REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

GUVERNUL dă BANI pentru REABILITAREA ȘCOLILOR și a GRĂDINIȚELOR din Constanța

GUVERNUL dă BANI pentru REABILITAREA ȘCOLILOR și a GRĂDINIȚELOR din Constanța

Replica API 28 aprilie 2021 | 13:23 1776

Solicitările numeroase i-au făcut pe guvernanți să aloce mai mulți bani pentru eficientizarea energetică a instituțiilor de învățământ din întreaga țară. Astfel, reprezentanții unităților administrativ teritoriale din județul Constanța pot primi sume cuprinse între 1.500.000 și 6.000.000 de lei pentru reabilitarea instituțiilor de învățământ pe care le au în subordine.

Parlamentarul constănțean, Bogdan Bola, a adus în atenția unităților administrativ-teritoriale din Dobrogea, faptul programul "Casa Eficientă Energetic pentru școli și grădinițe" a fost extins pentru toate clădirile publice. Ce prevede mai exact acest proiect? Ei bine, mai multe școli și grădinițe din Constanța primesc acum posibilitatea de a fi eficientizate energetic.

Buget de 1,4 miliarde de lei

Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ va fi modificat, întrucât au existat numeroase solicitări de modificare a ghidului de finanțare aferent acestui program. Bugetul aprobat pentru această categorie de proiecte este de 1,40 miliarde lei, mai mult cu aproximativ 1 miliard de lei față de alocarea inițială, care avea în vedere doar eficientizarea energetică a unităților de învățământ.

Sume diferențiate în funcție de UAT

Banii vor fi oferiți în funcție de numărul de locuitori și de categoria UAT (comună, oraș de rang I sau II, etc.), de exemplu: 1.500.000 lei pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori; 3.000.000 lei pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 locuitori; 4.000.000 lei pentru orașe; 5.000.000 lei pentru municipii de rang II; 6.000.000 lei pentru municipii de rang I.

Perioada de înscriere în aplicația informatică a datelor tehnice aferente proiectelor începe în data de 05 iulie 2021, ora 10.00 și se închide în data de 04 octombrie 2021, ora 16:00.

Iată cum pot fi cheltuiți banii

Cheltuielile eligibile pentru școli și grădinițe sunt: dotarea instituțiilor cu centrale termice, dar și înlocuirea centralelor sau a componentelor sistemului de încălzire cu unele mai performante; tâmplărie cu geam termopan; izolație termică fațade și terase; alte lucrări menite să reducă pierderile de energie termică; sisteme nepoluante pentru obținerea necesarului de energie sau pentru anumite utilități; sisteme de încălzire a apei care utilizează energia solară, panouri fotovoltaice; schimbarea corpurilor de iluminat; instalarea de senzori de mișcare; sisteme moderne și eficiente de monitorizare a energiei; sisteme de ventilație și climatizare pentru sporirea confortului termic al utilizatorilor.

Criterii de eligibilitate

Este considerată eligibilă UAT care îndeplineşte următoarele condiţii: acţionează în nume propriu; nu este înregistrată cu fapte sancţionate de legislaţia financiară şi fiscală; nu a fost condamnată pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă; are îndeplinite obligaţiile de plată a taxelor, impozitelor şi amenzilor către bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Fondului pentru mediu, conform prevederilor legale în vigoare; asigură contribuţia proprie necesară implementării proiectului/obiectivului; este proprietar al terenului şi al clădirii/ansamblului de clădiri pe care se realizează investiţia şi le administrează prin organe deliberative; deţine un document strategic relevant, care poate fi: plan de acţiune privind energia durabilă, strategie de reducere a emisiilor de CO2, strategie locală/judeţeană în domeniul energiei, plan naţional de acţiune în domeniul eficienţei energetice (aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 122/2015), alt document strategic care prevede măsuri în domeniul eficienţei energetice, conform legislaţiei în vigoare.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272