REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.7° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Fostul viceprimar al Mangaliei are profit pe minus și cifră de afaceri 0, dar mai are puțin și termină construcția de pe faleză. Video

Fostul viceprimar al Mangaliei are profit pe minus și cifră de afaceri 0, dar mai are puțin și termină construcția de pe faleză. Video

Replica API 1 septembrie 2022 | 21:28 4113

Bogdan Maganu dă din coate să-și termine construcția de pe faleza Mangalia! Întrebarea este: cum reușește să realizeze o investiție de așa anvergură, în contextul în care firma în baza căreia se construiește imobilul are cifra de afaceri 0, profitul pe minus și 0 angajați?! Prin 2011, societatea Tonomat Star, ce avea ca acționar pe o anume Claudia Andrei, și care aparține, astăzi, lui Bogdan Maganu, fostul consilier local și fost viceprimar PSD, în prezent directorul Sanatoriului din localitate, a pus mâna, în urma unei licitații publice, pe, o mare pare din Portul Turistic, în vederea exploatării. Sunt multe semne de întrebare, însă, cu privire la modul în care a dobândit terenul.

În 2021, firma lui Bogdan Maganu a primit undă verde pentru realizarea lucrărilor la imobil în cea mai importantă zonă a Mangaliei, și anume Portul Turistic. A obțină și certificatul de urbanism, iar în martie 2022 a fost emisă și autorizația de construire pentru un restaurant în Portul Turistic. Înainte de debutul sezonului estival, lucrările au fost stopate, însă vor fi reluate imediat, întrucât s-a încheiat sezonul. Maganu a avanasat destuld e mult cu lucrările, după cum se poate vedea și în imagini, și cu siguranță va trage tare pentru a finaliza până în luna martie a anului viitor.

Contractul cu Administrația Domeniului Public și Privat (ADPP) Mangalia pentru terenuld in Portul Turistic a fost încheiat pe o perioadă de 15 ani, adică până în 2026… deși, potrivit legii, concesiunea nu avea voie să fie mai mare de 5 ani. Iar un alta spect păus sub semnul întrebării este e cum a obținut concesiunea, dacă lucrările în Portul Turistic, finalizate în 2013, s-au făcut prin fonduri europene?!

în urmă cu câteva luni, terenul era împrejmuit, nu începuse construcția

Cum a ajuns terenul din Portul Turistic la Maganu!

În urma licitației organizate de SP ADPP Mangalia, în data de 29 aprilie 2011, SC Tonomat Star, la acea vreme deținută de Claudia Andrei, și-a adjudecat contractul de închiriere 1624, pentru o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea prelungirii, a terenului situat în Mangalia, strada Portului-zona Port Turistic, în suprafață de 2180 mp, la un preț de 1,14 euro mp. Destinația a fost aceea de turism, agrement, alimentație publică. Atenție! Firma avea doar un an de la înființare și o cifră de afaceri de 914 lei.Toate bune și frumoase numai că durata contractului încalcă prevederile HCL 190 din 2010, conform căreia se stabilește valabilitatea de până la 5 ani pentru toate contractele de asociere și închiriere încheiate cu SPADPP. Mai mult, licitația a fost aprobată prin decizia directorului ADPP, de la acea vreme, și nu prin hotărâre de CL, așa cum era normal, firesc și legal, încălcându-se, astfel, prevederile legii privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia. Articolul 14 spune că ”închirierea bunurilor proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale se aproba, după caz, prin hotărâre a Guvernului, a consiliului judeţean, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, iar contractul de închiriere va cuprinde clauze de natura să asigure exploatarea bunului închiriat, potrivit specificului acestuia”.

Foto: articolul 14 din Legea privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia

În 2012, Cristian Radu a vrut să rezilieze contractul… dar n-a putut

La un an de la venirea în primărie, mai exact în 2013, Cristian Radu a luat decizia de a rezilia contractele semnate urmare a unor licitaţii derulate în perioada 2011-2012, întrucât concesionarii terenurilor nu au făcut nimic cu bunurile în cauză. Și aici este inclusă și Tonomat Star, pe motiv că nu a respectat condițiile contractuale, precum plata chiriei. Adică, din anul 2011, firma nu a scos un leu din buzunar pentru a-și plăti chiria. Numai că societatea a comunicat ADPP refuzul de a rezilia contractul, că nu are nimic de plătit, întrucât nu are construcții edificate pe acele terenuri și că nu au fost încheiate procese verbale de predare-primire.

