REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
10.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Franţa va oferi „protecţie consulară“ jurnalistei ruse care a protestat în direct împotriva războiului lui Putin

Franţa va oferi „protecţie consulară“ jurnalistei ruse care a protestat în direct împotriva războiului lui Putin

Replica API 17 martie 2022 | 22:25 506

Franţa este gata să ofere o "protecţie consulară" jurnalistei ruse care a protestat în direct împotriva războiului declanşat de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina, fie la ambasadă, fie acordându-i azil, a anunţat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron, cerând Moscovei "claritate deplină" asupra situaţiei sale, potrivit France Presse.

Emmanuel Macron

"Vom lansa demersuri vizând oferirea unei protecţii, fie la ambasadă, fie acordându-i azil colegei dumneavoastră" de breaslă, a afirmat Emmanuel Macron, adăugând că va avea "ocazia în cursul viitoarei sale discuţii cu preşedintele Putin de a propune această soluţie într-un mod direct".

Comisia Europeană a denunţat marţi "dispariţia" Marinei Ovsiannikova, jurnalista rusă care a intrat în direct luni seara în timpul transmisiunii principalului buletin de ştiri al zilei "Vremia" de pe Pervâi Kanal (Canal unu) al televiziunii publice ruse, agitând în faţa camerelor o pancartă împotriva războiului în Ucraina, potrivit EFE, citată de Agerpres.

"Marina a fost arestată şi a dispărut. Avocaţilor ei nu le este permis să o contacteze", a declarat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar Peter Stano, care a afirmat că jurnalista 'a adoptat o atitudine morală curajoasă şi a îndrăznit să se opună minciunilor Kremlinului".

Potrivit unui responsabil al grupului pentru protecţia drepturilor omului "Agora", Pavel Cikov, Ovsiannikova a fost reţinută de poliţie - aşa cum au şi relatat Sputnik şi Pervîi Kanal, unul dintre principalele posturi ale televiziunii de stat ruse - şi o anchetă a fost deschisă în ceea ce el a calificat drept "accident cu un intrus".

Jurnalista a intrat pe platoul de filmare şi a afişat în spatele crainicei o pancartă cu mesajul "Nu războiului! Puneţi capăt războiului! Nu daţi crezare propagandei! Aici vă mint! Ruşi sunt împotriva războiului!".

Marina Ovsyannikova

Foto: (c) Marina Ovsyannikova/via REUTERS

Pe reţelele de socializare a circulat şi un videoclip al jurnalistei, de 44 de ani, mamă a doi copii mici, care a numit operaţiunile de război actuale ale Rusiei împotriva Ucrainei drept "agresiune", dând vina direct pe preşedintele Vladimir Putin.

După ce a spus că îi este "foarte ruşine" să lucreze pentru Pervîi Kanal pentru că minte, ea a acuzat televiziunea de stat că "a zombificat poporul rus" şi şi-a îndemnat concetăţenii să iasă în stradă la proteste împotriva războiului în Ucraina.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
se baga si macrou in seama.....
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108