REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.8° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Gâmbuţeanu vrea să dea în judecată primăriile pentru a-şi recupera banii de la deszăpezire

Gâmbuţeanu vrea să dea în judecată primăriile pentru a-şi recupera banii de la deszăpezire

Replica API 6 martie 2014 | 00:00 188

Darie: Lipsa descentralizării duce la astfel de fenomene

Darie: Lipsa descentralizării duce la astfel de fenomene

Urmările codului roşu de viscol şi ninsori, ce a pus stăpânire pe Constanţa la finele lunii ianuarie, încă nu s-au stins. După ce vremea rea a trecut, directorul RAJDP Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, a tras linie şi a realizat că are de recuperat bani de la primării, întrucât a acţionat şi în sectoare ce nu-i intrau în atribuţii. Despre această situaţie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Darie, a spus că de vină este lipsa descentralizării. De asemenea, el a menţionat că este mândru de drumurile pe care le avem în judeţ.

"Asta a fost dintotdeauna din pricina acestui sistem pe care noi tot dorim să-l schimbăm. Lipsa descentralizării duce la astfel de fenomene. Problema va fi rezolvată în momentul în care se face o descentralizare reală, în care fiecare primărie va avea asigurat două tipuri de bugete, ceea ce nu există acum. Nu se poate în aceste condiţii să-ţi faci un plan de acţiune de lungă durată, să ştii ce faci cu banii în fiecare an, să ştii ce activităţi ai de făcut. O primărie mică nu poate să facă pentru că, cu bugetul pe care-l are, apoape că nu poate să-şi plătească salariile, iluminatul public şi atât. Noi ne aflăm în situaţia în care, spre exemplu, cum a fost la ultimul viscol", a declarat Cristian Darie.

Tot el a menţionat că nu ai cum să deszăpezeşti, spre exemplu, un drum comunal, dacă nu intri mai întâi pe cel judeţean, şi asta pentru a ajunge la locul cu pricina. "Nu am nimic cu colegii de la Naţionale, dar ştiu că la un moment dat toate utilajele din judeţ, ale tuturor instituţiilor, erau blocate. Singurele care funcţionau erau al noastre. Şi atunci a trebuit să ieşim şi să acţionăm inclusiv pe drumurile naţionale, inclusiv pe cele comunale. Păi, dacă eu am o gravidă sau un bolnav de inimă, în nu ştiu ce cătun, iar utilajul îl am, să zicem, la Hârşova, intru pe un drum naţional, pe care trebuie să-l deszăpezesc, dacă nu e deszăpezit, pentru a ajunge acolo. Nu că vreau să-l deszăpezesc, dar trebuie să merg înainte, nu? Intru pe drumul judeţean, apoi pe cel comunal. Cine plăteşte chestia asta? Dacă primăria ar avea bani, aşa, la nesfârşit, nu ar fi nici o problemă. Dar este normal că directorul Gâmbuţeanu (Adrian Gâmbuţeanu, directorul RAJDP - n.r.) e obligat să-şi noteze cheltuielile pe care le face şi, la un moment dat, să-i spună şi primarului. Aşa cum am făcut, pentru drumurile naţionale, o adresă la Guvern, şi domnul senator Nicolae Moga ne-a ajutat şi a făcut un amendament prin care a menţionat că nu vrem nici un ban în plus, ci doar banii de motorină, am consumat 40 de tone de motorină, şi am înţeles că se rezolvă, eh, aşa ceva se întâmplă şi la comune. Am intrat, am deszăpezit, dar totul costul. De unde să plătească omul ăla? Dacă nu acţionează în instanţă, vine Curtea de Conturi, pentru că problema tot Consiliul Judeţean o rezolvă într-un final. Cam aceasta este ideea pe care vrea să o facă regia, dar pune în practică politica Consiliului Judeţean. Altfel nu se poate. ", a dăugat Darie.

Credeţi că privaţii intră să deszăpezească fără să aibă siguranţa că-şi ia banul?

În contextul de faţă, discuţia a ajuns şi la situaţia în care privaţii trebuiau să intre să deszăpezească. "În judeţele în care nu există astfel de instituţii, regii de genul acesta, sau societăţi comerciale, acolo toate lucrările pe drumuri, inclusiv deszăpezirea, se licitează şi sunt nişte privaţi care le fac. Păi credeţi că ăla privat intră fără să ştie sigur că îşi ia banul? Ăla nici nu-şi scoate maşina, pe când la regie: hei rup pe ea!. Când a fost cu viscolul, toată lumea spunea: e o gravidă nu ştiu unde, e nu ştiu ce. Eu îl sunam pe Gâmbuţeanu să se ducă, să trimită o freză. O freză din aceea consumă aproape 100 de litri de motorină pe oră, să ne înţelegem. Totul costă. Suntem singura regie din ţară care mai funcţionăm aşa. Cu mândrie o spun, pentru că inclusiv drumurile arată cum arată. Arată bine. Numai cei care nu au fost în alte judeţe nu ştiu cum arată drumurile judeţene de fapt şi de drept. Dacă nu era Regia, credeţi că era vreun privat care să aibă un astfel de utilaj şi să-l folosească 5 zile pe an? Şi dacă l-ar fi avut, cam ce tarife ar fi pus el? Unul care să-i amortizeze cheltuielile, nu?", a conchis Darie.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212