Cristian Radu

ADPP insistă ca Tonomat Star să-i plătească suma de 23.103, reprezentând taxa pe teren pe anul 2013, dar și chiria. De menționat că, la acea dată, Bogdan Maganu era viceprimarul Mangaliei din partea PSD.

În 2015, părțile au ajuns la un consens… care nu a fost respectat de Tonomat Star

În cele din urmă, doi ani mai târziu, în 2015, mai exact, părțile au ajuns la un acord, în sensul că Tonomat Star acceptă propunerile ADPP de eșalonare a plății chiriei datorate din 2011-2015 în 12 rate. În aceeași zi a fost încheiat actul adițional cu propunerile stabilite.

Din nou, Tonomat nu a respectat angajamentul, iar ADPP a emis somațiile de plată, solicitând suma de 36.992 lei, reprezentând chiria aferentă contractului. Nici așa, societatea nu s-a conformat, așa că ADPP a notificat-o, în 2016, cu privire la încetarea de drept a contractului de închiriere, fiind somată să elibereze terenul.

Din nou, Tonomat Star s-a opus, solicitând, la rândul ei, revocarea notificării și, mai mult, cere certificat de urbanism de la primărie pentru terenul în cauză. ADPP a mers în instanță, iar în 2017 a obținut o hotărâre definitivă, Tonomat Star fiind obligată la plata sumelor. Iar s-a opus, așa că a fost deschis un dosar de executare silită.

Până când se vor lămuri lucrurile, Maganu își vede de treabă și dă din coate pentru a finaliza construcția până la anul, în martie. Cum reușește, având în vedere situația financiară a firmei, el știe!

Video:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Are sphaga pusa deoparte!
0
0
Jeguriii umane
0
0
boul de iorgus vecinul a dat spaga terenuri si l.au albit.acum doar drequl sa ne scape de incultul asta de iorgus si gasca de circiumari analfabeti consiglierii lui peste din mangali.
0
0
O sa iasa mare scandal cu terenul asta si constructia de data asta Maganu a muscat momeala dar nu va plati el ci interpusul si probabil careva din primarie. Sunt prea multe nereguli acolo care se bat cap in cap. Depinde cine va castiga alegerile locale si cele generale. Iorgus a inceput sa si o ia tot cu constructiile ilegale de pe plaja in 2000
0
0
esti un maaaare proust
0
0
are Radu asta!
0
0
Contract complet ilegal atribuit. Suprafata a fost dubla. Acum Radu a primit prin interpus jumatate din suprafata de la Maganu. Il lasa sa constuiasca sa fie ok cand va construi si el. Radu are bucata dintre Maganu si Maritimo. Gazonul ala va disparea si Radu va face acolo o constructie mai mare si mai frumoasa ca podul cel nou. Atat. Noapte buna Mangalia. PS la fel e si cu Becheru care a distrus faleza si verdeata de acolo. FMM de jeguri stricate, fomiste si hapsane.
0
0
Pentru ca poate, si voi sunteti complici. Lasa-l domle sa fure, dar sa faca si pentru noi ceva! Mentalitatea romanului bucuros ca prinde un mic si o bere in campania electorala. Majoritatea bugetarilor au averi ce nu le pot justifica, dar sunt tolerati de autoritatiile competente. Toti vor case si masini scumpe, dar sa nu munceasca, doar sa faca combinatii. Niciunul nu vrea sa fie privat, sa transpire pentru salariile angajatilor. De aia avem salari mari in sistemul bugetar.
0
0
Bun,a facut bomba aia infecta.problema este,citi bani a platit la stat si ce venituri a declarat!De unde a avut banii,din salariu,sa moara mama.Anaf,se audiiiii?Cit impozit a platit,cit i-a ramas din salariu,facturi pe materiale??????
3
0
Numai hotiii
0
0
Arestati l , Arestati l ce mai atita vorba la pirnaie cu el ! sa ii sparga rozeta !
1
0
pai radu a vrut sal ia ca are si el cu colgiu acolo!!!!colgiu toata ziua cu moldovan la discuti
0
0
In Mangalia se poate ptr.ca la primarie e un om de doi lei.HOTII si INTERLOPII au prioritate.
2
0
Bai nu se poate asa ceva.....pe fata ....il doare undeva de legi
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436