REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Guvernul României a alocat un 1 mld. de euro pentru relansarea programului IMM Invest Plus. Video

Guvernul României a alocat un 1 mld. de euro pentru relansarea programului IMM Invest Plus. Video

Mirela PASCAL, Emilia BABU 2 decembrie 2023 | 00:00 7242

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri și vicepreședinte al Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare, s-a aflat joi, 30 noiembrie a.c., în studioul Replica, unde a vorbit, pe larg, despre relansarea programului IMM Invest Plus.

Guvernul Romaniei a alocat un 1 mld. de euro pentru relansarea programului IMM Invest Plus. VideoDumitru Nancu și Emilia Babu

În data de 23 noiembrie, Guvernul României a alocat încă 4,1 miliarde de lei, aproximativ un miliard de euro plafon de garantare, pentru relansarea programului IMM Invest Plus. Este cel mai mare program pentru IMM- uri din cele 73 de state membre care au notificat la Comisia Europeană schema de ajutor de stat pentru IMM-urile afectate de războiul din Ucraina. România are cea mai bugetată schemă. Dacă până în anul acesta, până în iunie, bugetul schemei de garantare era de 4 miliarde de euro, acum prin această suplimentare pe care Guvernul a făcut-o pentru mediul de afaceri, ajunge la 5 miliarde de euro. Ordinul Ministrului de Finanțe a fost publicat la Monitorul Oficial, sperăm până pe 4 decembrie să alocăm plafonul de 4,1 miliarde celor 21 de instituții financiare“, a declarat Dumitru Nancu.

Noul plafon, de mare ajutor pentru mediul de afaceri

Ținând cont de măsurile fiscale care sunt deja implementate și cele care vor urma să fie implementate cu 1 ianuarie 2024, Nancu consideră noul plafon de mare ajutor pentru mediul de afaceri. „S-a făcut această corecție macro-bugetară, iar Guvernul vine cu măsuri de lansare economică. IMM Invest Plus este un instrument financiar prin care întreprinderile mici și mijloci din România beneficiază de un credit de investiții pe o perioadă de 6 ani, de maxim 2 milioane de euro. Primul an nu se plătesc dobânda și accesoriile, sunt suportate de Fondul Național de Garantare. De asemenea, pot solicita o perioadă de grație de un an jumătate, deci este cea mai mare facilitate. A doua facilitate este capitalul de lucru, pot beneficia de un capital de lucru în valoare de un milion de euro, maxim cinci milioane de lei pentru cheltuielile curente. Perioada este de trei ani, la fel primul an beneficiarul nu plătește dobânda, este suportată de fondul Național de Garantare, la fel cu perioada de grație, maxim un an jumătate”, a  completat directorul.

 Guvernul Romaniei a alocat un 1 mld. de euro pentru relansarea programului IMM Invest Plus. VideoDumitru Nancu

Dumitru Nancu a vorbit și despre impactul IMM Invest la Constanța. „Am avut un parteneriat cu Agenția pentru IMM-URI din Constanța, acest parteneriat l-am dezvoltat și la nivel Național cu agenția pentru IMM-uri la Cluj și urmează Craiova. Practic, pe județul Constanța, de la începutul IMM Invest -2020 până în prezent, peste 10% din mediul de afacere activ din Constanța a beneficiat de acest program. Garanțiile acordate de Fondul Național de Garantare sunt 2,5 miliarde de lei, iar mediul de afacere din județul Constanța a beneficiat în total de 3 miliarde de lei oferiți prin acest program IMM Invest. Ca un top național, Constanța este pe podium, locul 3 pe IMM Invest Plus, și locul 4 pe IMM Invest”.

Planuri pentru 2024...

Ce urmează în anul 2024? „Pentru anul 2024 avem un pachet de 4 direcții, instrumente financiare dedicate întreprinderilor, Instrumente financiare dedicate pentru primării. De asemenea, pe 12 decembrie, în Republica Moldova vor începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, creăm un instrument dedicat IMM-urilor din Diaspora mai ales din Republica Moldova printr-un program special. De asemenea, în 27 octombrie, Parlamentul European a adoptat un program de măsuri pentru IMM-uri în valoare de 12 miliarde de euro și aici gândim scheme de ajutor de stat pentru întreprinderile mici și mijlocii. De asemenea vrem să intrăm cu scrisul de garanție bancară, instrumentul financiar cel mai folosit în Uniunea Europeană”, a conchis Nancu.

Mai multe despre programele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri și planurile pentru 2024, urmăriți în interviul integral de mai jos:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272