REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
15.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Hepatita B și meseriile care cresc riscul de infectare

Hepatita B și meseriile care cresc riscul de infectare

Replica API 8 ianuarie 2021 | 00:00 962

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 240 de milioane de oameni din întreagă lume au la ora această hepatită cronică de tip B. Această este dată de infectarea cu virusul hepatitic B, unul dintre cele mai rezistente microorganisme.

Acest virus poate supraviețui pe diverse suprafețe până la 7 zile și nu este distrus decât la o temperatura mai mare de 120 de grade. În toată această perioadă, poate cauza infectarea persoanelor care nu sunt vaccinate, scrie doc.ro.

Cum se transmite virusul hepatitic B

Virusul se transmite de la mama la făt în timpul nașterii naturale sau la adulți, prin contactul cu sânge, salivă, secreții menstruale, vaginale sau spermă infectate, prin răni deschise sau mucoase.

Virusul poate ajunge în corp și prin ace sau seringi infectate în cadrul unei unități medicale sau în timpul consumului de droguri. Perioada de incubație a virusului poate fi între 30 și 180 de zile, însă media este de 75 de zile. Acesta se depistează în corp la 30-60 de zile de la infectare.

Pentru că rezistă mult pe suprafețe, virusul poate ajunge în corp și prin instrumente infectate și nesterilizate la manichiură, pedichiură, dentist sau în timpul unor proceduri medicale cu instrumente contaminate și insuficient sterilizate.

Virusul poate fi distrus dacă este expus timp de 20 de minute la 121 de grade sau timp de 10 minute unei soluții de hipoclorit de sodiu. Există și alte modalități chimice sau prin expunere la ultraviolete de a-l distruge. Riscul că infecția să se transforme în hepatită cronică este mai mare la copiii care se infectează în primul an de viață: 80-90%. La adulți, sub 5% dintre cei care contractează virusul fac hepatită cronică.

Persoanele cu cel mai mare risc de infectare

Cele mai expuse riscului de infectare sunt persoanele care fac dializă, apelează la transfuzii, sunt în închisoare, își injectează droguri, au mai mulți parteneri sexuali sau cele care călătoresc în zone recunoscute pentru numărul mare de bolnavi de hepatită B. Dintre profesii, una dintre cele mai expuse este reprezentată de personalul medical sau orice altă meserie care presupune contactul frecvent cu sânge sau produse din sânge.

Astfel, intervențiile de urgență, descarcerările, acordarea primului ajutor pot crește riscul de infectare la persoanele care nu s-au vaccinat. Însă vaccinarea previne hepatită de tip B. La fel și administrarea vaccinului sau de imunoglobuline în maximum 24 de ore de la procedura prin care o persoană ar fi putut intrat în contact, prin sânge sau mucoase, cu fluide corporale infectate.

Cum poți reduce riscul de infectare cu virusul hepatitic B, la locul de muncă

Dacă ai o meserie ce te expune la infectarea cu virusul hepatitei B, respectarea normelor prevăzute de medicină muncii ar trebui să fie suficiente pentru prevenirea îmbolnăvirii.

Concret, se recomandă următoarele:

Evitarea contactului direct cu sângele altei persoane

Purtarea mănușilor atunci când contactul cu sângele unei persoane nu poate fi evitat

Purtarea mănușilor în timpul atingerii cavitații bucale a unei persoane, a ochilor, a nasului, a organelor genitale ori a unei răni deschise - orice cadru medical e obligat să poarte mănuși atunci când intră în contact cu sângele sau fluidele corporale ale unui pacient.

De asemenea, vaccinarea împotriva hepatitei B este recomandată persoanelor care lucrează în spitale sau care intră, prin prisma meseriei, în contact cu sângele sau fluidele corporale ale altor persoane.

Dacă suferi de hepatită B, este obligatoriu să comunici acest aspect angajatorului, dar și celor cu care lucrezi, astfel încât riscul de infectare a altora să fie cât mai redus. Precauția este cea mai importantă și pentru prevenirea contractării virusului, dar și pentru reducerea riscului de transmitere a acestuia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272