REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
17.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

George NICULESCU secretar de stat: FACTURILE la ENERGIA electrică și la GAZE vor veni cu PREȚUL SCĂZUT! Video

George NICULESCU secretar de stat: FACTURILE la ENERGIA electrică și la GAZE vor veni cu PREȚUL SCĂZUT! Video

Replica API 9 octombrie 2021 | 00:06 3475

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent în studioul Replica de Constanța. În cadrul interviului, acesta a explicat situația legată de explozia prețurilor la energie electrică și la gaze, precizând că deja s-au luat măsuri și se vor lua în continuare. Totodată, a vorbit și despre toate acuzațiile care se aduc, acum, Guvernului, dar și de problemele de pe plan local.

”Această majorare a tarifelor la energie și gaze este în contextul global, nu este o creștere doar națională. Cererea mare de energie electrică și gaze naturale, imediat după măsurile de lockdown, a crescut foarte mult. Dacă vedem cazul Chinei, spre exemplu, un mare consumator, a crescut foarte mult această cerere de energie electrică și gaze naturale. Ieri (joi – n.r.), spre exemplu, am înregistrat o creștere în toată Europa, în Germania s-a tranzacționat cu aproximativ 300 de euro. România, ieri (joi – n.r.), a avut al treilea cel mai mic preț din întreaga Uniune Europeană. Cu toate că suntem interconectați cu foarte multe țări, reușim prin producția internă să ținem prețul la un nivel scăzut față de celelalte state membre. Nu, însă, la un nivel scăzut precum în anii anteriori. Într-adevăr, prețul la care se tranzacționează este unul extrem de mare. O altă cauză pentru care prețurile au crescut este ambiția Uniunii Europene de a decarboniza toată industria UE. Să devenim primul continent care avem o economie verde, fără emisii, fără poluare. Lucrul acesta se face prin niște măsuri coercitive care se aplică producătorilor de energie din surse clasice. Prețurile acestora se cauzează contextului internațional , dar și a măsurilor de decarbonare pe care Uniunea Europeană dorește să le atingă”, a explicat George Niculescu.

Niculescu: Am luat ca preț de referință la energia electrică 68 de lei, iar gazele naturale la 125 de lei pe megawatt/oră

”Noi trebuie să începem investițiile în sectorul energetic. Cu cât vom avea mai mulți consumatori de energie ieftină, care nu necesită materie primă, mă refer la solar, la vânt, iar această energie ieftină intrată în sistem, va pune presiune și va scădea prețul energiei electrice. Contextul este unul dificil. Suntem printre primele țări din UE în ceea ce privește măsurile luate pentru protecția populației în fața acestui val de scumpiri, prin Ordonanța de Urgență, adoptată luni, ce prevede compensarea unei părți din factura la energia electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici care se încadrează într-un consum mediu de energie electrică și gaze naturale. Am luat ca preț de referință la energia electrică 68 de lei, iar gazele naturale la 125 de lei pe megawatt/oră. Măsura ajunge și țintește către 13 milioane de locuitori, iar efortul financiar este pe 1,3 miliarde de lei, pentru perioada consumului înregistrat între 1 noiembrie și 31 martie. Aceste compensări le vom vedea în facturile pentru luna decembrie. Locuitorii nu trebuie să facă nimic, nu este vorba despre nicio procedură birocratică, nu trebuie să facă absolut nimic. Este foarte simplu”, a spus Niculescu.

Opoziția încearcă să speculeze…

De asemenea, pentru a elimina un fel de situație pe care opoziția încearcă să o speculeze, această Ordonanță de Urgență nu a fost gândită pe repede înainte. Am desfășurat o muncă pentru a satisface nevoile cetățenilor în acest context de prețuri foarte mari. Ne-am lăsat o portiță în Ordonanța de Urgență pentru a interveni în cazul în care prețurile vor înregistra tarife ascendente. Suntem atenți și monitorizăm ce se întâmplă pe piață, iar dacă situația o impune, venim și țintim o masă și mai mare de locuitori. Facem parte dintr-un guvern responsabil și ne preocupă aceste situații. Nu avem cum să intervenim în formarea prețului pe o piață liberă”, a explicat George Niculescu.

