrul...3566

27 oct 00:10InterviuriPrim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video

3241

Monden
3 dec 00:00MondenGestul impresionant pe care l-a făcut Nicole Kidman la 17 ani. Voia să-şi ajute mama diagnosticată cu cancer

Este una dintre cele mai sufletiste actriţe de la Hollywood şi ceea ce a făcut ea în adolescenţă nu este decât o...264

3 dec 00:00MondenExperienţa de stripper a lui Channing Tatum transpusă de Steven Soderbergh în filmul 'Magic Mike'

Actorul Channing Tatum colaborează din nou cu regizorul Steven Soderbergh pentru un film „Magic Mike”, inspirat de...219

3 dec 00:00MondenMuzica lui Bad Bunny a fost cea mai accesată anul acesta pe Spotify

162

3 dec 00:00MondenAdele va susţine concerte la Caesar's Palace din Las Vegas în 2022

Cântăreaţa britanică Adele a anunţat marţi că va fi protagonista unor show-uri care vor avea loc la Caesar's...177

3 dec 00:00MondenCalendarul Pirelli 2022, realizat de Bryan Adams. Iată cele mai senzuale imagini

Calendarul Pirelli 2022, prezentat sub forma unei cutii de viniluri, poartă numele „On the Road”. Fotografiile sunt...374

3 dec 00:00MondenKylie Minogue s-a îmbogăţit în pandemie. Câți bani a strâns artista în conturi

Kylie Minogue în vârstă de 53 de ani se pricepe de minune la afaceri. După ce a petrecut nu mai puţin de nouă luni...247

3 dec 00:00MondenBritish Fashion Awards l-a omagiat pe designerul Virgil Abloh

Ceremonia anuală de decernare a premiilor British Fashion Council (BFC), desfăşurată luni la Londra, a recompensat...169

3 dec 00:00Monden'Berlin', un serial derivat din 'La casa de papel', va fi lansat în 2023

"Berlin" este numele serialului derivat (spin-off) din "La casa de papel", au anunţat creatorii celebrului serial...186

3 dec 21:15MondenCum ar fi ajuns gloanțe reale în pistolul cu care Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins

1037

Mapamond
3 dec 00:00MapamondCoronavirus: Insuficienţa vaccinării şi a depistării reprezintă un "cocktail toxic", susţine şeful OMS

Lumea se confruntă cu un "cocktail toxic" din cauza insuficienţei acoperirii vaccinale împotriva COVID-19 şi a...166

3 dec 21:14MapamondVladimir Putin vrea să negocieze oprirea extinderii militare NATO spre granițele Rusiei

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus miercuri NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa...488

3 dec 21:14MapamondGrecia impune AMENZI LUNARE persoanelor peste 60 de ani care REFUZĂ vaccinarea

434

3 dec 21:14MapamondȘefa Comisiei Europene cere VACCINAREA OBLIGATORIE în România și țările UE

Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că trebuie să avem o dezbatere despre...749

3 dec 01:25MapamondExplozie puternică produsă lângă cea mai aglomerată gară din München

O veche bombă de aviaţie a explodat miercuri în apropierea celei mai aglomerate gări din orașul german München, a...429

3 dec 21:14MapamondPapa Francisc cere tratamente medicale juste şi eficiente pentru bolnavii de SIDA

281

Sănătate
3 dec 01:03SănătateVaccinul produs de Pfizer în doze pentru copii va fi disponibil din 13 decembrie

Uniunea Europeană va dispune de vaccinuri anti-Covid adaptate pentru copii, produse de Pfizer - BioNTech, începând...253

3 dec 01:02SănătatePrimele semne arată că vaccinurile ne protejează și de varianta Omicron

Există semne că persoanele vaccinate complet împotriva Covid-19 sunt protejate inclusiv în fața variantei Omicron,...405

3 dec 01:01SănătatePfizer solicită autorizarea pentru rapelul vaccinului la adolescenții de 16-17 ani

287

3 dec 01:01SănătatePersoanele vaccinate complet şi cu rapel ar putea fi protejate în faţa variantei Omicron

Ministrul israelian al Sănătăţii, Nitzan Horowitz, a sugerat că persoanele vaccinate complet împotriva Covid, şi...422

3 dec 01:00SănătateCoronavirus: OMS recomandă persoanelor de peste 60 de ani şi celor vulnerabile să nu călătorească

Persoanele expuse riscului de infectare cu coronavirus, între care cele peste 60 de ani, ar trebui să evite...402

3 dec 01:00SănătateOMS: Interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea Omicron

293

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT