REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
11° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

GIGACALORIA, MAI SCUMPĂ LA CONSTANȚA! Făgădău: „Facem demersuri să preluăm CET!”

GIGACALORIA, MAI SCUMPĂ LA CONSTANȚA! Făgădău: „Facem demersuri să preluăm CET!”

Replica API 1 februarie 2019 | 09:48 655

Constănțenii vor plăti un preț mărit al gigacaloriei, începând cu data de 1 ianuarie a.c..

În ședința ordinară a Consiliului Local Constanța de joi, 31 ianuarie a.c., consilierii locali au votat proiectul de hotărâre privind actualizarea prețului local – preț format din prețul de producere a energiei termice și tarifele serviciilor de transport, distribuție și furnizare în sistem centralizat, începând cu data de 01.01.2019 în municipiul Constanța. În ciuda voturilor „împotrivă” ale consilierilor liberali, cât și a abținerilor consilierilor locali PMP, proiectul de hotărâre a trecut, astfel că prețul gigacaloriei va crește, pentru primele trei luni, cel mai probabil, ale anului 2019, la 275 de lei.

Consilierii PNL au votat împotriva proiectului de hotărâre privind stabilirea prețului local –Adriana Trandafir a explicat: ”Consilierii PNL nu sunt de acord pentru ca nu mi s-a prezentat ce se dorește a se realiza. Până când nu se vor propune niște măsuri pe termen mediu și lung, pentru a se vedea cum vom ieși din această spirală păguboasă, nu vom vota astfel de propuneri”, a explicat consilierul. În timp ce PNL a votat împotriva proiectului, consilierii PMP s-au abținut.

Romeo Rezeanu a declarat: ”Această creștere a prețului la gigacaloriei înseamnă o echilibrare și fată de cei care plătesc la gaz”

Primarul Decebal Făgădău a explicat de ce s-a ajuns în situația creșterii prețului gigacaloriei și a subliniat că administrația locală a înaintat în demersurile de preluare a CET Constanța, în încercarea de a soluționa problemele apărute cu privire la rețeaua de termoficare a municipiului Constanța.

„Astăzi a fost aprobat proiectul de hotărâre ce vizează actualizarea prețului la energia termică și dacă la începutul sezonului rece, atunci când am început cu o criză dată de situația neplăcută în care se află compania Ministerului Energiei, Electrocentrale Constanța SA, atunci am făcut o intervenție rapidă și masivă plătind un avans către această companie, am reușit să reducem, pentru primele luni, prețul gigacaloriei la 225 de lei. Dar întrucât prețul gazelor și energiei a crescut, compania Electrocentrale Constanța SA a obținut o majorare din partea ANRE. Această majorare aprobată a dus la creșterea prețului către populație. Astfel că prețul către populație va fi de 275 de lei. Încercăm să păstrăm media de 250 de lei, așa cum a fost și în anii anteriori. Am avut 225 de lei pentru trei luni, probabil va fi 275 de lei pentru trei luni, astfel încât să nu împovărăm cetățenii. Am văzut și puncte de vedere din partea consilierilor locali, care spun că este echitabil, alții care, din lipsa unei determinări de asumare, au votat împotrivă.

Una peste alta, sper ca la nivelul Constanței să se rezolve cea mai grea problemă a sa, cea a sistemului centralizat a sistemului de termoficare. Și în continuare aștept ca structura centrală, Ministerul Energiei, în speță, să continue programul pe care l-am început de anul trecut, acela de transfer a CET către autoritatea locală.

Mai mult, am făcut pași în această direcție, în sensul că printr-o corespondență cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Ministerul Energiei, cu sprijinul Băncii Mondiale am reușit să găsim finanțare atât o centrală nouă, cât și modernizări ale sistemului de transport.

Nu am stat cu mâinile în sân, așteptăm ca Ministerul Energiei să ia o decizie, am înțeles că deja Consiliul de Administrație a CET Constanța a luat o hotărâre și a transmis-o către Ministerul Energiei, precizând că sunt de acord cu transferul către autoritatea locală. Așteptăm să vedem ce spune Ministerul Energiei. Dar între timp noi am pregătit posibilitatea de a finanța, pe fonduri structurale, pentru o investiție într-o centrală modernă și în modernizarea și redimensionarea rețelei de transport penru că în mod evident nu mai sunt necesare aceleași diametre ca înainte de 1990, sau ca în momentul în care a fost construită această centrală”, a afirmat primarul Decebal Făgădău.

F.B.

