REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

George Măndilă: Cea mai mare problemă a județului o reprezintă calitatea drumurilor

George Măndilă: Cea mai mare problemă a județului o reprezintă calitatea drumurilor

Replica API 21 februarie 2019 | 00:00 1104

INTERVIU

INTERVIU

Consilierul județean George Măndilă se află la al doilea mandat în Consiliul Județean Constanța. A reprezentat PNL în perioada lui Nicușor Constantinescu, dar și atunci când a preluat frâiele Cristinel Dragomir însă, spune el, instituția este mai transparentăacum, în ciuda polemicilor din cadrul ședințelor de consiliu. A făcut, de fiecare dată, front comun, cu ai săi colegi pentru a transforma proiectele inițiate în hotărâri. Câte s-au realizat, cu ce probleme se mai confruntă județul, dar și reacții referitoare la bugetul general, ne spune George Măndilă în interviul de mai jos.

Reporter: Vă aflați la jumătatea celui de-al dilea mandat de consilier județean. Care sunt realizările dumneavoastră, până în acest moment?

George Măndilă: Realizările mele, ca și consilier județean, sunt incluse în realizările grupului PNL. Noi, la alegerile din 2016, am ”livrat” 15 consilieri. A fost o diferență de 100 de voturi care a permis PSD-ului să ia un mandat în plus și, implicit, să aibă majoritatea în Consiliul Județean, ceea ce le-a dat câștig. Noi, cei 15, am intrat în opoziție și am funcționat destul de străns, chiar dacă s-au mai modificat din persoanele intrate în consiliu. Tot timpul, înainte de fiecare sedință, ne sfătuim între noi și votăm unitar. Toate proiectele care s-au facut, s-au făcut împreună, s-au depus și anul trecut cât și anul acesta, unul din proiecte a fost dotarea în mediul rural a anumitor școli care nu aveau grupuri sanitare. Proiectul este in curs de derulare.

Rep.: Vă referiți la toaletele modulare?

G. M.: Da. S-a aprobat suma de 9000 euro, din ce îmi aduc aminte, pentru fiecare scoala, ca să poată achiziționa și să instaleze acest tip de toaletă. Alte proiecte care au fost depuse au fost legate de renovările Teatrului de Vară de langă City Mall, au fost proiecte referitoare la înființarea unui teatru de copii, căci și proiectele de renovare din dotarea unor spitale care apartin de Consiliul Județean, cum ar fi Spitalul de Pneumofiziologie de la Palazu. Ar mai fi alte categorii pe care le-au făcut colegii din comisia de sănătate. Referitor la proiectele mele personale, ele sunt incluse, ca și orice alt coleg, nimeni nu are proiecte personale în Consiliul Județean. Noi suntem o echipă acolo și așa vom funcționa până la terminarea mandatului.

Rep.: Cum este, per ansamblu, Consiliul Judetean?

G.M.: Acum, evident, este mult mai transparent. Nu mă refer, în mod special, la persoanele din interiorul consiliului, ci în general, la cei din țară. Eu, fiind la al doilea mandat, îmi aduc aminte și de primi ani de mandat sub Nicușor Constantinescu, îmi aduc aminte și de următorii doi ani sub conducerea lui Cristian Dragomir. La început, sub conducerea lui Nicușor Constantinescu, era o ciudațenie totală, se vorbea și se vorbea în gol, pur si simplu nu se accepta nimic, ulterior au mai apărut chestiuni de colaborare în momentul în care a fost CJ a fost preluat de Cristinel Dragomir. Acum se colaborează mai bine, dar nu foarte bine. Sunt două partide rivale pe scena politică din țară și lucrurile astea se văd și in provincie și în interiorul județului. Consiliul este mult mai transparent decât înainte.

Rep.: Care sunt, în acest moment, problemele județului?

