REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Grevă generală în transportul rutier de persoane. Transportatorii şi-au dat întâlnire cu ministrul Şova

Grevă generală în transportul rutier de persoane. Transportatorii şi-au dat întâlnire cu ministrul Şova

Replica API 12 octombrie 2018 | 00:00 263

S-a creat un adevărat haos, joi, în mai multe judeţe din ţară, inclusiv Constanța, după ce transportatorii au intrat în grevă generală. Încă de la primele ore ale dimineții, microbuzele şi autocarele au fost trase pe dreapta, după negocierile eşuate cu ministrul Lucian Şova, traficul fiind reluat abia după ora 14.00. Transportatorii sunt nemulţumiţi de noile reguli pe care Guvernul le pregăteste pentru cei care vor să transporte călători.

Firmele de transport din judeţul Constanţa au intrat joi, în grevă, de la ora 12.00. Transportatorii sunt nemulțumiți de un ordin al ministrului Transporturilor Lucian Șova care liberalizează trnsportul județean de persoane. Concret, ministerul Transporturilor propune ca operatorii cu tarife mai mici, care au maşini noi, dotate pentru persoanele cu dizabilităţi şi cu aparate de aer condiţionat să aibă prioritate la licenţele pentru transportul de pasageri.

Transportatorii cer, însă, ca regulamentul să nu se schimbe şi să aibă prioritate, în continuare, operatorii cu vechime pe traseu. ”Începând orele 12, cursele cu plecare Autogara Nord Constanța s-au oprit. La Sud nu am încă informații. Transportul județean și interjudețean este oprit. Oamenii au fost anunțați încă de miercuri, ora 10.00, nu au plecat de acasă știind că va fi dificil să se întoarcă, au fost anunțați și la urcarea în mașini. Toate mașinile sunt în garajele firmelor de transport”, a declarat joi Cătălin Mihalache, pentru Replica de Constanța.

De precizat că în autocarele JTA (ruta Năvodari - Constanţa) au fost lipite, încă de miercuri dimineaţa, afişe prin care era anunţat protestul, respectiv faptul că de joi nu vor mai circula! Acelaşi lucru l-a anunţat şi un transportator din Mangalia. Oamenii au așteptat în autogări câteva ore, cu bagajele în stradă, până când șoferii și-au reluat rutele obișnuite.

După ora 14.00, transportatorii au suspendat greva, obținând promisiunea că marți se vor așeza la o masă rotundă cu ministrul, în vederea găsirii unei soluții corecte. ”Transportul județean și interjudețean a fost reluat, am obținut o întâlnire și o masă rotundă la Comisia parlamentară pentru transporturi, fiind invitați reprezentanții transportatorilor și ministrul Lucian Șova. Invitația este valabilă pentru marți.

Am reluat activitatea pentru că așa am vrut, am obținut așezarea la masa negocierilor pentru găsirea soluției corecte, nu avantajoase sau dezavantajoase. Soluția corectă înseamnă un nou ordin de ministru care să țină cont de transportatorii proprii locali, să nu se facă o privatizare fără a ține cont de firmele românești, de transportatorii români, o liberalizare controlată, justificată, bazată pe mai multe criterii.

Criteriile le vor găsi dumnealor la masa rotundă. Dacă nu vom ajunge la un consens, vom relua activitățile de protest. Dar suntem foarte optimiști!”, a conchis Cătălin Mihalache. „Ceea ce se întâmplă este un boicot organizat, care vizează menținerea unor monopoluri în piața te transport interjudețean de pasageri din România.

Conceptul de grevă nu este aplicabil unor asociații de transportatori”, a declarat ministrul Lucian Șova, referitor la greva transportatorilor. „În ultimii 15 ani, niciun transportator altul decât cel care a ocupat primul şi foarte probabil acum 15 ani, un traseu de la Bucureşti la Urziceni, niciun alt transportator nu ar putea astăzi să efectueze curse pe acest traseu şi în viziunea celor care combat proiectul pe care l-am propus, acest lucru nici nu ar trebui să se petreacă vreodată”, a conchis ministrul.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa vina firme cu masini noi , de capacitate . Ne-am saturat de 40 de insi in microbuz si soferi care curata GHEATA DE PE INTERIORUL PARBRIZULUI in rablele 31o . PLECATI !
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108