Îl felicit pe Gică Hagi

”Îl felicit pe Gică Hagi. Un constănțean care a făcut istorie și performanță, mă bucur că este preocupat de tot ce înseamnă aceste aspecte ce țin de mediul înconjurător. Ideea de a avea primul club de fotbal, cred că este o premieră mondială, care să impacteze neutru mediul înconjurător, este o decizie pentru care l-am felicitat personal. Își propune niște chestii de la care ar trebui să luăm exemplu cu toții. Gândește modul sustenabil prin care poate să dezvolte un club în condiții de a proteja și mediul înconjurător. Vreau să văd mai multe societăți care își asumă astfel de politici și mesaje care nu pun în pericol mediul înconjurător. Eu sunt un promotor al tehnologiilor regenerabile. Tehnologiile tehnice sunt depășite și și-au atins maturitatea. Încurajarea persoanelor fizice, cât și a agenților economici de asumare a rolului de consumator și producător, asta își propune modificarea pe care o avem în vedere. Încercăm să deblocăm aceste situații. Este o măsură foarte bună, nu am prețenția că dețin adevărul absolut, ținem legătura în permanență cu toate mediile asociative. Această măsură va suplimenta instalarea panourilor fotovoltaice, înregistrând costuri foarte mici”, a explicat Niculescu.

PSD nu are nici cea mai mică intenție de a intra la guvernare!

”Această criză sanitară s-a suprapus, care dăinuie de aproximativ 2 de ani, avem această situație la Ministerul Energiei, pe care încercăm să o gestionăm cât mai bine și am trecut și peste o criză politică. Lucru despre care telespectatorii nu privesc cu ochi buni. Din păcate, o parte dintre participanții la actul de guvernare nu au înțeles că poartă o responsabilitate mai mare decât orgoliul și interesul personal. Nu fugim de responsabilitate, iar lucrul acesta l-am demonstrat. Nimeni nu prevedea această criză, dar important este să vii și să te adaptezi și să ajuți oamenii. Marșează cu această idee despre alegerile anticipate, dar ei nu doresc să guverneze, ei nu-și asumă reforme, nimeni nu a venit cu nicio propunere completă pentru a rezolva problemele la energie electrică și gaze. Nu au nici cea mai mică intenție de a intra și de a guverna. Aceștia își asumă niște chestii doar în scop politic, pentru a câștiga electoral. Nu a venit nici un parlamentar PSD să aducă vreo propunere sau amendament la această problemă legată de plafonarea tarifelor. Cine îi mai crede pe ei, când au avut posibilitatea să facă ceva și nu au făcut nimic? La nivel declarativ, ei speculează acest moment, încercând să facă cum au făcut pe toate perioada pandemiei, acuzații nefondate”, a spus Niculescu.

Regret nespus de mult tragedia de la Boli Infecțioase

”Eu regret nespus de mult de ceea ce s-a petrecut la Spitalul de Boli Infecțioase. Astfel de tragedii nu ar trebui să se întâmple nicăieri și niciodată. Din păcate, la o perioadă de timp, lucrurile acestea se întâmplă. Vă spun că din punctul meu de vedere, tot sistemul medical trebuie alimentat cu fonduri pentru a fi complet reabilitat. Vedem că după 2 ani de pandemie, atât resursa umană din sistemul medical este la limită, toți medicii care sunt în linia întâi fac acest lucru în fiecare zi, de aproximativ 2 ani de zile. Tot sistemul medical este întins la maxim. Se pare că este un maraton care durează de doi și îmi doresc ca medicii să dea dovadă de capacitate de efort pentru a depăși aceste momente”, a spus Niculescu.

Mă vaccinez săptămâna viitoare cu doza 3

”Mă vaccinez săptămâna viitoare cu doza 3. O să mă vaccinez unde m-am vaccinat cu primele două doze, adică în Constanța, atât eu, cât și soția mea care este cadru medical. Trebuie să fim protejați pentru că intrăm în contact cu părinții, cu copiii care merg la școală. Eu am fost de la începutul pandemiei un susținător al vaccinului, al măsurilor de distanțare socială. De fiecare dată am îndemnat la responsabilitate în această pandemie. Eu nu am nevoie de un act normativ care să mă oblige să fac un lucru dacă știu că acel lucru îl fac pentru sănătatea mea și a familiei mele. Nu am nevoie de nici măcar o amendă sau hotărâre CNSU, pentru a lua aceste decizii singur, pentru a mă proteja pe mine și pe familia mea. Dacă pentru unii este nevoie să facă acest lucru și doar așa vom depăși această pandemie, probabil că asta e de făcut”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Energiei.

Mai multe detalii despre cele discutate în cadrul interviului, puteți citi în materialul video de mai jos:

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ulii! Vai de mama noastra cu un asemenea incompetent!
1
0
stie ce inseamna, sau ia banii degeaba, felicitari pentru competena
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468