G. M.: Cea mai mare problemă este calitatea drumurilor. Într-adevăr, s-au mai reabilitat în ultimii ani, dar într-o anumită zonă vom vedea că sunt drumuri asupra cărora nu s-a intervenit, de exemplu, în zona Pantelimon, pe acolo va rupeți mașina daca mergeti. Noi, tot timpul aprobăm lista de investiții a Direcției Județene de Drumuri și Poduri. Alocăm și buget căt putem din ce avem, pentru ca CJ, în momentul de față, are un minus la bugetul alocat, după cum se știe. Noi, înainte aveam un buget de aproximativ 140 milioane euro. Anul trecut, am rămas la vreo 40 milioane euro, anul ăsta nu știu cât vom avea, vom vedea ce anume se aloca și vom discuta atunci. Prima prioritate ar fi integralitatea reparării sau turnării de covor asfaltic pe toate drumurile ce țin de noi. Sunt zone unde nu s-a intervenit. În afară de drumuri, mai este problema instituțiilor de cultură. Consiliul Județean mai are în subordine și instituțiile de cultură. Ele funcționează ... sunt deschise și cam atât. Nu au o activitate normală, modernă, nu sunt interactive cu cetațeanul și din pricina aceasta avem niște instituții culturale oarecum prăfuite. Culmea, în interiorul locurilor sunt niște oameni remarcabili, dar nu ține neapărat de știința lor de management sau de știința lor de a face un act cultural, ține de finanțare. Consiliul nu iși poate permite în momentul de față să aloce foarte mulți bani. O altă problemă este cea spitalului. Să vedem când anume o să reușim să îl renovăm cu totul, se lucrează pe secții dar, lucrându-se pe bucăți, ajungem să închidem terminăm ultima secție și s-ar putea ca prima să intre iarăși în renovare și tot așa.

Rep.: În interiorul PNL care mai este atmosfera?

G. M.: Ne ințelegem, că suntem oameni mari, de ce nu ne-am înțelege?! Evident, noul partid liberal a trecut prin chinurile facerii și a durat ceva, ca oriunde în țară. Au fost păreri pro și contra, au fost oameni nemulțumiți care s-au retras din partid. Eu, personal, sunt în continuare în partid, sunt membru fondator al acestui partid, fac parte din persoanele care au constituit acest nou partid și am moștenit istoricul celor două formațiuni, atât cu bune cât și cu rele. Am avut o perioadă de grație, în 2016 la alegerile locale, a venit dușul rece de la parlamentare când rezultatul nu a fost pe masura așteptărilor noastre, iar acum ne așteaptă un set de patru alegeri consecutive din șase în șase luni, unde sperăm să obținem un număr de voturi necesare care să ne impingă la decizia politica a țării,. Un partid nu poate avea majoritatea singur, dar în momentul în care ai un scor foarte bun, deja sondajele sunt îmbucurătoare. Nu coincid sondajele, arată cel mult o fotografie de moment, dar lucrurile se pot schimba începând cu a doua zi. Sperăm ca lucrurile să arate bine atât la nivel național, cât și la nivelul organizației județene. Europarmamentarele vin cu un vot oarecum abstract, o să ne arate efectiv care este puterea partidului. Facem tot felul de liste, culise, lucruri care se discută. Vom vedea lista finală, sunt mulți acolo care ar putea să ne reprezinte, este în primul rând președintele partidului care trebuie așezat pe lista, este și Crin Antonescu, dar și Vasile Blaga. Până acum câțiva ani de zile nu prea priveam cu atenție ce se întâmplă la Bruxelles, acum se pare că noi am evoluat din punct de vedere al legăturilor în interiorul Uniunii Europene și chiar contează ce se întamplă la Bruxelles și ne afectează.

Rep.: Cum vi se pare bugetul general pe 2019?

G.M.: Pentru prima dată in istoria țării avem peste 200 miliarde euro, se pare că acest buget rămas la indemâna PSD-ului, la mâna lui Dragnea, Valcov și Orlando Teodorovici generează niste copii răsfățați sau niște câștigători și totodată generează și niște perdanți. Nu știu cum s-a rezolvat problema cu alocarea bugetului la Servicii Secrete și mutarea acelor bani pentru școli, dar ar trebui să ramână echilibrat din punct de vedere financiar. Nu ne putem bate joc de anumite instituții. Ar trebui să se discute amendament punct cu punct în interiorul Parlamentului, iar acolo coaliția de guvernare ar trebui să țină cont și de părerea opoziției, nu doar să respingă printr-un vot mecanic. Este foarte important ca o țară să aibă un buget echilibrat iar politicile, că sunt de stânga sau de dreapta, se transpun prin felul în care se consumă bugetul. Acolo se vede exact politica unui partid și cât de mult bine dorește să facă populației unei țări. Cât despre alocația pentru copii, acolo nici un partid politic nu ar trebui să își aducă vreun merit. Este adevărat, a fost singurul amendament PNL care a trecut, dar s-a ajuns în poziția în care a fost trecut pe nume propriu de către PSD. Orice amendament, dacă este bun, ar trebui aprobat după ce se discută si să nu își mai aloce nimeni meritele, nimeni nu face nici o dispută pe internet, nimeni nu trebuie să ridice mâna ca la școala. Pur si simplu, discutăm despre o datorie, despre ceva ce trebuia să facem.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102