REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
19.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Fostul director de la ANR a făcut tot posibilul să achiziționeze două clădiri la preţ supraevaluat!

Fostul director de la ANR a făcut tot posibilul să achiziționeze două clădiri la preţ supraevaluat!

Replica API 9 iunie 2017 | 08:16 277

Rechizitoriu DNA

Rechizitoriu DNA

Liviu Aurelian Cazan

Fostul director al ANR, Liviu Aurelian Cazan, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Procurorii DNA au evidențiat faptul că a urmărit “cu orice preț” achiziția a două corpuri de clădire, C9 și C10, deși numai unul era util Autorității Navale Române, având totodată reprezentarea că cele două corpuri sunt supraevaluate (în concret, cu 48 la sută – corpul C9, respectiv 62 la sută – corpul C10), achiziția având la bază o notă justificativă falsă, bazată pe motive nereale, introduse artificial, au condus la efectuarea unor plăți ilegale, ceea ce a produs un impact negativ asupra bugetului Autorității Navale Române, cu consecințe deosebit de grave.

Astfel, în rechizitoriu se artă că a încălcat, cu rea credință, prevederile legale privitoare la buna gestiune financiară a fondurilor publice angajând o cheltuială nelegală (discreționară, supraevaluată, vădit contrară principiilor regularității și economicității plăților), aspect care a produs un prejudiciu instituției pe care o reprezenta în valoare de 849.646,092 euro (cu TVA), concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Compania Națională „Administrația Porturilor Dunării Fluviale S.A” Giurgiu (CN A.P.D.F.). În fapt, între Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale S.A. Giurgiu (CN APDF) și Autoritatea Navală Română (ANR) a fost încheiat contractul de închiriere nr. (...).06.2005.

La data preluării, Tronsonul de Nord se afla într-o stare avansată de degradare motiv pentru care ANR a fost nevoită să efectueze reparații pentru racordarea la sistemul centralizat de termoficare al orașului Cernavodă, reparații la instalația electrică și instalația sanitară pentru menținerea în stare de funcționare. Contractul s-a derulat fără probleme până la nivelul anului 2014, când situația economico-financiară a pus în imposibilitate CN APDF Giurgiu de a-și mai achita datoriile la bugetul consolidat al statului, Compania luând decizia să valorifice o parte din activele sale, printre care și imobilul închiriat – Tronsonul de Nord ce includea Turnul de control din Gara fluvială din portul Cernavodă.

Primul pas făcut de către APDF în derularea acestei acțiuni a fost acela de a comunica ANR intenția sa cu privire la vânzarea acestei clădiri. "Prin adresa nr. (...) .11.2014, Autoritatea Navală Română își reconfirmă intenția de a cumpăra doar spațiul care face obiectul contractului de închiriere restul imobilului considerându-l excedentar necesităților Autorității Navale Române pentru desfășurarea activităților specifice.

La solicitarea ANR, APDF Giurgiu a răspuns prin adresa nr. (...) .11.2014 că: nu poate vinde prin negociere directă o parte a activului (mijloc fix) către Autoritatea Navală Română. Cu adresa nr. (...) .06.2015 (anexa nr.8) ANR a solicitat APDF să delimiteze din punct de vedere juridic partea din imobil prevăzută în contractul de închiriere și sa fie estimat un preț în vederea efectuării demersurilor includerii valorii în bugetul ANR pentru anul 2015. Contrar celor susținute în luna noiembrie 2014, APDF comunică ANR, prin adresa nr. (...) .07.2015 că Procesul de dezmembrare a dreptului de proprietate asupra bunului imobil – Gara Fluvială Port Cernavodă, a fost finalizat, conform Extras de Carte Fundară pentru informare nr. (...) iar conform raport de evaluare întocmit în luna septembrie 2014 pentru tronson 2 - S+P+3E, valoarea este de 610.603 euro, exclusiv TVA.", potrivit rechizitoriului DNA.

Acte modificate și evaluări cu cifre mărite!

Autoritatea Navală Română, pentru a estima valoarea de piață a "Proprietății Imobiliare Tip – Clădire Administrativă Clădirea Gării Fluviale Cernavodă – Tronsonul de Nord compus din Subsol+Parter+3Etaje+ Turn", a apelat la serviciile unui evaluator autorizat ANEVAR. Astfel, conform Raportului de Evaluare, valoarea de piață estimată era de 1.220.070 lei, echivalent 276.134 euro, precizând la pag.2 din Raport că valoarea este fără TVA. Urmare evaluării, ANR a procedat la modificarea pct.3 – introducerea investiției "Achiziție clădire Căpitănie Port Cernavodă" la art. Bug.71.01.01 (Achiziție imobile) – poz. C.a.4, cu valoarea de 1.530 mii lei (Nota privind modificarea Listei obiectivelor de investiții pe anul 2015, vizată de directorul general.

