REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Fostul preot Daniel Balaş a jucat la ruletă tot salariul primit în 5 ani de la BOR

Fostul preot Daniel Balaş a jucat la ruletă tot salariul primit în 5 ani de la BOR

Virgil STOIAN 1 aprilie 2023 | 11:06 31396

Cunoscut în mediul online pentru declarațiile sale împotriva Bisericii Ortodoxe Române, Balaș a fost caterisit anul trecut, dar a păstrat legătura cu enoriaşii pe reţelele de socializare.

Fostul preot Daniel Balas a jucat la ruleta tot salariul primit in 5 ani de la BOR

Daniel Balaş, un tânăr acuzat că ar fi afectat ordinea din Biserica Ortodoxă Română prin atacuri repetate la adresa conducerii acesteia, a fost caterisit. Acest lucru se pare că nu l-a descurajat, iar Daniel, care se bucură de un număr mare de urmăritori pe rețelele sociale, a continuat să facă dezvăluiri despre situația din BOR.

Daniel Balaş continuă cu postări ironice pe Facebook, iar fanii apreciază umorul fostului preot:

„Ăştia sfinți care nu beți, nu fumați nu injurați…va rog…pe ce data sunteți trecuți in calendar? Sa ştiu sa nu bag la spălat”

Fostul preot Daniel Balas a jucat la ruleta tot salariul primit in 5 ani de la BOR

„Dumnezeu este chiar totul,sa știți!
Banii se pierd intr-o zi, oamenii te uita și te lasă singur ,dar Dumnezeu rămâne pentru totdeauna !
Sa aveți un weekend minunat !#

„Azi am băgat aici la cazinou tot salariu pe care l-am primit în 5 ani, cât am stat în BOR ! S-au mirat ăia cu câți bani am putut sa intru…le-am dat lumea peste cap…”, sunt doar câteva dintre postările virale ale lui Daniel Balaş pe contul de Facebook.

Dezvăluirile lui Daniel Balaş. Câți bani a scos din buzunar ca să ajungă paroh

Daniel Balaș, un fost preot din comuna Ivrinezu Mic din județul Constanța, care în prezent este șofer de TIR în Marea Britanie, a povestit câți bani a dat pe taxe de școlarizare, mâncare, cadouri pentru profesori și donații către Biserică pentru a ajunge preot.

Cunoscut în mediul online pentru declarațiile sale împotriva Bisericii Ortodoxe Române, Balaș a fost caterisit anul trecut. Într-un clip video, el a relatat că taxele, donațiile și cadourile l-au costat, în total, peste 20.000 de euro.

„Pentru a deveni preot trebuie să faci seminarul și facultatea. Acum nu mai este obligatoriu seminarul, dar facultatea este obligatorie.

Eu și… noi, elevii de la seminarul teologic din Slobozia, plăteam 900 de lei pe lună mâncarea. Dar nu o puteam numi mâncare, fraților. Era ceva de nedescris, nici în pușcărie nu se dă așa ceva. Nici taică-meu la porcii lui din curte nu dădea asemenea mâncare. A fost cruntă: pateuri expirate, gândaci în mâncare, mâncare oribilă, păr în mâncare.

900 de lei pe lună ori 10 luni, că două luni sunt compromise pentru vacanța de vară, ar însemna 90 de milioane, 2.000 de euro. 2 ori 4, 8, da? 8.000 de euro seminarul”, a explicat el.

Încă 2.000 de euro l-au costat cadourile „sfințiților profesori”.

„Chiar părintele diriginte avea mereu… că vrea laptop, vrea ceas…vrea haine pentru soția lui… avea de terminat o vilă pe la Sinaia”, a spus Balaș.

Ulterior a mers la Facultatea de Teologie de la Constanța. Facultatea este gratuită pentru studenții cu rezultate bune, altfel costă circa 3.000 de lei pe an, a menționat fostul preot: „Foarte mulți dintre profesori te așteaptă la examene cu cartea lor pe care trebuie să o cumperi. Dacă erau niște cărți originale mai ziceam, dar ei sunt niște plagiatori. Tre’ să le cumpărăm dacă vrem să trecem examenul.”

În total, el a plătit undeva la 8.000 de euro pentru facultate și încă 2.000 de euro pentru licență. Așadar, 10.000 de euro seminarul și 10.000 de euro facultate: „Cu 20.000 de euro cred că-ți iei un apartament în orășelele mai mici. Sau dacă ești un împătimit al mașinilor îți poți lua un bolid. Dar foarte multe eparhii nu te mai acceptă cu facultatea. Marea majoritate te obligă să ai și masterul. La master mai cheltui 3.000 de euro cel puțin.”

