REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11.2° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Fructul care te protejează de radiaţii. Are efecte benefice chiar și post iradiere

Fructul care te protejează de radiaţii. Are efecte benefice chiar și post iradiere

Replica API 2 septembrie 2022 | 00:00 788

Cătina este fructul care te protejează împotriva radiațiilor și nu are efectele adverse ale iodurii de potasiu. Cătina este un fruct bogat în antioxidanţi şi vitamine, având un profil nutriţional impresionant, care contribuie la fortificarea corpului.

Sursa foto: Unsplash.com

Datorită conţinutului ridicat de vitamine C, cătina este un bun emolient, imunostimultor, vitaminizant, antiinflamator şi cicatrizant.

Fructele de cătină au numeroase beneficii pentru sănătate, fiind un puternic aliat al sistemului imunitar.

Întrucât este un puternic aliat al sistemului imunitar, cătina ajută la ameliorarea simptomelor răcelii și grăbeşte refacerea organismului, scrie antena3.ro.

Cătina, beneficii pentru organism

Fructele de cătină sunt bogate în vitamina C. Acestea sunt de două ori mai bogate în vitamina C decât măceşele, şi de 10 ori decât citricele.

100 grame de suc din fructe de cătină conţine între 400 şi 800 mg de vitamină C.

Cătina mai este bogată în vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9, colină, inositol), vitaminele E, K, P şi F sau celuloză.

Mai mult decât atât, fructele de cătină conţin o concentraţie foarte mare de beta caroten, chiar mai mult decât se găseşte în morcovi.

Fructele de cătina au numeroase efecte benefice asupra organismul uman, iar în combinaţie cu mierea sau ghimbirul, vor asigura porţia de vitamine şi energie pentru tot restul zilei.

Totodată, cătina ajută organismul să se menţină sănătos şi puternic. Mai mult, are proprietăţi antibiotice şi combate direct infecţiile bacteriene.

Cătina este bogată în antioxidanţi puternici ce ajută la neutralizarea radicalilor liberi sau a substanţelor toxice preluate din mediu.

Cătina, fructul care te protejează de radiaţii

Journal of Radiation Research a publicat un studiu, conform căruia pulpa și uleiul de cătină pot proteja organismul împotriva radiațiilor, având excepționale efecte post iradiere.

Oamenii de ştiinţă au realizat acest experiment pe şoareci. Rozătoarele au primit patru tratamente diferite din ulei din pulpă de cătină, ulei din semințe de cătină, ulei de măsline sau o soluție salină.

Tratamentele au fost administrate rozătoarelor o dată pe zi, timp de 7 zile. Ulterior, şoarecii au fost expuşi la radiaţii.

Cu realizarea acestui experiment, cercetătorilor şi-au dorit să observe cât de severe sunt leziunile intestinale dezvoltate după radioterapie, totodată au urmărit efectele tratamentelor folosite, dar au evaluat şi influența pre-tratamentelor cu ulei asupra duratei de viață.

Rezultatele experimentului au fost uimitoare potrivit cercetătorilor. Şoarecii trataţi cu ulei de măsline au trăit cinci zile, cei tratați cu ulei de pulpă de cătină au trăit între 8-10 zile, cei tratați cu o soluție salină au murit de edeme intestinale severe, iar șoarecii tratați cu ulei de cătină au avut o pierdere mai mică în greutate după radioterapie.

Astfel, datele arată că uleiul de cătină reduce impactul leziunilor intestinale cauzate de radioterapie. Drept urmare, rozătoarele tratate cu cătină au trăit cel mai mult.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212