Citește și: Ședință CLM. Consilierii PNL au votat împotriva majorării energiei termice. PMP s-a abținut!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
este foarte slab pregatit !
0
0
Radu draga , ca punand mana pe ei , sa-i imparti in doua cete , usr-si pnl-ei !
2
3
Un bou mai mare decat primarul asta nu cred ca exista! Este incapabil sa conduca o comuna ... ce sa mai vorbim de un oras cum este Constanta. Uitati-va la ceilalti primari care se zbat in aceste zile pentru bugetele localitatilor pe care le conduc si faceti comparatei. UN BOU!
3
1
Vecina mea trebuie sa plateasca 1300 lei din urma din 2012 cind a primit subventie la caldura --ptr ca a avut la banca bani de inmormintare 3300 lei adica a trecut de 3000 lei --Ce rusine din partea primarului !!--pai cine s-o ingroape pe femeie ca are deja 90 ani
2
0
dar fagadau e un tip destul de limitat intelectual!
12
0
Iti dorim sa mori anul asta. Ratatule. Esti cel mai ratat primar de la coiciu incoace. O sa intri in cartile de istorie. Nici pastaie nu a fost asa batut in cap. Inainte sa mori, te rugam sa il omori si pe ala care te tunde. Banii din parcare cu sms unde sunt bai papagale? Strazi nu, trotuare nu, lumina ciuciu prin oras. Ai pus leduri care abia se vad. Sper sa te vad in pom infipt
7
1
Astia o sa darame cet sa faca blocuri atat de capabili sunt
16
0
Ce-i pasa, are centrala pe gaz, probabil!
9
0
Ba handicapatule mars afara
8
0
Nici nu stie pe ce lume e. Face numai rau
11
0
Un neica nimeni care ne conduce. Nu stie decat sa ia cat mai multi bani de la cetatenii orasului. Apa cea mai scumpa, la fel gunoiul si gigacaloria. Nu l-am vazut la Bucuresti, impreuna cu ceilalti primari din marile orase, ca se duce la guvern pentru mai multi bani pentru oras. Probabil ca ii ajung banii. Cazinoul cade, el nu vede?
17
0
FAGABoU LIMBA de BOU primarele KAKAZMEU cu KAP de ZMECLEU
8
0
Bravo Fagadau bravo PSD singurul partid care tine la popor
5
15
De 2 ani numai proiecte si minciuni n-ati facut nimic ptr constanteni ---iar acum ati scumpit si gcal --Apropo proiectul Cazino ce mei face ?--Bine bineeee !
21
1
Nu a stat cu mainile in san. A baut apa de la robinet.
7
1
Nenorocitii ....Fata de alte localitati , aveam deja mult mai scumpa ...dac ce vor ei ....Toti sunt hoti ..lacomi ...nu se mai satura sa fure ....
17
0
Lasa cet si radet sa moara si lasa ne sa ne punem gaze,idiotule.Stim ca de acolo ne furati si va tineti plosnitele de tigani gratis in HC si pensionarii cu subventii ca sa va voteze,ajunge cat ne-at supt.Vrem sa ne alegem cu ce ne incalzim,fara sa ne tii tu cu forta,in casa noastra, obligati sa stam la radet.Vrem sa ne punem gaze,lasa cetul sa dea faliment,lasa-ne sa ne gospodarim singuri si sa alegem
27
6
In orasele din vestul tarii functioneaza demult sisteme trecute la primarie. Noi tot o frecam de ani de zile. Aia din vestul tarii au accesat fonduri europene si au inlocuit shandramalele vechi cu instalatii noi , performante.
26
1
Pe 31 ianuarie,ati hotarat sa majorati pretul de la 1 ianuarie?
28
0
pana tot faceti voi demersuri vine vara
20
0
Ceapa ma tii de mincinos. Nu ai deloc coloana vertebrala. Pleaca naibii de acolo. Da ti demisia. Ce esti asa fomist sa tragi cu dintii. Gainarule.
28
2
Mai bine faceti demersuri sa se inchida radet si sa subventionati montareacentralor individuale. Cu banii cu care subventionati radetul intr-un sezon de iarna , toti constantenii isi pot monta centrale individuale si nu mai trebuie sa plateasca toate pierderile din retea, toate salariile celor care stau si freaca menta pe la radet.
25
5
Fagabou, ba chiar ai stat cu "mainile in san"! Cati ani vor mai trece? Esti sub orice critica.
29
2
Promisiuni si minciuni ! Ccrt e ce se vede ! Nimeni din toti cei ce sau perindat nu au facut nimic ptr oras ! Fiecare si- a rezolvat interesul ! Vin ai nostrii , pleaca ai nostrii , noi raminem tot ca PROSTII !
24
2
sa vedem daca gigacaloria bate berea si micii
22
0
Aducetil pe Rachieru... sal rezolve
12
0
praffffffffffff
23
0
Adio Radet !!! De 10 ani tot preluati Cet-ul ! Fagadau nu ai facut nimic pentru Constanta , ai facut doar pentru tine si neamuri !
46
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108