„După ce ești supt ani la rând de 20.000 de euro și ceva nu ai post vacant. Trebuie să mai dai niște examene sau să te duci – atenție, nu cu mită, nu cu șpagă, pentru că în Biserică nu există șpagă – există sfântul ajutor, sfânta donație. Acolo te duci răpănosul de student care ai lăsat în școala lor, în sistemul lor, 20.000 de euro, și trebuie să dai sfântul ajutor episcopului. Ăsta e sistemul. Dacă nu e satisfăcut de ajutorul, de sfânta donație, de sfântul și puternicul plic … dacă nu e satisfăcut e posibil să te trimită într-o parohie unde nu ai nici salariu, nu ai nici casă parohială și ai 3 babe în biserică. Dar dacă tu în acea sfântă miruire dai bine și miroase frumos, te duce la oraș cu încă 2-3 pe lângă tine”, a mai povestit Balaș.

Fostul preot a mai afirmat că nu a învățat nimic în facultate: „Ieși doar mai incult spiritual și slugă.”

Anul trecut, după ce a fost reclamat că pildele şi sfaturile lui sunt prea libertine, Daniel Balaş a fost suspendat de la slujire. Între timp, preotul a decis să-şi dea demisia. BOR a demarat o anchetă internă, care s-a finalizat cu caterisirea preotului. Decizia de caterisire a fost emisă în luna mai a anului 2022.

Daniel Balaş susţine că ţelul suprem al fiecărui om ar trebui să fie propria-i fericire. Şi asta pentru că atunci când omul este fericit, este capabil să aducă fericire şi în sufletele celor din jur.

Fostul preot nu încurajează mersul la biserică, nici postul, nici spovedania, nici canoanele, nici abstinenţa de la relaţiile sexuale înainte de căsătorie, nici viaţa dusă în lipsuri şi, în general, nimic din ce încurajează restul preoţilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Poate harul lui e in alta parte. Are o voce excepțională si curajul de a vorbi. Si poate așa poate ajuta semenii. Dar este încă tânăr si masinile si cazinourile si bravadă sunt tentante. Sper din toată inima sa urmeze calea care i-a deschis-o Dumnezeu prin darurile către el - voce, deschiderea si dorința de a vorbi si Dace lucrurile mai bune - si tentațiile din drum doar sa ii dea mai multă experiența si înțelepciune.
1
0
Dacă ra preot cu sufletul, nu-si arunca banii la păcănele, la jocuri de noroc, putea ajuta o familie necajită, sau ma mulți copii. Dar este doada vă nu iubeste oamnii, un empatizează cu suferintele lor nici cât un creștn obișnuit.
0
2
Asta nu preot. Asa se întâmplă când tinerii se duc la teologie trăind în curvie încă din adolescenta, neobișnuiți cu postul și rugăciunea. Ce preot sa devina? Or fi erori peste tot, si in medicina sunt, si la funcționarii publici,vor da cu toți socoteala ca nu au făcut ce trebuie. Insa, sa ajungă asta sa si bata joc de Hristos prin tot ce zice, mare osândă își va lua și toți cei care ii dau dreptate. Pt ca pe mulți i a smintit.
1
8
Proștii au cea mai mare încredere în alde ăștia Ioane. Noi avem încredere în Noua Dreaptă, A.U.R. și viitoarea poliție legionară sau gărzile civice r*mâne.
0
14
si cand te gandesti ca este institutia in care poporul are cea mai mare incredere....
9
0
te costa 30 000E, o facultate de popi, cat trebuie sa scoti mai apoi? Ca sa vezi pe ce mai cheltuie bugetul tarii atatia bani!... Bine ca ne impumutam cu 10%!..
7
2
Eu sparg in fiecare zi peste 10.000 de lei la aparatele lui Bejenariu din centru orașului ,nu am avut niciodată munca deci niciun venit.Dar mă descurc sunt proxenet sef eu și Valentin băiatul este proxenet adjunct.Dar preotul care are serviciu are de unde cheltui bani la mașinuțe.
7
4
De o saptamana echipa de baschet a Colegiului MIRCEA a castigat locul3 la Olimpiada de sport (baschet) pe tara! Performanta este unica in istoria Colegiului! N am citit nicio stire despre acesti liceeni minunati, doar informatii despre cocalari, drogati si bombardieri!!! Aceasta ignoranta v a descalificat nu numai in fata mea dar si in fata celorlalti constanteni care vrem sa citim si stiri despre copiii care fac mari sacrificii pentru noi!!!
22
3
Dacă nai har de preot stai la volan !
9
11
Ma pis pe preoti
7
7
Un papagal si pseudo popa asta...se filmeaza singur si apoi se posteaza ca in filmele cu p****i
16
14
Cat mai e “sfantul ajutor” la Te0doxie? Tot 10000 euro? Sau asta era tariful acum 10 ani?
23
3
Pwla fenomen
7
8
Se lasă violat in fund pentru a face bani de juca la cazinouri
11
19

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920