REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

HARTA DE ZGOMOT A CONSTANŢEI. Iată care sunt zonele cu poluare fonică din municipiu!

HARTA DE ZGOMOT A CONSTANŢEI. Iată care sunt zonele cu poluare fonică din municipiu!

Replica API 5 decembrie 2018 | 00:00 683

Care sunt zonele din municipiul Constanța cu nivelul cel mai ridicat de zgomot și care sunt cele mai liniștite? Ce măsuri sunt luate pentru reducerea nivelului de zgomot? Acestea sunt întrebările la care oferă răspuns raportul realizat de SC Enviro Consult SRL, în care este prezentată și Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța, cartierul Palazu Mare și stațiunea Mamaia. Harta a fost aprobată de consilierii locali, în ultima ședință a lunii noiembrie a.c.

Autoritățile publice locale au obligația să refacă hărțile strategice de zgomot la un interval de cinci ani. Așa scrie în lege. Astfel că, în decembrie 2017, Primăria municipiului Constanța a scos la licitație realizarea documentației pentru harta de zgomot, procedură câștigată de SC Enviro Consult SRL. Măsurătorile, atât în ceea ce privește nivelul zgomotului produs pe timp de zi și de noapte, privind traficul rutier, traficul feroviar și în zonele industriale, au fost realizate la jumătatea lui 2018, iar în realizarea raportului au fost luate în calcul și datele centralizate de la Poliția Locală Constanța și alte instituții publice, cu răspundere privind poluarea fonică.

În ultima ședință a lunii noiembrie a.c., harta strategică de zgomot a fost supusă atenției Consiliului Local Constanța și a primit votul consilierilor locali.

Conform hărții strategice votate, în perioada analizată au fost observate depășiri ale valorilor maxime permise, pentru traficul rutier, pe timp de zi, pe următoarele artere: bd. I.C. Brătianu, str. Termele Romane, str. Dezrobirii, bd. Aurel Vlaicu, str. Cumpenei, str. Gării, bd. Ferdinand, bd. Alexandru Lăpuşneanu, şos. Mangaliei, bd. Tomis, str. Mircea cel Bătrân, bd. 1 Mai, str. I.G. Duca, str. Soveja şi bd. Mamaia.

Măsurători au fost realizate și pentru traficul rutier de pe timpul nopții, iar depășiri au fost constatate pe: bd. I.C. Brătianu, str. Termele Romane, str. Dezrobirii, bd. Aurel Vlaicu, str. Cumpenei, str. Gării, bd. Ferdinand, bd. Alexandru Lăpuşneanu, şos. Mangaliei, bd. Tomis, str. Mircea cel Bătrân, bd. 1 Mai, str. I.G. Duca, str. Soveja şi bd. Mamaia.

„Din analiza rezultatelor obţinute, se observă că există 8.105 persoane care sunt expuse la un nivel de zgomot peste limita de 70 dB(A) pentru indicatorul Lzsn, respectiv 10.238 de persoane expuse la un nivel de peste 60 dB(A) pentru indicatorul Lnoapte”, se mai menționează în raportul întocmit.

În schimb, „din analiza hărţilor strategice de zgomot pentru industrie, nu se observă depăşiri ale valorilor maxime permise - 65 dB(A). Din analiza hărţilor strategice de zgomot pentru industrie nu se observă depăşiri ale valorilor maxime permise - 55 dB(A)”.

Autoritățile publice locale au început deja să aplice măsuri pentru reducerea zgomotului, iar altele sunt avute în vedere. Dintre acestea, în raport sunt menționate: „Pentru traficul rutier: proiecte de modernizări și reabilitări străzi care contribuie indirect la reducerea zgomotului: reabilitarea tramei stradale pe strada Termenele Romane, construirea variantei ocolitoare a municipiului Constanța, intersecții inteligente – implementarea sistemului de management integrat al traficului în municipiu, reabilitarea termică a blocurilor de locuințe construite în perioada 1950 – 1989, reabilitarea și extinderea spațiilor verzi din zona Tomis I, amenajarea unui parc nou – Parcul Aurel Vlaicu și a Parcului Carol I.

