REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Fumezi lângă copilul tău? Ce efecte poate avea pe termen lung

Fumezi lângă copilul tău? Ce efecte poate avea pe termen lung

Replica API 8 iulie 2021 | 00:00 447

Dacă ești deja părinte, este important să știi care sunt efectele fumatului pasiv asupra copiilor, mai ales dacă ești fumător. Pe de altă parte, chiar dacă tu nu fumezi, și fumatul "la mâna a treia" are efecte asupra micuților, așa că este bine să fii cât mai informat asupra pericolelor care îi pândesc pe copiii tăi când se află în preajma fumătorilor.

Fumatul pasiv crește riscul de ADHD la copii

Un studiu din 2015 arată că expunerea la fumatul pasiv (chiar și pe o perioada mică de timp, egală cu o ora pe zi) crește dramatic riscul copilului de ADHD - aproape că triplează acest risc, în comparație cu micuții care nu sunt expuși la fumul de țigară.

Neurotoxinele, precum plumbul, mercurul și pesticidele organofosforice au fost asociate cu un coeficient de inteligență (IQ) mai redus, cu tulburările de spectru autist și cu ADHD, scrie healthline.com, citat de doc.ro.

Pesticidele și alte substanțe chimice care se găsesc în mod frecvent într-o gospodărie tipică sunt identificate că neurotoxine la anumite nivele de expunere. Și ele s-au dovedit a fi corelate cu ADHD-ul.

Mai nou, fumul de țigară (ne referim la fumatul pasiv), care conține mai mult de 70.000 de substanțe chimice potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, poate fi adăugat pe lista de factori care pot crește riscul unui copil de a suferi de ADHD.

Sistemul nervos al copiilor încă se dezvoltă rapid până la vârstă de 2 ani, așa că până și o mică expunere la neurotoxine precum cele de mai sus poate cauza o afectare semnificativă a creierului, chiar efecte de durata mare.

Aproximativ 40% dintre copiii cu vârste între 3 ani și 11 ani sunt expuși la fumatul pasiv, arată o statistică a americanilor. Este recomandat, astfel, că micuții să nu fie expuși la fumatul pasiv cât timp sistemul lor nervos este încă în curs de dezvoltare.

În plus, experții recomandă părinților să fie proactivi și să evite să îi expună pe cei mici la fumul de țigară, atât acasă, cât și atunci când sunt în aer liber.

Trebuie să îmbunătățești mediul înconjurător în care copiii tăi își petrec timpul

Ce poți face tu, că părinte, pentru a limita efectele toxinelor din mediul înconjurător pentru copiii tăi? În primul rând, oamenii de știință spun să nu fumezi în preajma copilului sau copiilor tăi. În al doilea rând, experții spun să nu permiți nici altor persoane, rude sau prieteni să își aprindă țigară în apropierea micuților. Chiar dacă fiul sau fiica ta ar putea avea deja ADHD, simptomele cognitive și comportamentale se pot agrava o dată cu expunerea continuă la aceste substanțe chimice toxice.

Ce efecte are fumatul "la mâna a treia" asupra copiilor?

Fumatul la mâna a treia se referă la expunerea reziduală prin intermediul suprafețelor care au întâlnit fumul de țigară. În comparație cu fumatul pasiv, cel la mâna a treia, pe de altă parte, are de-a face cu suprafețele pe care tu și copiii tăi le atingeți, care au reziduuri de nicotină pe ele. Astfel de suprafețe pot fi:

• articolele de îmbrăcăminte

• podelele

• mobilă din casă

• jucăriile

• autovehiculele

• pereții.

Contactul poate, totodată, să aibă loc când inspiri unele dintre substanțele gazoasă rămase pe aceste suprafețe. Fumatul la mâna a treia poate fi deosebit de toxic dacă se combină cu alți factori poluanți din interiorul locuinței.

Evitarea expunerii la fumatul la mâna a treia, că nefumător, poate fi o adevărată provocare, mai ales dacă ai în familie un membru care fumează. Adevărul e că fumul de la țigară rămas în încăpere de la cineva care fumează afectează pe toată lumea din familia ta, indiferent de vârstă.

Efectele la copii mai mari

Există multiple efecte pe care fumatul la mâna a treia le are asupra copiilor. De fapt, potrivit medicilor, copiii sunt cei mai vulnerabili la astfel de efecte. Asta pentru că micuții au o probabilitate mai mare să atingă suprafețele și să aducă obiectele expuse fumului de țigară aproape de nasul și de gură lor.

Copiii expuși la fumatul la mâna a treia acasă au o probabilitate mai mare să aibă:

• astm

• infecții ale urechii

• îmbolnăviri frecvente

• pneumonie.

În plus, copiii care cresc în aceeași casă cu părinții care fumează sunt supuși unui risc crescut de a fuma și ei, la rândul lor.

Efecte la sugarii/ copiii mici

Și aceștia pot fi afectați de fumatul la mâna a treia. Un studiu sugerează că expunerea la fumul de țigară este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru sindromul de moarte subită a sugarului (SMSS) sau "moarte în pătuț". Celălalt factor major de risc pentru sindromul morții subite la sugari este poziția necorespunzătoare în timpul somnului.

Pe lângă riscul pentru acest sindrom ce duce la moartea inexplicabilă a bebelușului, expunerea la fumatul la mâna a treia îi supune pe bebeluși la unele dintre aceleași riscuri pentru sănătate, că și în cazul copiilor mai mari, inclusiv îmbolnăviri frecvente și probleme respiratorii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272