În luna septembrie 2015, SC (...) SRL (evaluator agreat de MT) a întocmit un Raport de evaluare pentru întreg obiectivul Gară Fluvială din Portul Cernavodă, imobilul fiind evaluat la suma de 1.388.500 euro fără TVA. Ulterior, la data de 21.01.2016, la solicitarea APDF, SC (...) SRL revine cu o noua evaluare, precizând în scrisoarea de înaintare că cuantumul devierilor constatate nu au condus la o valoare semnificativ diferită față de cea raportată anterior, respectiv 1.380.381 euro față de 1.388.500 euro, diferența fiind de 8.119 euro, arată procurorii. La data de 21.12.2015 a fost întocmită și semnată de Directorul general Liviu Aurelian Cazan "Nota de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea achiziționării clădirii Gară Fluvială din Portul Cernavodă".

Următorul pas în perfectarea vânzării-cumpărării prin negociere directă a fost Acordul încheiat între CN APDF și ANR, prin care părțile au acceptat prețurile din cele două rapoarte de evaluare și au fost de acord cu tranzacționarea imobilului. ANR a acceptat prețul de 1.388.500 euro din care s-a scăzut valoarea investițiilor de 238.299 euro, rezultând astfel o diferență de plată de 1.150.201 euro, valoare fără TVA (Oferta privind vânzarea-cumpărarea prin negociere directă a Gării Fluviale din Portul Cernavodă nr. (...) .11.2015).

Întrucât activul se afla sub sechestrul ANAF în dosarul de executare CM (...) , CN APDF Giurgiu a fost obligată să solicite și acordul ANAF cu privire la valorificarea imobilului compus din: "construcție, nr. cadastral (...) , suprafața măsurată 208 mp" și "construcție, nr. cadastral – (...) , suprafață măsurată 629 mp". ANAF a încuviințat vânzarea imobilului cu condiția ca termenul de plată să nu depășească data de 31.12.2015 iar prețul de evaluare să fie cel stabilit în Raportul de evaluare (adresa ANAF nr. (...) .12.2015). Obligațiile fiscal neachitate înregistrate de CN APDF erau în sumă de 2.897.010 lei. Dar termenul a fost depășit.

DNA: "Achiziția are la bază o notă justificativă falsă, bazată pe motive nereale, introduse artificial"

"Faptele inculpatului Cazan Liviu-Aurelian, care, în calitate de director general al Autorității Navale Române și președinte al Consiliului de conducere al Autorității Navale Române, în cursul lunii martie 2016, și-a îndeplinit în mod defectuos, cu rea-credință, acte ce țin de atribuțiile de serviciu de conducător al instituției, acționând în contra interesului Autorității Navale Române, ceea ce a produs un prejudiciu deosebit de grav în patrimoniul Autorității Navale Române, concomitent cu un folos necuvenit pentru Compania Națională „Administrația Porturilor Dunării Fluviale S.A. Giurgiu.

Este irelevant că din suma totală de plată a fost scăzută investiția ANR în valoare de 238.229 euro, deoarece, în condițiile concrete date, pentru ANR aceasta reprezintă o plată anticipată, astfel că suma reală plătită de ANR către vânzător este de 1.380.381 euro și nu de 1.142.082 euro. Inculpatul Cazan Liviu-Aurelian a angajat o cheltuială nelegală (discreționară, supraevaluată, vădit contrară principiilor regularității și economicității plăților) constând în achiziționarea imobilului Gară Fluvială din Portul Cernavodă aparținând, la acea dată, Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Fluviale S.A. Giurgiu (CN APDF), imobil format din corpul C9 (Birouri) și corpul C10 (alăturat corpului C9, Gara Fluvială propriu zisă, cele două formând un întreg din punct de vedere fizic, însă separate din punct de vedre juridic), supraevaluat, având la bază motive tehnice false, artificial introduse, cu scopul de a scoate din starea de insolvență CN APDF, deși numai unul dintre corpuri era util Autorității Navale Române (C9 – așa cum a existat reprezentarea părților la acel moment ca incluzând și Tronsonul de Nord – C1), având totodată reprezentarea că cele două corpuri sunt supraevaluate (cu 48 la sută, respectiv 62 la sută), achiziția având la bază o notă justificativă falsă, bazată pe motive nereale, introduse artificial, acțiunile inculpatului conducând la efectuarea unor plăți ilegale, ceea ce a produs un impact negativ asupra bugetului Autorității Navale Române, cu consecințe deosebit de grave, creând un prejudiciu în patrimoniul Autorității Navale Române în sumă de 849.646,092 euro (cu TVA4), reprezentând diferența dintre valoarea acceptată și plătită de Autoritatea Navală Română, 1.380.381 euro și valoarea reală de piață a imobilului (C9 + C10), 672.342,59 euro, (adică suma de 849.646,092 euro5), ce reprezintă un folos necuvenit pentru vânzătorul CN Administrația Porturilor Dunării Fluviale S.A.", se mai arată în rechizitoriu.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ministru MT Matache a pus un buticar patron de case de amanet in capitala Urziceni care a confundat ANR cu butucareala ,sa plateasca
8
0
Veniti la Costinesti sa vedeti contracte supraevaluate pentru a-si putea lua paraindaratul prin fratii Balan Virgil si Alexandru prin firmele lor Intreprindere Individuala cu sediul in Costinesti.str.Tineretului.Nr.108.
1
0
CAPITANUL PASCALE DAN DE LA CAPITANIA AGIGEA VINDE MOTORINA SI TIGARI
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218