Pentru traficul feroviar a fost finalizat proiectul de modernizare și reabilitare a infrastructurii feroviare pentru magistrala 800 București – Constanța

Pentru zonele industriale nu există proiecte/programe de reducere a zgomotului finalizate sau aflate în desfășurare”.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
..ORAS TURISTIC ! POLUARE ! remedierea problemei contaminarii aerului si solului pana la functionalitate pentru diminuarea riscurilor asupra sanatatii umane si mediului, INTR-O ALTA VIATA !
0
0
Sunteti varza cu studiul vostru. De departe cea mai zgomotoasa strada este Nicolae Iorga unde sunt ambulante,claxone statie de taxi si alte cele.
2
0
In viile-noi....manele la maxim. Tiganie,cocosi,gaste...prea ca la tara.
1
0
Strada Ion casian in cartier medeea. Trafic feriviar de cosmar peste 95 db cu mult peste orice zona din Constanta. Trenuri de marfa care trec cu 50 km probat de mine, in special trenurile particulare.
1
0
Sensul giratoriu sos Mangaliei in fata la LIDL , zgomot infernal , mai trec si salvari cu sirenele deschise....
2
0
Pt zgomotul foarte mare este cunoscuta si intersectia de la Dacia, iar de vreo 2 saptamani a inceput sa functioneze si un local de manele care produce zgomot pe timpul noptii, in weekend mai exact. Multumesc
3
0
Gunoiul public cu manelisti numit Neversea aveti idee cam ce zgomot produce?Ne au tampit,stau pe strada Eminescu si ne au zapacit vara toti taranii pe care i aduceti din tara la festivalul traditional cu mici ca asta va lipsea la ce lume vine!Cam cata poluare fonica mai trebuie sa suportam?
8
2
ca-i zgomot pe tomis sau pe lapusneanu puteam sa-ti spun si eu din fotoliu. Ati mancat banii si n-ati facut niciun studiu de fapt. Pe traficul feroviar NU a fost finalizat proiectul reabilitarii M800. Atat la Constanta cat si la Valu in proiect sunt prevazute panouri fonoabsorbante. Ai vazut tu vreunul?
3
0
Pod buteli sa stai la coada baga semafor la pod buteli fagaboule
1
2
Pe cand amenzi pentru cei care folosesc claxonul pentru ca trebuie sa astepte 10 secunde in trafic? In alte parti pe planeta asta, daca dai din claxon cum iti vine, iti scot altii din buzunar euroii.
2
0
Ce studiu e asta?Vad ca str.Mihai Viteazu, care are un trafic infernal intre bdul Mamaia si str.Traian nu a fost monitorizata. Ce firma e asta?
2
0
Serios? Ia poftiti, boieri d-voastra din mai pana in septembrie pe plajele nou amenajate sa auziti cati decibeli sparg urechile locuitorilor in miez de noapte de la cate 2-3 baruri simultan, amplasate strategic, sa cuprinda fiecare cm de nisip. Ia poftiti si insotiti pe cei de la politia nationala 112, ca astia de proximitate stau ascunsi sa nu li se deplaseze tresele de la zgomot. Abia apoi mai stam de vorba. Zic si eu...nu dau cu parul, desi ada imi vine sa merg cu o boxa data la maxim, fix la cei care au autorizat asa ceva...
2
0
la cap de linie autobuze Tomis Nord s-au facut masuratori? 42. 43, 3, 3b plus piata
3
0
Veniti pe str.Renasterii linga politie sa vedeti cita poluare fonica, gaze esapament si resturi de mincare.Autoritatilor nici ca le pasa. sunt
2
1
dar in hipermarketuri cind se va face un astfel de control? Veniti la Vivo si sa auziti cit de tare este muzica de prost gust de nu te poti intelege cu interlocutorul cu care stai la un ceai. ce sa mai ziuc daca vrei sa vorbesti cu cineva la telefon. si asta numai din cauza rertardatului de la statie.Aude cineva? OPC-ul se aude?
5
1
De unde industrie ? Liniste totala.
15
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212